Spotkanie prasowe:
29 czerwca 2023, godz. 10:00-11:00
(ostatni czwartek miesiąca)
Agenda:
- Warzywa i owoce najchętniej podawane podczas grillowania - premiera sondażu Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw - Agata Zadrożna, ekspert Kantar Public
- Jak Grillować? Triki na zdrowe grillowanie - rekomendacje Monika Stromkie-Złomaniec, dietetyk kliniczny, ekspert Core Team, wykładowca WUM, poradnia Z kaloriami na pieńku
- Fasolka szparagowa – miękka i przyrumieniona – świetny dodatek do mięs lub składnik sałatek - prezentacja Mirosław Łuska, prezes Zrzeszenia Producentów Papryki RP
- Jagoda kamczacka - degustacja, prezentacja i pierwszy bilans akcji samozbiory na plantacjach w całej Polsce - Andrzej Krupiński, prezes Stow. Plantatorów Jagody Kamczackiej
- Agrest - prezentacja i degustacja jednego z najbardziej oczekanach gatunków 2023 r., wg. badań chce go spróbować 5,8mln Polaków (18%) - zaprasza Czas na polskie superowoce!
- Najpopularniejsze warzywa i owoce czerwca - monitoring konsumpcji - Tomasz Roszkowski, Kantar Public. Szczegółowe wyniki dostępne będą na stronie WczorajNaTalerzu.pl
- Zaproszenie na Szczyt International Blueberry Organization i uroczyste rozpoczęcie polskiego sezonu borówkowego - 3 lipca 2023, Lublin - więcej o wyzwaniach i polskiej prezentacji tutaj
Aktualne wyniki monitoringu konsumpcji kilkudziesięciu gatunków warzyw i owoców oraz komunikatów prasowych - WczorajNaTalerzu.pl
https://wczorajnatalerzu.pl
Informacje i kontakt w sprawie wyników badań i komunikatów:
- przedstawiciele mediów - kuba.antoszewski@kantar.com
- eksperci branżowi - biuro@grupyogrodnicze.pl
- komentarz do rekomendacji żywieniowych na lato i na grilla, tematu spolszczenia diety śródziemnomorskiej, szerzej roli warzyw i owoców w zdrowym odżywianiu - Monika Stromkie-Złomaniec, dietetyk kliniczny, ekspert Core Team - mail
Zaprasza KZGPOiW, CORE TEAM sektora ogrodniczego i KANTAR Public.
Badania realizowane są przez Kantar dla Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw w ramach projektu „CORE TEAM - promocja konsumpcji owoców i warzyw i forum współpracy sektora, etap III”. Projekt ten realizowany jest we współpracy z agencją INSPIRE smarter branding.
Zadanie finansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.
Projekt ten realizowany jest pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Kontakt: