Konsumpcja owoców jagodowych rośnie i w lipcu była historycznie na najwyższym poziomie. Najbardziej wzrosła konsumpcja borówek, malin, jagody kamczackiej, agrestu i czerwonej porzeczki. Dla części z tych gatunków to dane podsumowujące sezon. Dla czerwonej porzeczki potwierdzenie strategii rozwoju.
Realizowane badania są reprezentatywne dla populacji dorosłych Polaków, czyli osób w wieku 15+. Nie uwzględnia zatem dzieci i młodzieży.
Wzrost liczby konsumentów czerwonej porzeczki
W skali roku
https://wczorajnatalerzu.pl
Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
Ostatnie badanie zrealizowano w dniach 14-19 lipca 2023 r., na reprezentatywnej próbie 1015 Polaków w wieku 15 lat i więcej. Wywiady bezpośrednie w domach respondentów (CAPI).
Kantar pyta respondentów o częstotliwość spożywania 21 gatunków w ostatnim tygodniu i o spożywanie warzyw, owoców i ich przetworów podczas poszczególnych posiłków w dniu poprzedzającym badanie.
Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw projektu „Czas na polskie superowoce! V edycja”.
Projekt jest realizowany pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Kontakt:
dr Piotr Baryła
Prezes Polskie Stowarzyszenie Plantatorów Porzeczek