Zapraszamy na kulinarne otwarcie sezonu. Prezentacja smakowych walorów czerwonych superowoców - truskawek, malin i agrestu. Do plantacji do kuchni z Mikołajem Reyem.
![polska smakuje_pasek (1).jpg](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/5366/assets/209764/large-64394d192700b187ac8dc45387d183f9.jpg)
Unikalna okazja by zobaczyć całą drogę od pola na talerz. Zaczniemy od prezentacji owoców na plantacji (szczegóły poniżej). Połowa czerwca to pełnia zbiorów truskawek, początek zbioru pierwszych polskich malin i czas dojrzewania agrestu. Dalej dostawa świeżych owoców i kulinarny warsztat.
Data spotkania: 19 czerwca 2020, godz. 15:00
Miejsce: OLANDIA Prusim 5, 64-420 Kwilcz, Wielkopolska - mapa
Szef Kuchni: Paweł Ludek - Restauracja Olenderskie Smaki
Gość specjalny: Mikołaj Rey - Szef Kuchni, najbardziej znany kucharz wśród arystokratów i arystokrata wśród kucharzy. Potomek Mikołaja Reja - ojca literatury polskiej, urodzony we Francji, polski entuzjasta. Uczestnik MasterChef (I edycja), ekspert Dzień Dobry TVN. Prowadził polską gale żółtego przewodnika Gault&Millau. „Warsztaty kulinarne i spotkania z nim to powiew wielkiego świata i fantastyczna zabawa!”
Na spotkanie zapraszają plantatorzy owoców jagodowych oraz liderzy branżowych organizacji:
- Witold Boguta - Prezes Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw, realizujący projekt "Czas na polskie superowoce!"
- dr Janusz Andziak - Prezes Stowarzyszenia Plantatorów Truskawki
- Aleksandra i Mariusz Pietruszkowie - OVOC Farma Owocowa - producenci znakomitych polskich malin i truskawek
- Barbara i Bogusław Wilk - plantatorzy agrestu
Olandia
Urokliwe miejsce w wielkopolskiej Krainie 100 Jezior, Sierakowskim Parku Krajobrazowym i w otulinie Puszczy Noteckiej. XVIII wieczne zabudowania folwarku. Dbałości o historyczne dziedzictwo umiejętnie łączona z nowoczesnym podejściem w zakresie obsługi i rozwiązań ekologicznych. Idealne miejsce by poznać historię owoców i degustować je w różnych aranżacjach.
Szczegółowy plan prezentacji owoców
Dzień pierwszy, na plantacji
Miejsce: OVOC Farma Owocowa Studzieniec 5, 64-800 Chodzież - mapa
Gospodarze: Aleksandra, Mariusz i Beniamin Pietruszkowie i Mikołaj Rey
Zwiedzanie plantacji i rozmowa o tym jak dbać o jakości owoców, co jest kluczem do obfitych plonów i zadowolenia klientów? Jakie są cechy polskich owoców ? Jak wybrać najlepszy owoce w sklepie lub targu, jak rozpoznać ich pochodzenie? Walory spożywcze i zdrowotne owoców jagodowych.
Osoby zainteresowane prosimy o wcześniejszy kontakt (dane poniżej).
Dzień drugi, kulinarny
Miejsce: OLANDIA
Gospodarze: Szefowie Kuchni - Paweł Ludek i Mikołaj Rey
Program: w malowniczym krajobrazie krainy 100 jezior w zabytkowym folwarku Olandia Mikołaj Rey i plantatorzy spotykają szef kuchni Pawła Ludka, przyjaciela Mikołaja i wielbiciela lokalnych produktów.
Od rana degustacja owoców, gotowanie. Pokazujemy szeroki wachlarz zastosowania czerwonych owoców w potrawach tradycyjnych i bardziej nowoczesnych. Przygotujemy całe menu z czerwonymi owocami (poniżej), od startera przez drugie dania mięsne i rybne, talerz serów, deser i przetwory. Połączenia smaków i dekoracja potraw. Po gotowaniu zaprosimy do degustacji owoców i dań.
Zapraszamy Państwa na finał - piątek 19/06 o godzinie 15:00.
Osoby zainteresowane wcześniejszym przybyciem i towarzyszeniem Szefom Kuchni w pracy prosimy o wcześniejszy kontakt (dane poniżej).
Planowane menu
Startery:
- Sałatka słodko-słona z bundz / śmietana / młody szpinak / mięta / szczaw / truskawki
- Spring rolls (rolki wiosenne) sałata lodowa / chrupiące warzywa / pesto bazyliowe / czarnuszka / truskawki
Drugie dania:
- Pierś z kaczki / sos malinowy / ziemniaki „gratin dauphinois” (zapiekanka ziemniaczana)
- Noga z kaczki "confit" (długo i wolno gotowana w własnym tłuszczu / sos z porzeczki i agrestu / ziemniaki „Sarladaise” (smażone w kaczym tłuszczu z czosnkiem i świeżą pietruszką)
- Troć lub łosoś w papilocie z julienne z warzyw z sosem z truskawek i limonki
- Pierogi z gęsiną i sosem z czarnej porzeczki i agrestu
- Ewentualnie pierogi na słodko z czerwonymi owocami z kwaśną śmietaną na słodko i emulsją np. z mięty.
Deser:
- Tarta krucha / pasta pistacjowa / krem patissière / świeże maliny
Dżemy:
- z truskawek i bazylii
- z malin z nutą czerwonego wina
- galareta z agrestu
Partnerzy
„Czas na polskie superowoce!” to wspólny projekt producentów owoców jagodowych. Integruje środowiska plantatorów truskawek, malin, agrestu, jagody kamczackiej, borówki, porzeczki, jeżyny, aronii i MiniKiwi.
Projekt współtworzą:
- Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw - lider
- Stowarzyszenie Plantatorów Truskawki
- Polskie Stowarzyszenie Plantatorów Porzeczek
- Stowarzyszenie Plantatorów Borówki (SPBA)
- Stowarzyszenia Plantatorów MiniKiwi
- Krajowe Zrzeszenie Plantatorów Aronii ARONIA POLSKA Stowarzyszenia Plantatorów Jagody Kamczackiej
Integracja pomaga budowa świadomości walorów i nawyk codziennej konsumpcji. Świeżych owoców i przetworów. Po raz pierwszy łączymy siły by pokazać kulinarne walory pierwszych sezonowych owoców - truskawki, maliny, agrestu. To jest dobry czas na polskie superowoce!
#PolishSuperFruits
Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw kampanii „Czas na polskie superowoce!”.
___