Czas, w których wszyscy szukamy cienia i chłodu. Dlaczego nie ratować się chłodnym jedzeniem? Orzeźwiająca, słodko-kwaśna zupa z młodych buraczków, ale nietypowa, wzbogacona nietypowym połączeniem z truskawkami - da odrobinę wytchnienia w letnie południe. Dobra do zabrania na lunch do pracy lub do spożycia w domu na szybki i późny obiad bez odgrzewania. Można serwować z ugotowanymi, ciepłymi ziemniaczkami.
![POLSKA_2001.png](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/5366/assets/291376/large-5081cafd24452ffb13101d82c68f8f31.png)
Truskawkowa botwinka na zimno
1 pęczek botwinki
1 duży burak
3 ogórki gruntowe
pęczek włoszczyzny
koperek
szczypiorek
cebula
kilka młodych
ziemniaków
jajko ugotowane na miękko
masło
ocet malinowy
pieprz i sól
![Truskawkowa botwinka-6.jpg](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/5366/assets/328772/large-3cca35e87bc39695f6cb205961086d96.jpg)
Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw kampanii „Czas na polskie superowoce! Edycja III". Projekt realizowany jest pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
![pasek_logo.jpg](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/5366/assets/304919/large-492fc4e1329ba6ee6c1ca1f048d47804.jpg)