Owoce jagody kamczackiej, zwanej często haskapem, to produkt wciąż niszowy. Uprawa tego gatunku w Polsce ma raczej krótkie tradycje, lecz skala zakładania nowych plantacji może imponować. Już obecnie kraj nasz jest jednym z największych producentów owoców jagody kamczackiej. Kwatery są jednak stosunkowo młode i nie weszły jeszcze w fazę pełnej produktywności. Areał upraw przekraczający 2 tys. ha budzi jednak uznanie, zwłaszcza że w większości kwatery założone zostały w oparciu o nowoczesne technologie dające szansę na dobre zbiory.
![polska_kamczacka.jpg](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/5366/assets/122524/large-55dc7b6ee868c200627530121a9fc704.jpg)
Skąd wziął się fenomen haskapu?
Szanse i zagrożenia
![FJ1I2434.jpg](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/5366/assets/122559/large-6dc88432e32ff6b04b91c82a23098a0c.jpg)
Perspektywy dla haskapu w Polsce
Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw kampanii „Czas na polskie superowoce!”.
![CZAS NA POLSKIE SUPEROWOCE Jagoda kamczacka (2).jpg](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/5366/assets/122702/large-09a45988a60f91e70caca8fcdd4351c0.jpg)
Więcej zdjęć jagody kamczackiej do swobodnego wykorzystania w zakładce PressKit.