Borówka to najbardziej odmładzający superowoc. Jej przeciwstarzeniowe działanie jest wielopoziomowe. Wpływa na świetny wgląd skóry i włosów oraz działa regenerująco na cały organizm. Posiada bardzo dużą gęstość odżywczą i niską kaloryczność. To prawdziwa specjalistka w antyoksydacji. Perfekcyjnie neutralizuje skutki stresu oksydacyjnego, przedłużając młodość. Zwiększa witalność i poprawia samopoczucie. Zapraszamy na filiżankę tych wyjątkowych polskich superowoców.
TOP 3 - najlepsze właściwości urodowe borówki
Kompresy na zmęczone oczy – mój patent Wystarczy rozgnieść garść borówek, połączyć z naparem z zielonej herbaty, odsączyć i chłodny nałożyć na oczy. Doskonale koi zmęczone oczy, wzmacnia naczynia, usprawnia przepływ limfy. |
Probiotyczna borówkowa maseczka anti-aging do każdego rodzaju skóry Działanie: przeciwstarzeniowe, oczyszczające, ściągające, przeciwzapalne, nawilżające, wzmacniające barierę ochronną skóry Składniki: 2 łyżki borówek, 1 łyżka roślinnego jogurtu (np. kokosowego), 1 kapsułka probiotyku Wykonanie: Umyte borówki rozgnieść w miseczce widelcem lub przetrzeć na sitku. Połączyć z jogurtem, wsypać zawartość kapsułki probiotycznej. Wszystkie składniki wymieszać. Nakładać na oczyszczoną twarz. Pozostawić na 15-20 minut. Jeśli maseczki jest więcej nałożyć na szyję i dekolt. Po upływie czasu zmyć letnią wodą. Kosmetyk zużyć zaraz po przygotowaniu. |
TOP 3 - najlepsze właściwości zdrowotne borówki
Warto pamiętać:
- Regularne spożywanie owoców borówki pozwala na zachowanie równowagi pomiędzy nadmierną produkcją wolnych rodników a ich usuwaniem.
- Borówki mają najwyższą zdolność antyoksydacyjną spośród wszystkich popularnych owoców i warzyw. Flawonoidy zawarte w borówkach wydają się być antyoksydantem o największym wpływie.
- Pożywne składniki borówki mogą pomóc w zapobieganiu wielu zaburzeniom, które ostatecznie prowadzą do upośledzenia wzroku lub ślepoty.
- Kilka badań pokazuje, że borówki mają działanie przeciwcukrzycowe, poprawiając wrażliwość na insulinę i obniżając poziom cukru we krwi.
- Kilka badań sugeruje, że borówki zmniejszają uszkodzenia DNA, co jest głównym czynnikiem starzenia się i raka.
- Antocyjany zawarte w borówkach pomagają w detoksykacji metali ciężkich z organizmu, w tym ołowiu, rtęci, kadmu i arsenu.
Warto wiedzieć!
Lody borówkowo-karobowe Składniki: 250g wiórków kokosowych, 50g pestek dyni, 50g ziaren słonecznika, 1 łyżka karobu lub kakao, 1 opakowanie świeżych borówek, kilka namoczonych daktyli Wykonanie: pestki dyni i ziarna słonecznika zmiel w młynku do kawy. Przesyp do blendera, dodaj karob, wiórki kokosowe, borówki, daktyle i tyle wody, alby składniki się połączyły. Zmiksuj na jednolitą masę. Przełóż do pucharków lub pojemniczków na lody i wstaw do zamrażarki na kilka godzin. |
Koktajl borówkowy - eliksir młodości Składniki: 1 szklanka dowolnego mleka roślinnego (owsiane, ryżowe, migdałowe), ½ szklanka borówki amerykańskiej, 3 morele suszone (namoczone), 2 łyżki płatków owsianych lub otrąb orkiszowych, 1 łyżka płatków migdałowych, 1 łyżeczka płynnego oleju kokosowego Wykonanie: Wszystkie składniki zmiksuj blenderem, jeśli koktajl jest zbyt gęsty - dodaj nieco wody źródlanej. Udekoruj płatkami migdałowymi. |
Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw kampanii „Czas na polskie superowoce!”.
Więcej zdjęć owoców do swobodnego wykorzystania w zakładce PressKit.
Źródła:
PORÓWNANIE WŁAŚCIWOŚCI ANTYOKSYDACYJNYCH I SKŁADU PIERWIASTKOWEGO W WYBRANYCH ODMIANACH BORÓWKI AMERYKAŃSKIEJ, Wojtanowska- Krośniak A., Francik R., Krośniak M., Rodack T., Sroka S., Zagrodzki P, BROMAT. CHEM. TOKSYKOL. – XLVIII, 2015, 3, str. 562 – 567
Wpływ przeciwutleniaczy zawartych w owocach na proces fotostarzenia się skóry, Nowak A., Zielonka J., Turek M., Klimowicz A., Postępy fitoterapii, 2, 2014
Witamina C i skóra, Pawlaczyk M., Korzeniowska K., Rokowska- Waluch A., Farmacja Współczesna, 2012, 5, 1774-178
Prozdrowotne Właściwości Resweratrolu, Kopeć A., Piątkowska E., Leszczyńska T., Bieżanowska - Kopeć R., Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2011, 5,78, 5-15
Aktywność antyoksydacyjna owoców leśnych, Witkowska A., Zujko M., BROMAT. CHEM. TOKSYKOL. – XLII, 2009, 3, str. 900 – 903
http://modr.pl/sites/default/files/brochures/uprawa_borowki_amerykanskiej_ww.pdfwww.biotechnologia.pl/informacje/na-jagody,15263
AKTYWNOŚĆ PRZECIWUTLENIAJĄCA OWOCÓW BORÓWKI WYSOKIEJ (VACCINIUM CORYMBOSUM L.), Ścibisz I., Mitek M., Malewska J., Żywność, 2(35)Supl, 2003
Czarna jagoda - perspektywy nowych zastosowań w profilaktyce i wspomaganiu leczenia chorób cywilizacyjnych. Drozd J., Anuszewska E., Przegląd Medyczny Uniwersytetu Rzeszowskiego i Narodowego Instytutu Leków w Warszawie, Rzeszów, 2013, 2, 226-235
Potencjał Antyoksydacyjny Owoców I Warzyw Oraz Jego Wpływ Na Zdrowie Człowieka, Remigiusz Olędzki; Engineering Sciences & Technologies / Nauki Inżynierskie i Technologie . 2012, Vol. 2 Issue 5, p44-54. 11p.
