Z tych owoców można zrobić cuda. Nie można się bać, trzeba spróbować. Czerwone owoce są znakomite do sosów do mięs, świetnie komponują się z warzywami, doskonale łączą z serami, szczególnie kozimi oraz typu koryciński. Warto szukać dla nich dodatków, od czarnuszki po bazylię, znaną z połączenia z pomidorami, np. w sałatce caprese, ale równie dobrą z truskawkami
– mówił Szef Kuchni Mikołaj Rey.
Superowocowe menu
Sos z porzeczki i agrestu nie jest za słodki, jest lekko kwaskowaty. Obłęd, sprawdzi się w wielu sytuacjach
– powiedział Marcin Schubert, szef kuchni w skansenie Olenderskim.
Sos malinowy świetnie pasuje do kaczki, maliny lekko podgrzane na patelni i do tego odrobina sosu z pieczeni, ewentualnie odrobina soli. Kaczka z sosem malinowym, polecamy wszystkim
– dodał Mikołaj Rey.
Dawne smaki wracają do łask. Gęsina przebiła się ostatnio, czas przypomnieć sobie o agreście. Pamiętamy krzaczki w każdym ogródku i agrestowe galaretki, to nasze dzieciństwo. Agrest jest świeży, soczysty, słodki, lekko kwaskowaty. To jest fantastyczny owoc w kuchni i bomba zdrowia
– przekonywali.
Z polskich owoców czerwonych można zrobić cuda. Mamy sezon, świetnych producentów, świetnych kucharzy, wiele miejsc, które powinniśmy odwiedzić. Czekają na nas by wspólnie odkrywać nasze kulinarne tradycje
- mówił zgromadzonym dziennikarzom Mikołaj Rey.
Mikołaj Rey - Szef Kuchni, najbardziej znany kucharz wśród arystokratów i arystokrata wśród kucharzy. Potomek Mikołaja Reja - ojca literatury polskiej, urodził się we Francji i jest wielkim polskim entuzjastą. Uczestnik MasterChef (I edycja), ekspert Dzień Dobry TVN. Prowadził polską gale żółtego przewodnika Gault&Millau. Warsztaty kulinarne i spotkania z nim to powiew wielkiej kuchni i fantastyczna zabawa.
Restauracja Olenderskie Smaki położona jest w Olandii, w wielkopolskiej Krainie 100 Jezior, Sierakowskim Parku Krajobrazowym i w otulinie Puszczy Noteckiej. Wrażenie robią XVIII wieczne zabudowania folwarku i dbałości o historyczne dziedzictwo, umiejętnie łączona z nowoczesnym podejściem do obsługi i rozwiązań eko. Idealne miejsce by poznać historię owoców i degustować je w różnych aranżacjach.
Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw kampanii „Czas na polskie superowoce!”.
Projekt jest realizowany pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Więcej zdjęć z zakładce PressKit / Od pola na talerz
Więcej opinii na fanpage'u PolskieSuperowoce