Czarna porzeczka ma szansę stać się jednym z najgorętszych smaków nadchodzącego roku. W Stanach Zjednoczonych będzie „Smakiem Roku 2026”. Sprawdź, za co zawdzięcza miano najbardziej wartościowej porzeczki.

Czarna porzeczka - naturalna bomba witaminy C i antyoksydantów
- działanie przeciwutleniające - neutralizują wolne rodniki, chroniąc komórki przed uszkodzeniami,
- działanie przeciwzapalne - wspierają regulację procesów zapalnych w organizmie,
- działanie przeciwcukrzycowe - poprawiają wrażliwość tkanek na insulinę i dostarczają niewiele cukrów,
- działanie przeciwmiażdżycowe - mogą wspierać obniżenie poziomu cholesterolu LDL we krwi.
- wzmacniania odporności, szczególnie w sezonie infekcji,
- wspierania pracy układu pokarmowego (ma delikatne działanie rozkurczowe),
- poprawy krążenia w okolicach nerwu wzrokowego,
- zmniejszenia ryzyka kamicy nerkowej i innych chorób nerek.
Czerwone i białe porzeczki - również warte uwagi
Porzeczki w kuchni - dużo więcej niż kompot
- koktajle i smoothie,
- przetwory – dżemy, konfitury, żele, przeciery,
- desery, galaretki, lody,
- ciasta i wypieki,
- soki i kompoty,
- nalewki,
- wersje suszone, kandyzowane i liofilizowane.
Warto sięgnąć po porzeczki - dla zdrowia i smaku
Źródło informacji: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw

Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw kampanii „Czas na polskie superowoce! VII edycja".
Projekt realizowany jest pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
dr Piotr Baryła
Prezes Polskie Stowarzyszenie Plantatorów Porzeczek