Borówka,Winorośl i granatowiec – znane rośliny o aktywności przeciwutleniającej, J. Baraniak, M. Kania; Postępy Fitoterapii 1/2015
Warzywa i owoce jako źródła wybranych substancji bioaktywnych i ich wpływ na funkcje poznawcze u osób starszych, M. A. Zielińska, A. Białecka, B. Pietruszka, J. Hamułka; Postepy Hig Med Dosw (online), 2017; tom 71: 267-280
Karotenoidy. Naturalne źródła, biosynteza, wpływ na organizm ludzki, A. Gryszczyńska, B. Gryszczyńska, B. Opala; Postępy Fitoterapii 2/2011.Blueberry Supplementation Improves Memory in Older Adults, R. Krikorian, M. D. Shidler, T. A. Nash, W. Kalt, M. R. Vinqvist-Tymchuk, B. Shukitt-Hale, J. A. Joseph; J. Agric. Food Chem., 2010.
Blueberry Supplementation Enhances Signaling and Prevents Behavioral Deficits in an Alzheimer Disease Model, J.A. Joseph, G. Arendash, M. Gordon, D. Diamond, B. Shukitt-Hale, D. Morgan, N.A. Denisova; Nutritional Neuroscience An International Journal on Nutrition, Diet and Nervous System Volume 6, 2003 - Issue 3.
INNOWACYJNE ROZWIĄZANIA W TECHNOLOGII ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIU CZŁOWIEKA, Tomasz Tarko, Iwona Drożdż. Polskie Towarzystwo Technologów Żywności. Kraków. 2016. ISBN 978-83-937001-8-9
Berries and oxidative stress markers: An overview of human intervention studies. Food Funct. Del Bo' C, Martini D, Porrini M, Klimis-Zacas D, Riso P. 2015;6:2890–917
Cząsteczki 2018 23 (1), 26; https://doi.org/10.3390/molecules23010026
Właściwości biochemiczne i działanie neuroprotekcyjne związków w różnych gatunkach jagód Erin Kelly,Poorva VyasiJohn T. Weber
School of Pharmacy, Memorial University of Newfoundland, St. John's, NL A1B3V6, Kanada
Bioactive Compounds of Blueberries: Post-Harvest Factors Influencing the Nutritional Value of Products.” Michalska Anna and Grzegorz Łysiak. International journal of molecular sciences vol. 16,8 18642-63. 10 Aug. 2015, doi:10.3390/ijms160818642
Int. J. Mol. Sci. 2015, 16(10), 24673-24706; doi:10.3390/ijms161024673 ReviewBioactive Compounds and Antioxidant Activity in Different Types of Berries, Sona Skrovankova ,*,Daniela Sumczynski
Wielki leksykon ziół i składników mineralnych i suplementów, H. Winter Griffith, wyd. Amber, 2002r.
Uprawa borówki amerykańskiej, Karniowice, 2012
Free Radic Biol Med. 2009 Mar 15;46(6):769-74. doi: 10.1016/j.freeradbiomed.2008.11.023. Epub 2008 Dec 11.
Antioxidant activity of blueberry fruit is impaired by association with milk. Serafini M1, Testa MF, Villaño D, Pecorari M, van Wieren K, Azzini E, Brambilla A, Maiani G.
Możliwe mechanizmy funkcjonalnych składników borówki amerykańskiej w profilaktyce chorób przewlekłych. (Int J Mol Sci. 2018 wrzesień; 19 (9) 2785.)
Int. J. Mol. Sci. 2018, 19(9), 2785; https://doi.org/10.3390/ijms19092785
Molecular Mechanism and Health Role of Functional Ingredients in Blueberry for Chronic Disease in Human Beings Luyao Ma 1,2,Zhenghai Su J Acad Nutr Diet. 2015 marzec; 115 (3): 369-77. doi: 10.1016 / j.jand.2014.11.001. Epub 2015 8 stycznia.
Zapraszamy na konferencję prasową organizowaną z okazji rozpoczęcia tegorocznych zbiorów borówki wysokiej oraz czarnej porzeczki, która odbędzie się 25 czerwca w siedzibie Ministerstwa Rolnictwa. Zapraszamy na degustacje pierwszych tegorocznych owoców oraz przetworów. Oto Press pack.
Zapraszamy na Dzień Owoców i Dzień Polskiej Borówki. Oto komplet informacji: Komunikat prasowy * Program eventu 30/06 * Wydarzenie na Facebook'u 💋