Minikiwi to owoc pełen słonecznej słodkości i odświeżających, kwaśnych nut, przywodzący na myśl wakacyjne wspomnienia egzotycznych wypraw. Dlatego stał się dla nas inspiracją do tego, by połączyć go na talerzu z produktami o azjatyckich korzeniach. Nie odkładajcie przygotowania tej potrawy na zbyt odległy czas, bo właśnie trwa sezon na mini kiwi. A minikiwi to Wasz bilet do przedłużonych wakacji!

Szaszłyki z minikiwi i łososiem
200 g fileta z łososia
1/4 kopru włoskiego
1 szklanka dyni pokrojonej w centymetrową kostkę
marynowana cebulka
2 łyżki posiekanej kolendry
3 oleju
1 łyżka syropu klonowego
1 łyżeczka kuminu (kmin rzymski)
sok z połowy limonki
sól i pieprz
1 łyżeczka marynowanego imbiru
1 łyżeczka cukru brązowego
1 łyżeczka octu ryżowego
1 łyżeczka oleju sezamowego
1 łyżka wody

Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw kampanii „Czas na polskie superowoce! Edycja III". Projekt realizowany jest pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
