Minikiwi to owoc pełen słonecznej słodkości i odświeżających, kwaśnych nut, przywodzący na myśl wakacyjne wspomnienia egzotycznych wypraw. Dlatego stał się dla nas inspiracją do tego, by połączyć go na talerzu z produktami o azjatyckich korzeniach. Nie odkładajcie przygotowania tej potrawy na zbyt odległy czas, bo właśnie trwa sezon na mini kiwi. A minikiwi to Wasz bilet do przedłużonych wakacji!
![POLSKA_2001.png](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/5366/assets/291376/large-5081cafd24452ffb13101d82c68f8f31.png)
Szaszłyki z minikiwi i łososiem
200 g fileta z łososia
1/4 kopru włoskiego
1 szklanka dyni pokrojonej w centymetrową kostkę
marynowana cebulka
2 łyżki posiekanej kolendry
3 oleju
1 łyżka syropu klonowego
1 łyżeczka kuminu (kmin rzymski)
sok z połowy limonki
sól i pieprz
1 łyżeczka marynowanego imbiru
1 łyżeczka cukru brązowego
1 łyżeczka octu ryżowego
1 łyżeczka oleju sezamowego
1 łyżka wody
![Szaszłyki z łososia z mini kiwi S-13.jpg](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/5366/assets/350969/large-bd01ef23b2a195e8bbc3f8f7c23bf1ca.jpg)
Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw kampanii „Czas na polskie superowoce! Edycja III". Projekt realizowany jest pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
![pasek_logo.jpg](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/5366/assets/304919/large-492fc4e1329ba6ee6c1ca1f048d47804.jpg)