Promujemy polskie owoce sezonowe. Przed nami jakże niedoceniane porzeczki. Czas przypomnieć sobie ich smak i walory. O porzeczkach w Pytaniu na śniadanie dietetyk Monika Stromkie-Złomaniec.
Najwięcej witaminy C mają czarne porzeczki, najsłodsze są białe. Mają też sporo witamin z grupy B, PP, K, beta-karotenu, dużo żelaza, potasu, wapnia, magnezu, miedzi, fosforu, kwasów organicznych. Regenerują naczynia włosowate, chronią serce. Dobrze gaszą pragnienie, łagodzą zgagę, regulują przemianę materii. Zawarte w porzeczkach antocyjany działają przeciwzapalnie, zapobiegają przeziębieniom, wspomagają leczenie zatruć pokarmowych. Dzięki dużej zawartości pektyn świetnie nadają się na galaretki i dżemy (łato żelują - ścinają się bez żelatyny). Czarne porzeczki są doskonałe na nalewkę.
W 100 g tych owoców znajduje się 4 razy więcej witaminy C niż w pomarańczach. W 100 g jest jej 181 mg.
W czarnej porzeczce występuje spora grupa flawonoidów, które to :
• obniżają poziom cholesterolu we krwi
• hamują rozwój miażdżycy naczyń
• stabilizują ciśnienie tętnicze
• działają przeciwnowotworowo
• Działają oczyszczająco, ponieważ mają zdolność tworzenia kompleksów z metalami ciężkimi i w ten sposób ułatwiają usuwanie tych szkodliwych dla organizmu pierwiastków.
Na szczególną uwagę zasługują następujące:
• antocyjany - działają antybakteryjnie
• rutyna - ułatwia wchłanianie witaminy C i uszczelnia naczynia krwionośne
• kwercytyna - działa moczopędnie i oczyszcza drogi moczowe
W czarnej porzeczce występuje spora grupa flawonoidów, które to :
• obniżają poziom cholesterolu we krwi
• hamują rozwój miażdżycy naczyń
• stabilizują ciśnienie tętnicze
• działają przeciwnowotworowo
• Działają oczyszczająco, ponieważ mają zdolność tworzenia kompleksów z metalami ciężkimi i w ten sposób ułatwiają usuwanie tych szkodliwych dla organizmu pierwiastków.
Na szczególną uwagę zasługują następujące:
• antocyjany - działają antybakteryjnie
• rutyna - ułatwia wchłanianie witaminy C i uszczelnia naczynia krwionośne
• kwercytyna - działa moczopędnie i oczyszcza drogi moczowe
Porzeczki zawierają pektyny
Ta frakcja rozpuszczalnego błonnika niesie wiele korzyści dla zdrowia:
- Wiążą cholesterol w jelitach i zapobiegają jego wchłanianiu do krwiobiegu
- Zmniejszają aktywność enzymów rozkładających cukry proste i skrobię - zapobiegają gwałtownym skokom poziomu cukru we krwi
- Wiążą się z wodą co zwiększenia objętość treści pokarmowej .
Ta frakcja rozpuszczalnego błonnika niesie wiele korzyści dla zdrowia:
- Wiążą cholesterol w jelitach i zapobiegają jego wchłanianiu do krwiobiegu
- Zmniejszają aktywność enzymów rozkładających cukry proste i skrobię - zapobiegają gwałtownym skokom poziomu cukru we krwi
- Wiążą się z wodą co zwiększenia objętość treści pokarmowej .
___
Kontakt dla dziennikarzy i do ekspertów:
dr Piotr Baryła
Prezes Polskie Stowarzyszenie Plantatorów Porzeczek
Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw kampanii „Czas na polskie superowoce!”.