Truskawki należą do najbardziej znanych i uprawianych na największą skalę roślin jagodowych. Ogólna powierzchnia uprawy wszystkich roślin jagodowych w Polsce w 2019 r wynosiła 150 tysięcy ha, przy plonie 525 tysięcy ton. Uprawy truskawek zajmowały w 2019 roku powierzchnię 52 tysięcy ha, a zebrano z nich 185 tysięcy ton owoców co daje 35% ogólnej produkcji. Tak ważna pozycja w produkcji jest nieprzypadkowa, nie wszyscy chyba też wiemy dlaczego, choć owoce te są ulubionymi owocami Polaków.
Wartość energetyczna | 32 kcal |
Białko ogółem | 0,67 g |
Tłuszcz | 0,30 g |
Węglowodany | 7,68 g |
Cukry proste | 4,98 g |
Błonnik | 2,0 g |
Witamina C | 58.8 mg |
Tiamina | 0.024 mg |
Ryboflawina | 0.022 mg |
Niacyna | 0.386 mg |
Wit. B6 | 0.047 mg |
Kw. foliowy | 24 µg |
Wit. A | 12 IU |
Wit. E | 0.29 mg |
Wit. K | 2.2 µg |
Wapń | 16 mg |
Żelazo | 0.41 mg |
Magnez | 13 mg |
Fosfor | 24 mg |
Potas | 153 mg |
Sód | 1 mg |
Cynk | 0.14 mg |
Nasycone | 0.015 g |
Jednonienasycone | 0.043 g |
Wielonienasycone | 0.155 g |
W firmie Niwa Hodowla Roślin Jagodowych prowadzi się hodowlę truskawki z uwzględnieniem jej właściwości prozdrowotnych, wiele klonów charakteryzuje się zarówno wysokim poziomem Witaminy C jak i wysoką zawartością związków fenolowych.
Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw kampanii „Czas na polskie superowoce!”.
Więcej zdjęć w zakładce: Presskits