Najbardziej aktualne wyniki badań zebrane przez zespół Katedry Technologii Owoców Warzyw i Nutraceutyków Roślinnych, Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Mgr Marta Gołba, dr hab. Alicja Z. Kucharska, prof. nadzw., dr hab. Anna Sokół-Łętowska, prof. nadzw.
Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw kampanii „Czas na polskie superowoce!”.
Więcej zdjęć jagody kamczackiej do swobodnego wykorzystania w zakładce PressKit.
Bibliografia poniżej.
Kontakt dla dziennikarzy i do ekspertów:
Polscy plantatorzy pionierzy nadali kierunek uprawie towarowej jagody kamczackiej na świecie. Mamy największe nasadzenia odmian, które zmieniły postrzeganie tego owocu. Jesteśmy liderem w UE, a może nawet światowym liderem w produkcji owoców jagody kamczackiej. Stąd promocja tego gatunku w ramach kampanii "Czas na polskie superowoce!"
Owocem, który niebawem przejmie jagodową pałeczkę jest malina. Plantatorów wszystkich owoców jagodowych spotkamy już 30 czerwca z okazji obchodów 1 LIPCA - Dania Owoców i Dania Polskiej Borówki 💋
___
- Bors, B.; Thomson, J.; Sawchuk, E.; Reimer, P.; Sawatzky, R.; Sander,T. Haskap breeding and production—final report. Saskatchewan Agriculture: Regina 2012.
- Cassidy, A.; Mukamal, K. J.; Liu, L.; Franz, M.; Eliassen, A. H.; Rimm, E. B. High Anthocyanin intake is associated with a reduced risk of myocardial infarction in young and middle-aged women. Circulation 2013, 127 (2), 188–196.
- Celli, G.; Ghanem, A.; Su Ling Brooks, M. Haskap Berries (Lonicera Caerulea L.)—a critical review of antioxidant capacity and health-related studies for potential value-added products. Food and Bioprocess Technology 2014, 7.
- Del Rio, D.; Borges, G.; Crozier, A. Berry flavonoids and phenolics: bioavailability and evidence of protective effects. Br. J. Nutr. 2010, 104 Suppl 3, S67-90.
- Devore, E. E.; Kang, J. H.; Breteler, M. M. B.; Grodstein, F. Dietary intake of berries and flavonoids in relation to cognitive decline. Ann Neurol 2012, 72 (1), 135–143.
- Duthie, S. Berry phytochemicals, genomic stability and cancer: evidence for chemoprotection at several stages in the carcinogenic process. Molecular Nutrition & Food Research 2007, 51, 665–674.
- Edwards, R. L.; Lyon, T.; Litwin, S. E.; Rabovsky, A.; Symons, J. D.; Jalili, T. Quercetin reduces blood pressure in hypertensive subjects. J. Nutr. 2007, 137 (11), 2405–2411.
- Hummer, K. E. Blue Honeysuckle: A new berry crop for north america. Journal of American Pomological Society 2006.
- Jin, X.-H.; Ohgami, K.; Shiratori, K.; Suzuki, Y.; Koyama, Y.; Yoshida, K.; Ilieva, I.; Tanaka, T.; Onoe, K.; Ohno, S. Effects of blue honeysuckle (Lonicera caerulea l.) extract on lipopolysaccharide-induced inflammation in vitro and in vivo. Exp. Eye Res. 2006, 82 (5), 860–867.
- Johnson, M. H.; Lucius, A.; Meyer, T.; de Mejia, E. G. Cultivar evaluation and effect of fermentation on antioxidant capacity and in vitro inhibition of α-amylase and α-glucosidase by highbush blueberry (Vaccinium corombosum). J. Agric. Food Chem. 2011, 59 (16), 8923–8930.
- Jurikova, T.; Rop, O.; Mlcek, J.; Sochor, J.; Balla, S.; Szekeres, L.; Hegedusova, A.; Hubalek, J.; Adam, V.; Kizek, R. Phenolic profile of edible honeysuckle berries (Genus Lonicera) and their biological effects. Molecules 2011, 17 (1), 61–79.
- Kaume, L.; C. Gilbert, W.; Brownmiller, C.; Howard, L.; Devareddy, L. Cyanidin 3-O-β-D-glucoside-rich blackberries modulate hepatic gene expression, and anti-obesity effects in ovariectomized rats. Journal of Functional Foods 2012, 4, 480–488.
- Kawecki, Z. Owocodajne drzewa i krzewy chłodniejszych stref klimatycznych; Wydaw. Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego, 2005.
- Kontiokari, T.; Laitinen, J.; Järvi, L.; Pokka, T.; Sundqvist, K.; Uhari, M. Dietary factors protecting women from urinary tract infection. The American Journal of Clinical Nutrition 2003, 77, 600–604.
- Kucharska, A. Z.; Fecka, I. Identification of iridoids in edible honeysuckle berries (Lonicera Caerulea L. Var. Kamtschatica Sevast.) by UPLC-ESI-QTOF-MS/MS. Molecules 2016, 21 (9)
- Kucharska, A. Z.; Sokół-Łętowska, A.; Oszmiański, J.; Piórecki, N.; Fecka, I. Iridoids, phenolic compounds and antioxidant activity of edible honeysuckle berries (Lonicera Caerulea Var. Kamtschatica Sevast.). Molecules; 2017.
