Dowiemy się co jedzą osoby aktywne fizycznie, jak dbać o formę kości i naszych stawów. Poznamy rekomendacje żywieniowe stworzone z okazji Światowego Dnia Osteoporozy. Spróbujemy i poznamy różne odmian dyni. W podsumowaniu monitoring konsumpcji, wskaźniki oraz promocja ogólnodostępnej strony z wynikami badań - WczorajNaTalerzu.pl
Data konferencji: 27 października 2022, godz. 10:00-11:00
Miejsce: Plac Konesera 9, 03-736 Warszawa (siedziba Kantar Polska)
Agenda spotkania:
- Kantar o tym co jedzą osoby aktywne fizycznie - Agata Zadrożna, ekspert Kantar
- Talerz „na mocne kości” - rekomendacje przygotowane z okazji Światowego Dnia Osteoporozy, 20/10 - Monika Stromkie-Złomaniec, dietetyk kliniczny i ekspert Core Team. Gotowy komunikat jest dostępny - tutaj
- Prezentacja książek pt. „Żywienie w osteoporozie”, „Żywienie w chorobach kostno-stawowych” oraz „Zdrowe odżywianie dla mocnych, zdrowych i ruchomych stawów”
- Składniki w diecie niezbędne zdrowym kościom i stawom - Milena Nosek, dietetyk kliniczny, psychodietetyk
- Dynie – przegląd różnych odmian, uprawa w Polsce, dynie od gulaszu i zupy po kawę z syropem dyniowym i ciasto – prezentacja Paweł Myziak i projekt Moc Polskich Warzyw. Polecamy książkę "Dynia od kuchni - 50 przepisów na jesień" i jej recenzje na portalu Dietetycy.org.pl - link
- Rekomendacje na jesień i na wzmocnienie odporności – przypomnienie i zapowiedź
- Monitoring konsumpcji warzyw i owoców w październiku 2022 oraz prezentacja wskaźnika konsumpcji Wczoraj na talerzu
- WczorajNaTalerzu.pl – promocja specjalnej strony z wynikami monitoringu konsumpcji
- BerryFest.pl - podsumowanie pierwszego przeglądu jagodowych trunków, 3/10
Nasz ekspert:
Monika Stromkie-Złomaniec, dietetyk kliniczny, ekspert programów i projektów poprawiających nawyki żywieniowe Polaków. Autorka wielu artykułów z zakresu zdrowego odżywiania, współautorka książek. Prowadzi poradnię dietetyczną „Z kaloriami na pieńku”. Uczy jak jeść zdrowo, sezonowo, smacznie i jak docenić rolę warzyw i owoców.
Milena Nosek - dietetyk z tytułem lidera w dziedzinie psychodietetyki przyznany przez kapitułę XV edycji konkursu Polish Business Woman Awards - autorka książki "Nie czas na wymówki - zdrowe odżywianie dla zabieganych", absolwentka dietetyki klinicznej Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego i dietetyk tancerzy.
Paweł Myziak – producent papryki, właściciel firmy handlowej Euro-Papryka oraz wiceprezes Zrzeszenia Producentów Papryki Rzeczpospolitej Polskiej, w Core Teamu członek Zespołu ds. promocja roli owoców i warzyw oraz wdrożenia dorobku projektu Połowa sukcesu.
Zapraszamy serdecznie.
Informacje i kontakt w sprawie wyników badań i komunikatu prasowego:
- przedstawiciele mediów - kuba.antoszewski@kantar.com
- organizacje branżowe - biuro@grupyogrodnicze.pl
Zaprasza KZGPOiW, CORE TEAM i KANTAR.
Badania realizowane są przez Kantar dla Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw w ramach projektu „CORE TEAM - promocja konsumpcji owoców i warzyw i forum współpracy sektora, etap II ”. Projekt ten realizowany jest we współpracy z agencją INSPIRE smarter branding. Zadanie finansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.
Projekt ten realizowany jest pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.