Oto krem z pieczonych warzyw: papryki, pomidorów, cukinii, marchewki, czosnku i cebuli. Podawany z chrupiącym pieczywem i rozpuszczonymi w niej kulkami mozzarelli. Niezwykle aromatyczny, kuszący smakiem, kolorem i zapachem. A na deser pachnące wakacjami porzeczki i morele. Zaczniemy od warzyw, a zakończymy posiłek owocami!

Dobra zupa to bogactwo zdrowia, smaku i koloru!
Sierpniowa i w słońcu dojrzała papryka, słodkie, letnie pomidory, cukinia i marchewka – bez nich trudno wyobrazić sobie letnie przepisy. A powstała z nich aromatyczna zupa to świetny sposób na przemycenie sporej porcji witamin – zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Ten krem to jedna z najprostszych i najsmaczniejszych letnich zup jakie znam. Obowiązkowa w letnim menu, bo robi się ją łatwo i szybko. Około 40 minut pieczenia warzyw, trochę warzywnego bulionu, aromatycznych przypraw i powstaje prawdziwa rozkosz dla podniebienia. To spora dawka witaminy C i beta-karotenu - prowitaminy A, wspierającej zdrowie oczu i skóry.
Wakacje pachnące... porzeczką!
Porzeczki są źródłem witamin z grupy B, witaminy K, beta-karotenu, biotyny, folianów oraz licznych składników mineralnych: potasu, żelaza, wapnia, związków siarki i magnezu. Charakteryzują się dużym bogactwem antocyjanów, polifenoli, witaminy C i kwasu gamma-linolenowego. Są pomocne w profilaktyce chorób układu krążenia, zaburzeń metabolicznych (w tym cukrzycy typu 2 i hipercholesterolemii), wzmacnianiu odporności czy wsparciu procesu widzenia. Mają działanie rozkurczowe - flawonoidy zawarte w ich owocach działają rozkurczowo na mięśniówkę gładką przewodu pokarmowego. Sprzyjają obniżaniu stężenia cholesterolu we krwi, wspierają pracę mózgu i wątroby. Antocyjany obecne w porzeczkach, takie jak cyjanidyno-3-glukozyd, delfinidyno-3-O-rutynozyd i 3-O-rutynozyd peonidyny, przy regularnym spożyciu poprawią wrażliwość tkanek na działanie insuliny. W wielu badaniach naukowych wykazano, że antocyjany te blokują aktywność enzymów metabolizujących węglowodany, takich jak alfa-glukozydaza i alfa-amylaza trzustkowa. Skutkuje to spowolnieniem rozkładu węglowodanów, a tym samym nagłym wzrostom stężenia glukozy we krwi. Unikalny, lekko kwaskowy smak porzeczek sprawia, że są idealne zarówno do spożycia na surowo, jak i na domowe przetwory. Od wieków porzeczki często wędrują do słoików na zimę i do letnich kompotów. Morele zaś są doskonałym źródłem beta-karotenu, który w organizmie przekształca się do witaminy A, ważnej dla wzroku i odporności. Beta-karoten to silny przeciwutleniacz, chroniący organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i opóźniający procesy starzenia.
W tym odcinku sezonowej serii Wiem i Jem zapraszamy na zupę z pieczonych warzyw podawaną z chrupiącą grzanką, pesto i kulkami mozzarelli. A na deser będą porzeczki i morele!
Ugotuj z nami! Twoja jutrzejsza lista zakupów - link
Krem z pieczonych warzyw podawany z pesto, chrupiącą grzanką i mini-kulkami mozzarelli
Składniki:
- czerwona papryka (2 sztuki)
- pomidory (4 sztuki)
- cukinia (1 sztuka)
- marchewka (1 sztuka)
- cebula (1 sztuka)
- czosnek (3 ząbki)
- oliwa z oliwek lub olej rzepakowy (2 łyżki)
- świeże lub suszone zioła (np. bazylia, oregano, tymianek)
- sól i pieprz
- bulion warzywny ze słoiczka (2 łyżki)
- mini-kulki mozzarelli
- pesto bazyliowe
- pieczywo
Sposób przygotowania:
W garnku z gorącą wodą (około 500 ml) rozpuścić 2 łyżki bulionu. Dodać warzywa i jeszcze chwilę gotować. Doprawić do smaku.
Na patelni na odrobinie oleju lub oliwy podpiec kromkę pieczywa. Do gorącej zupy na talerzu wrzucić kilka kulek mozzarelli, polać pesto i zjeść z grzanką.
Sezonowe owoce na deser!
Składniki:
- porzeczki
- morele
Więcej przepisów na IG Centrum Dietetyczne MonVita - Monika Hajduk

Sezonownik to praktyczna propozycja wdrożenia medycyny kulinarnej do swojego życia. To dziedzina medycyny stylu, która reprezentuje podejście, zgodnie z którym żywienie jest jednym z największych czynników ryzyka rozwoju chorób cywilizacyjnych, ale też jednym z elementów stylu życia mogącym w znacznym stopniu poprawić stan zdrowia, spowolnić rozwój chorób czy zredukować leczenie farmakologiczne w różnych jednostkach chorobowych. Jej zadaniem jest przełożenie wiedzy teoretycznej na praktyczne działania w kuchni. Bo od samej wiedzy jeszcze nie będziemy zdrowsi. Dopiero ugotowanie tej wiedzy na talerzu i zjedzenie jej w całości daje szansę, abyśmy żyli dłużej i zdrowiej!
Komunikat opracowany w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw kampanii „Czas na polskie superowoce! Edycja VII”.
Zadanie jest realizowane pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
Zachęcamy do podzielania się przepisem.
Kontakt