We wrześniowym rankingu najczęściej jedzonych owoców prowadziły jabłka (84%), śliwki (66%), gruszki (51%), maliny (50%) i borówki (40%). W przypadku malin, borówek, a także truskawek była to konsumpcja rekordowa. Po raz pierwszy badano wrześniową konsumpcję minikiwi. Zadeklarowało ją 13% Polaków, czyli 4 mln 200 tys. konsumentów.
Regularnie aktualizowane dane na temat demografii konsumentów kilkudziesięciu gatunków owoców i warzyw dostępne są na stronie WczorajNaTalerzu.pl
Konsumpcja owoców we wrześniu
https://wczorajnatalerzu.pl
Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
Badanie zrealizowano w dniach 8-13 września 2023 r., na reprezentatywnej próbie 1015 Polaków w wieku 15 lat i więcej. Wywiady bezpośrednie w domach respondentów (CAPI).
Kantar pyta respondentów o częstotliwość spożywania 21 gatunków w ostatnim tygodniu i o spożywanie warzyw, owoców i ich przetworów podczas poszczególnych posiłków w dniu poprzedzającym badanie.
Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw projektu „CORE TEAM - promocja konsumpcji owoców i warzyw i forum współpracy sektora, III edycja”.
Projekt jest realizowany pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.