Zapraszamy na kulinarne otwarcie sezonu. Prezentacja smakowych walorów czerwonych superowoców - truskawek, malin i agrestu. Do plantacji do kuchni z Mikołajem Reyem.
Unikalna okazja by zobaczyć całą drogę od pola na talerz. Zaczniemy od prezentacji owoców na plantacji (szczegóły poniżej). Połowa czerwca to pełnia zbiorów truskawek, początek zbioru pierwszych polskich malin i czas dojrzewania agrestu. Dalej dostawa świeżych owoców i kulinarny warsztat.
Data spotkania: 19 czerwca 2020, godz. 15:00
Miejsce: OLANDIA Prusim 5, 64-420 Kwilcz, Wielkopolska - mapa
Szef Kuchni: Paweł Ludek - Restauracja Olenderskie Smaki
Gość specjalny: Mikołaj Rey - Szef Kuchni, najbardziej znany kucharz wśród arystokratów i arystokrata wśród kucharzy. Potomek Mikołaja Reja - ojca literatury polskiej, urodzony we Francji, polski entuzjasta. Uczestnik MasterChef (I edycja), ekspert Dzień Dobry TVN. Prowadził polską gale żółtego przewodnika Gault&Millau. „Warsztaty kulinarne i spotkania z nim to powiew wielkiego świata i fantastyczna zabawa!”
Na spotkanie zapraszają plantatorzy owoców jagodowych oraz liderzy branżowych organizacji:
- Witold Boguta - Prezes Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw, realizujący projekt "Czas na polskie superowoce!"
- dr Janusz Andziak - Prezes Stowarzyszenia Plantatorów Truskawki
- Aleksandra i Mariusz Pietruszkowie - OVOC Farma Owocowa - producenci znakomitych polskich malin i truskawek
- Barbara i Bogusław Wilk - plantatorzy agrestu
Olandia
Urokliwe miejsce w wielkopolskiej Krainie 100 Jezior, Sierakowskim Parku Krajobrazowym i w otulinie Puszczy Noteckiej. XVIII wieczne zabudowania folwarku. Dbałości o historyczne dziedzictwo umiejętnie łączona z nowoczesnym podejściem w zakresie obsługi i rozwiązań ekologicznych. Idealne miejsce by poznać historię owoców i degustować je w różnych aranżacjach.
Szczegółowy plan prezentacji owoców
Dzień pierwszy, na plantacji
Miejsce: OVOC Farma Owocowa Studzieniec 5, 64-800 Chodzież - mapa
Gospodarze: Aleksandra, Mariusz i Beniamin Pietruszkowie i Mikołaj Rey
Zwiedzanie plantacji i rozmowa o tym jak dbać o jakości owoców, co jest kluczem do obfitych plonów i zadowolenia klientów? Jakie są cechy polskich owoców ? Jak wybrać najlepszy owoce w sklepie lub targu, jak rozpoznać ich pochodzenie? Walory spożywcze i zdrowotne owoców jagodowych.
Osoby zainteresowane prosimy o wcześniejszy kontakt (dane poniżej).
Dzień drugi, kulinarny
Miejsce: OLANDIA
Gospodarze: Szefowie Kuchni - Paweł Ludek i Mikołaj Rey
Program: w malowniczym krajobrazie krainy 100 jezior w zabytkowym folwarku Olandia Mikołaj Rey i plantatorzy spotykają szef kuchni Pawła Ludka, przyjaciela Mikołaja i wielbiciela lokalnych produktów.
Od rana degustacja owoców, gotowanie. Pokazujemy szeroki wachlarz zastosowania czerwonych owoców w potrawach tradycyjnych i bardziej nowoczesnych. Przygotujemy całe menu z czerwonymi owocami (poniżej), od startera przez drugie dania mięsne i rybne, talerz serów, deser i przetwory. Połączenia smaków i dekoracja potraw. Po gotowaniu zaprosimy do degustacji owoców i dań.
Zapraszamy Państwa na finał - piątek 19/06 o godzinie 15:00.
Osoby zainteresowane wcześniejszym przybyciem i towarzyszeniem Szefom Kuchni w pracy prosimy o wcześniejszy kontakt (dane poniżej).
Planowane menu
Startery:
- Sałatka słodko-słona z bundz / śmietana / młody szpinak / mięta / szczaw / truskawki
- Spring rolls (rolki wiosenne) sałata lodowa / chrupiące warzywa / pesto bazyliowe / czarnuszka / truskawki
Drugie dania:
- Pierś z kaczki / sos malinowy / ziemniaki „gratin dauphinois” (zapiekanka ziemniaczana)
- Noga z kaczki "confit" (długo i wolno gotowana w własnym tłuszczu / sos z porzeczki i agrestu / ziemniaki „Sarladaise” (smażone w kaczym tłuszczu z czosnkiem i świeżą pietruszką)
- Troć lub łosoś w papilocie z julienne z warzyw z sosem z truskawek i limonki
- Pierogi z gęsiną i sosem z czarnej porzeczki i agrestu
- Ewentualnie pierogi na słodko z czerwonymi owocami z kwaśną śmietaną na słodko i emulsją np. z mięty.
Deser:
- Tarta krucha / pasta pistacjowa / krem patissière / świeże maliny
Dżemy:
- z truskawek i bazylii
- z malin z nutą czerwonego wina
- galareta z agrestu
Partnerzy
„Czas na polskie superowoce!” to wspólny projekt producentów owoców jagodowych. Integruje środowiska plantatorów truskawek, malin, agrestu, jagody kamczackiej, borówki, porzeczki, jeżyny, aronii i MiniKiwi.
Projekt współtworzą:
- Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw - lider
- Stowarzyszenie Plantatorów Truskawki
- Polskie Stowarzyszenie Plantatorów Porzeczek
- Stowarzyszenie Plantatorów Borówki (SPBA)
- Stowarzyszenia Plantatorów MiniKiwi
- Krajowe Zrzeszenie Plantatorów Aronii ARONIA POLSKA Stowarzyszenia Plantatorów Jagody Kamczackiej
Integracja pomaga budowa świadomości walorów i nawyk codziennej konsumpcji. Świeżych owoców i przetworów. Po raz pierwszy łączymy siły by pokazać kulinarne walory pierwszych sezonowych owoców - truskawki, maliny, agrestu. To jest dobry czas na polskie superowoce!
#PolishSuperFruits
Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw kampanii „Czas na polskie superowoce!”.
___