We wrześniowym rankingu najczęściej jedzonych owoców prowadziły jabłka (84%), śliwki (66%), gruszki (51%), maliny (50%) i borówki (40%). W przypadku malin, borówek, a także truskawek była to konsumpcja rekordowa. Po raz pierwszy badano wrześniową konsumpcję minikiwi. Zadeklarowało ją 13% Polaków, czyli 4 mln 200 tys. konsumentów.
![polska smakuje_pasek (1).jpg](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/5366/assets/209764/large-64394d192700b187ac8dc45387d183f9.jpg)
Regularnie aktualizowane dane na temat demografii konsumentów kilkudziesięciu gatunków owoców i warzyw dostępne są na stronie WczorajNaTalerzu.pl
Konsumpcja owoców we wrześniu
![2023_wrzesień_badania_1920x1080-04.jpg](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/5366/assets/588993/large-1bb0a2ac79b3a98b5b6a91368b4a0c85.jpg)
![KANTAR Wrzesień 2023 zmiany (1).jpg](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/5366/assets/589304/large-3852d89ec466a67967d37fece1d88bf7.jpg)
![https://wczorajnatalerzu.pl](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/5366/assets/501055/large-68638b565e4538fa79e395fae7bf0d87.png)
https://wczorajnatalerzu.pl
Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
Badanie zrealizowano w dniach 8-13 września 2023 r., na reprezentatywnej próbie 1015 Polaków w wieku 15 lat i więcej. Wywiady bezpośrednie w domach respondentów (CAPI).
Kantar pyta respondentów o częstotliwość spożywania 21 gatunków w ostatnim tygodniu i o spożywanie warzyw, owoców i ich przetworów podczas poszczególnych posiłków w dniu poprzedzającym badanie.
![Badania konsumpcji Kantar 2021 (10).jpg](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/5366/assets/335916/large-b70c99ac7ddf1a6177d969b5556a2e0d.jpg)
Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw projektu „CORE TEAM - promocja konsumpcji owoców i warzyw i forum współpracy sektora, III edycja”.
Projekt jest realizowany pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.