Borówki rządzą w rankingach najzdrowszych owoców, odmładzają i upiększają. To prawdziwy super owoc do zadań specjalnych. Polecamy filiżankę codziennie w sezonie zbiorów. O borówkach w Pytaniu na śniadanie dietetyk Monika Stromkie-Złomaniec.
A dlaczego warto jeść borówki?
To zasługa antocyjanów ! Naukowcy przeprowadzili badanie na grupie 70-latków, okazało się, że pijąc codziennie pół szklanki soku z borówek można zauważyć poprawę pamięci już po 4 miesiącach ! Dlatego szczególnie osoby starsze powinny sięgać po borówki, by opóźnić proces starzenia się organizmu i demencję starczą.
Amerykańscy i brytyjscy naukowcy zaobserwowali , że osoby spożywające przynajmniej raz w tygodniu porcję borówek amerykańskich o 10 %. rzadziej chorują na nadciśnienie. To zasługa, związków chemicznych z grupy flawonoidów (antocyjanów) ale także fitoestrogenów, które poprawiają elastyczność naczyń krwionośnych i przepuszczalność naczyń włosowatych. Te roślinne hormony hamują rozwój miażdżycy zwiększając poziom „dobrego” cholesterolu HDL, a zmniejszając poziom „złego” cholesterolu LDL.
Borówka amerykańska zawiera duże ilości fitoestrogenu, czyli hormonu roślinnego, który skutecznie blokuje działanie enzymów przyczyniających się do powstawania tzw. nowotworów hormonozależnych, np. niektórych nowotworów piersi, tarczycy, wątroby. Podobne, antynowotworowe właściwości ma też zawarty w borówkach kwas elagowy.
Zawarte w nich antocyjany oraz witamina A poprawiają widoczność o zmierzchu oraz zwalczają wolne rodniki, które uszkadzają wzrok. Powinny po nią sięgać osoby u których stwierdzono zaćmę, zwyrodnienie plamki żółtej czy uszkodzenie siatkówki.
Zawierają błonnik rozpuszczalny (pektyny), który usprawnia pracę przewodu pokarmowego
Która zapewnia prawidłową krzepliwość krwi. Uwaga ! Osoby przyjmujące leki przeciwkrzepliwe powinny kontrolować ilość zjadanej borówki !
Owoce są słodkie I mogą zastępować słodycze a zarazem są mało kaloryczne 100 g ok ok. 57 kcal (to mniej niż 1 cukierek czekoladowy).
Kontakt dla dziennikarzy i do ekspertów:
Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw kampanii „Czas na polskie superowoce!”.