Borówki pną się w polskim rankingu popularności jagodowych superowoców. W lecie 2023 borówki jadło już 18,1 mln Polaków (56%). To najwyższy wynik w historii pomiarów, włączając w to okres wzrostu konsumpcji owoców w czasie pandemii. Stały, dynamiczny, wzrost pokazują wyniki realizowanego od 4 lat badania konsumpcji. Trend komentują Bartek Milczarek, Dominika Kozarzewska, Piotr Piwowarczyk.
![polska smakuje_pasek (1).jpg](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/5366/assets/209764/large-64394d192700b187ac8dc45387d183f9.jpg)
Badanie zrealizował Kantar Polska w ramach projektu Core Team. Badania finansowane są z Funduszu Promocji Owoców i Warzyw. Dostarczają informacji na temat liczby konsumentów i częstotliwości konsumpcji poszczególnych gatunków i ich przetworów. Szczegółowe dane dla kilkudziesięciu gatunków dostępne są na WczorajNaTalerzu.pl
Rosnąca konsumpcja
![KANTAR Sierpień 2023 Borówka (1).png](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/5366/assets/582465/large-30a13f6f3310d7710e94491f6c998f4a.png)
Zainteresowanie konsumentów owocami borówki jest też zauważane przez właścicieli i menadżerów mniejszych i większych sklepów, ale też całych sieci handlowych. Ich staraniom, aby borówki były stale dostępne na ich półkach, zawdzięczamy łatwy dostęp konsumenta do borówek. Powszechna jest już świadomość menadżerów i handlowców, że dobra jakościowo półka owoców sezonowych przyciąga kolejnych klientów
zwraca uwagę prezes Milczarek.
Lato z borówkami
![KANTAR Sierpień 2023 Borówka (5).jpg](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/5366/assets/582476/large-ba2898a90bb60d98ef60e1b6c0144efe.jpg)
Stały wzrost liczby konsumentów borówki "lato do lata"
![KANTAR Sierpień 2023 Borówka (6).jpg](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/5366/assets/582475/large-46a6e1d129fa86e381234d3840c0705e.jpg)
Wzrost spożycia to korzystny trend. Odżywianie bogate w owoce i warzywa może przyczynić się do poprawy zdrowia, dostarczając cennych składników odżywczych, witamin i błonnika. To krok w kierunku zdrowego stylu życia i profilaktyki zdrowotnej. Ważne jest, aby kontynuować edukację i zachęcanie do zdrowego odżywiania, aby ten trend utrzymywał się w przyszłości
skomentował Piotr Piwowarczyk z dolnośląskiej plantacji Blueberry Krzeszów.
Wyniki monitoringu konsumpcji 2020-2023
![https://wczorajnatalerzu.pl](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/5366/assets/501055/large-68638b565e4538fa79e395fae7bf0d87.png)
https://wczorajnatalerzu.pl
Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
Badanie zrealizowano w dniach 18-23 sierpnia 2023 r., na reprezentatywnej próbie 1015 Polaków w wieku 15 lat i więcej. Wywiady bezpośrednie w domach respondentów (CAPI).
Kantar pyta respondentów o częstotliwość spożywania 21 gatunków w ostatnim tygodniu i o spożywanie warzyw, owoców i ich przetworów podczas poszczególnych posiłków w dniu poprzedzającym badanie.
![Badania konsumpcji Kantar 2021 (10).jpg](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/5366/assets/335916/large-b70c99ac7ddf1a6177d969b5556a2e0d.jpg)
Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw kamp. „Czas na polskie superowoce! Edycja V".
Projekt jest realizowany pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.