Złota polska jesień w pełni, a do jagodowego śniadania nie promowaliśmy jeszcze takiej śniadaniowej klasyki, jaką są kanapki. Zatem na koniec sezonu serwujemy podwójnie podkręcone aronią kromki z domową szynką w aroniowej marynacie oraz aroniowym majonezem, a drugą połowę talerza wypełniamy warzywami wyraźnie pasującymi już do złotej polskiej jesieni. Taki talerz to bomba witamin na najbliższe tygodnie i pożywny start na każdy dzień.
Kanapka z aroniową szynką
500 g szynki wieprzowej
4 łyżki oleju1 szalotka
3 ząbki czosnku
1/2 papryczki chilli
1/2 jabłka
sól i pieprz
3 łyżki octu jabłkowego
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
1/2 marchewki
1/2 cukinii
1/2 ogórka
3 kolorowe pomidorki
2 łyżki majonezu
½ łyżeczki błonnika z aronii
2 kromki ulubionego chleba
Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw kampanii „Czas na polskie superowoce! Edycja III". Projekt realizowany jest pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.