Ilość konsumentów porzeczek rośnie systematycznie. Trend dotyczy zarówno czarnej, jak i czerwonej porzeczki i ich przetworów. Czarną porzeczkę i jej przetwory je ponad 1/4 Polaków, czerwoną w lecie jadła blisko 1/3. To najwyższy wyniki w historii realizowanego od 4 lat comiesięcznego monitoringu konsumpcji. Trend komentuje Piotr Baryła, prezes Polskiego Stowarzyszenia Plantatorów Porzeczek.
![polska smakuje_pasek (1).jpg](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/5366/assets/209764/large-64394d192700b187ac8dc45387d183f9.jpg)
Dla nas plantatorów, ale także dla całej branży, nie ma lepszej wiadomości niż ta, że nasze owoce znajdują tak duże uznanie wśród konsumentów. Wzrost zainteresowania owocami jagodowymi i ich konsumpcja to najlepsza nagroda dla producentów za ich trud i całe serce włożone przy produkcji. Porzeczki to owoce na trwałe zapisane w historii naszego społeczeństwa. Dzięki wysiłkowi wielu ludzi przypominamy o ich obecności i niezwykłych walorach. Przez cały rok cieszą nasze podniebienie korzystnie wpływając na zdrowie i urodę. Cieszą także różnorodnością kolorów poprawiając nam codzienne samopoczucie. Rośnijmy w siłę razem z naszymi polskimi superowocami!
poleca Piotr Baryła, prezes Polskiego Stowarzyszenia Plantatorów Porzeczek.
Badania zlecane są przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw w ramach projektu CORE TEAM. Badania realizuje Kantar, są one finansowane z Funduszu Promocji Owoców i Warzyw. Dostarczają informacji na temat liczby konsumentów i częstotliwości konsumpcji poszczególnych gatunków i ich przetworów. Szczegółowe dane dla kilkudziesięciu gatunków dostępne są na stronie WczorajNaTalerzu.pl
Rosnąca konsumpcja
Wzrost liczby konsumentów "lato do lata"
![KANATR Sierpień_2023 (3).jpg](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/5366/assets/581462/large-7a8381d611d74381518fb8b8d7ac8f8b.jpg)
![KANATR Sierpień_2023 (4).jpg](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/5366/assets/581461/large-a8fb36ef933a54fc38e7350d37ab9eee.jpg)
![KANATR Sierpień_2023 (6).jpg](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/5366/assets/582452/large-a9e7cccf6f35ba3666e5a90e731548e9.jpg)
Wyniki monitoringu konsumpcji 2020-2023
![https://wczorajnatalerzu.pl](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/5366/assets/501055/large-68638b565e4538fa79e395fae7bf0d87.png)
https://wczorajnatalerzu.pl
Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
Badanie zrealizowano w dniach 18-23 sierpnia 2023 r., na reprezentatywnej próbie 1015 Polaków w wieku 15 lat i więcej. Wywiady bezpośrednie w domach respondentów (CAPI).
Kantar pyta respondentów o częstotliwość spożywania 21 gatunków w ostatnim tygodniu i o spożywanie warzyw, owoców i ich przetworów podczas poszczególnych posiłków w dniu poprzedzającym badanie.
![Badania konsumpcji Kantar 2021 (10).jpg](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/5366/assets/335916/large-b70c99ac7ddf1a6177d969b5556a2e0d.jpg)
Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw kamp. „Czas na polskie superowoce! Edycja V".
Projekt jest realizowany pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.