Wśród najpopularniejszych gatunków lipca Kantar wymienia jabłka, truskawki, czereśnie i maliny. Owoce każdego z tych gatunków jadło 2 na 3 Polaków. W porównaniu do lipca 2022 roku najbardziej wzrosło spożycie malin, borówek i jagody kamczackiej. W przypadku tej ostatniej liczba konsumentów wzrosła o ponad połowę (55%).
![polska smakuje_pasek (1).jpg](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/5366/assets/209764/large-64394d192700b187ac8dc45387d183f9.jpg)
Badania zlecane są przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw w ramach projektu „CORE TEAM”. Projekt badawczy realizowany jest przez firmę Kantar i agencję INSPIRE smarter branding.
Konsumpcja owoców w lipcu
![KANTAR Lipiec 2023 (1).jpg](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/5366/assets/569013/large-85507756486302c860c8da6a196f71c3.jpg)
Maliny jadło, w tygodniu poprzedzającym badanie, 62% Polaków. To jest ponad 20,1 mln konsumentów. Jest to historyczny rekord tego gatunku.
Monitoring rozpoczęto 4 lata temu i takich wyników ww. gatunki w tym czasie nie notowały.
![KANTAR Wzrosty w lipcu 2023 (1).jpg](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/5366/assets/569027/large-646c1bd83b78b5bb126b5e94ea8870c3.jpg)
![KANTAR Wzrosty w lipcu 2023 (3).jpg](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/5366/assets/569030/large-8e4e6431c0699f33fba1e5b8d6484bdf.jpg)
![KANTAR Wzrosty w lipcu 2023 (2).jpg](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/5366/assets/569028/large-0821a13f4d6545d5735eba590dcf5a14.jpg)
![https://wczorajnatalerzu.pl](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/5366/assets/501055/large-68638b565e4538fa79e395fae7bf0d87.png)
https://wczorajnatalerzu.pl
Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
Badanie zrealizowano w dniach 14-19 lipca 2023 r., na reprezentatywnej próbie 1015 Polaków w wieku 15 lat i więcej. Wywiady bezpośrednie w domach respondentów (CAPI).
Kantar pyta respondentów o częstotliwość spożywania 21 gatunków w ostatnim tygodniu i o spożywanie warzyw, owoców i ich przetworów podczas poszczególnych posiłków w dniu poprzedzającym badanie.
![Badania konsumpcji Kantar 2021 (10).jpg](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/5366/assets/335916/large-b70c99ac7ddf1a6177d969b5556a2e0d.jpg)
Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw projektu „CORE TEAM - promocja konsumpcji owoców i warzyw i forum współpracy sektora, III edycja”.
Projekt jest realizowany pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.