+ 2-3 h przygotowanie bulionu
Co jest potrzebne?
2 pietruszki
1 mały seler
kawałek kapusty
1 natka pietruszki
1 por
2 cebule
małe chilli
8 liści laurow
15 ziaren ziela angielskiego
1 szklanka lub więcej - według uznania - soku z polskiego kimchi od Sznajderów
50g polskiego kimchi od Sznajderów
3 boczniaki od Biadała Mushrooms
1 pieczarka
1 jajko
olej, sól, pieprz
do dekoracji: szczypiorek, oregano lub inne ulubione świeże, zielone listki
Jak przygotować?
- Warzywa dokładnie myjemy i oczyszczamy. Marchew i pietruszkę kroimy pod skosem na kilka kawałków. Seler kroimy na 4 ćwierci. Pora i cebulę przekrajamy na pół. Warzywa wrzucamy do garnka i podsmażamy na silnym ogniu przez ok. 5 min. Zależy nam na tym, by warzywa lekko przypalić - dzięki temu bulion nabierze głębokiego smaku. Dlatego nie stresujcie się, że na wierzchu zaczną się robić lekko czarne. Następnie zalewamy je bardzo zimną wodą i dodajemy cały pęczek pietruszki, ziele angielskie, liść laurowy, sól i pieprz. Potem przez 2-3 godziny bulion gotuje się na wolnym ogniu, a my mamy czas dla siebie.
- Gdy bulion jest już gotowy odcedzamy warzywa i dodajemy sok z polskiego kimchi. Zagotowujemy i doprawiamy do smaku: sól, cukier, pieprz. Bulion powinien być mocno kwaskowaty, delikatnie słodki i pikantny.
- Jeśli chcielibyście, aby Polskie Kimchi od Sznajderów w zupie było bardziej miękkie, proponujemy gotować je przez ok. 10-15 min. Jeśli jednak odpowiada wam chrupkość kiszonej kapusty, zachęcamy do spożywania jej bez obróbki termicznej. Kiszonka zachowa w ten sposób więcej wartości odżywczych i witamin.
- Boczniaki nacieramy olejem, solą i pieprzem. Smażymy przez 2 min na suchej patelni blaszkami grzyba do góry. Pieczarki kroimy w cienkie plasterki tak, aby było widać przekrój kapelusza i nogi. Jajko gotujemy na półmiękko (ok. 4 min od zagotowania wody), obieramy i przekrawamy na pół. Makaron gryczany gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.
Boczniak ostrygowaty to już drugi, po pieczarce, najbardziej popularny grzyb uprawny w Polsce. Kiedyś „egzotyczny” i popularny jako świetna alternatywa dla mięsa (kotlety i burgery wegetariańskie). Dziś dostępny w niemal każdym sklepie. W zupach i gulaszach. Polecamy np. zupę krem z boczniaków, pomidorową, jarzynową, gulaszową z boczniakami i papryką, no i flaczki warzywno-boczniakowe. Do ryby, drobiu, dziczyzny. Boczniak doskonale komponuje się z mięsem pod postacią sosów; grzybowych, śmietanowych, z suszonymi pomidorami. Świetnie pasuje do risotto. Z powodzeniem może być również grillowany. Polecamy smakoszom i dla zdrowia
- mówią Maria i Zbigniewem Biadała, producenci boczniaka ostrygowatego, boczniaka królewskiego oraz shiitake.
Kolejność podania na talerz*
Gotowe!
Mówią „jaki Nowy Rok, taki cały rok”. Dlatego w ten dzień jedzmy smacznie, a zarazem zdrowo. Pomyślmy o tym już wcześniej i przygotujmy aromatyczną, bogatą w „dobre bakterie” zupę. Jako dietetyk - polecam
– mówi Monika Stromkie-Złomaniec, dietetyk kliniczny „Z kaloriami na pieńku”.
#PołowaTegoCoJemy #PołowaSukcesu
Opracowanie informacji sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw kampanii „Czas na polskie superowoce!”.
Projekt jest realizowany pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Inne przepisy na Święta i Karnawał:
Świąteczny obiad. Dzwonek karpia pieczony w miodzie, surówka z kiszonej czerwonej kapusty z jabłkiem, pieczone ziemniaki, koperek. Wzmocnione sokiem jabłkowym z rokitnikiem. |
Karnawałowy talerz przystawek: carpaccio z kiszonych buraków ze świeżą pieczarką, smażone na maśle liście brukselki, cząstki kiszonej rzodkiewki, kuleczki z koziego sera w dwóch posypkach: szczypiorek i pestki dyni, roszponka, cykoria, olej rzepakowy, dwie grzanki z chleba pszennego na zakwasie. Wzmocnione pieczonym jabłkiem z orzechami i miodem. |
Zupa na kaca! Kapuśniakowy ramen, wegański z polskim kimchi, z makaronem gryczanym, pieczarkami i boczniakami, jajkiem, świeżym oregano. Sok z kiszonych ogórków. |
Danie uniwersalne na śniadanie / obiad / kolację: naleśnik z sokiem z buraków i błonnikiem z aronii, dżemem dyniowym i kruszoną fetą od polskiego producenta, z sałatami, kiełkami i kruszonymi orzechami laskowymi. Wzmocnione sokiem aroniowym lub jabłkiem. |