- Kula, M.; Krauze-Baranowska, M. Jagoda kamczacka (Lonicera caerulea L.) – aktualny stan badań fitochemicznych i aktywności biologicznej. Post Fitoter 2016, 17 (2), 111–118.
- Kula, M.; Krauze-Baranowska, M. Jagoda kamczacka (Lonicera caerulea L.) – aktualny stan badań fitochemicznych i aktywności biologicznej. 8.
- Lefol, E. B. Haskap Market Development, the Japanese Opportunity: Feasibility Study, August 2007; Agriculture Development Fund, 2007.
- Liobikas, J.; Skemiene, K.; Trumbeckaite, S.; Borutaite, V. Anthocyanins in cardioprotection: a path through mitochondria. Pharmacol. Res. 2016, 113 (Pt B), 808–815.
- Lipecki, J.; Libik, A. Niektóre składniki warzyw i owoców o wysokiej wartości biologicznej. Folia Horticulturae. Suplement 2003.
- Liu, M.; Tan, J.; He, Z.; He, X.; Hou, D.-X.; He, J.; Wu, S. Inhibitory effect of blue honeysuckle extract on high-fat-diet-induced fatty liver in mice. Anim Nutr 2018, 4 (3), 288–293.
- Palíková, I.; Heinrich, J.; Bednář, P.; Marhol, P.; Kren, V.; Cvak, L.; Valentová, K.; růžička, F.; Holá, V.; Kolár, M.; et al. Constituents and antimicrobial properties of blue honeysuckle: a novel source for phenolic antioxidants. Journal of Agricultural and Food Chemistry 2009, 56, 11883–11889.
- Paredes-López, O.; Cervantes-Ceja, M. L.; Vigna-Pérez, M.; Hernández-Pérez, T. Berries: improving human health and healthy aging, and promoting quality life--a Review. Plant Foods Hum Nutr 2010, 65 (3), 299–308.
- Park, S.-I.; Lee, Y. J.; Choi, S. H.; Park, S. J.; Song, C.-H.; Ku, S.-K. Therapeutic effects of blue honeysuckle on lesions of hyperthyroidism in rats. Am. J. Chin. Med. 2016, 44 (7), 1441–1456.
- Raudsepp, P.; Anton, D.; Roasto, M.; Meremäe, K.; Pedastsaar, P.; Mäesaar, M.; Raal, A.; Laikoja, K.; Püssa, T. The antioxidative and antimicrobial properties of the blue honeysuckle (Lonicera caerulea L.), siberian rhubarb (Rheum rhaponticum L.) and some other plants, compared to ascorbic acid and sodium nitrite. Food Control 2013, 31 (1), 129–135.
- Rupasinghe, H. P. V.; Arumuggam, N.; Amararathna, M.; De Silva, A. B. K. H. The potential health benefits of haskap (Lonicera caerulea L.): role of cyanidin-3-o-glucoside. Journal of Functional Foods 2018, 44, 24–39.
- Skupień, K.; Oszmiański, J.; Ochmian, I.; Grajkowski, J. Characterization of selected physico-chemical features of blue honeysuckle fruit cultivar “Zielona.” Pol. J. Nat. Sci. 2007, 4, 101–107.
- Subash, S.; Essa, M. M.; Al-Adawi, S.; Memon, M. A.; Manivasagam, T.; Akbar, M. Neuroprotective effects of berry fruits on neurodegenerative diseases. Neural Regen Res 2014, 9 (16), 1557–1566.
- Szot, I.; Wieniarska, J. Effect of foliar applications of Goëmar ® BM 86 and soil applied calcium nitrate on yield and berry quality of two blue honeysuckle cultivars. Acta Scientiarum Polonorum, Hortorum Cultus 2012, 11.
- Thompson, M.M. The Encyclopedia of Fruit and Nuts Wallingford; Wallingford, U.K. ; Cambridge, Mass. : CABI North American Office, 2008.
- Wang, D.; Zhao, X.; Liu, Y. Hypoglycemic and hypolipidemic effects of a polysaccharide from flower buds of Lonicera japonica in streptozotocin-induced diabetic rats. Int. J. Biol. Macromol. 2017, 102, 396–404.
- Wang, Y.; Zhu, J.; Meng, X.; Liu, S.; Mu, J.; Ning, C. Comparison of polyphenol, anthocyanin and antioxidant capacity in four varieties of Lonicera caerulea berry extracts. Food Chem 2016, 197, 522–529.
- Zhou, L.; Wang, H.; Yi, J.; Yang, B.; Li, M.; He, D.; Yang, W.; Zhang, Y.; Ni, H. Anti-tumor properties of anthocyanins from Lonicera caerulea “Beilei” fruit on human hepatocellular carcinoma: in vitro and in vivo study. Biomed. Pharmacother. 2018, 104, 520–529.