W ramach projektu „Czas na polskie superowoce!” zorganizowano Berry Fest - przegląd alkoholi z owoców jagodowych. Konkurs zdynamizował integrację producentów. Jurorzy byli pod wrażeniem poziomu prezentowanych produktów i zgodni, że wina owocowe i nalewki są częścią wizerunku branży i polskiej sztuki kulinarnej. Prezentujemy opinie Katarzyny Puk – sommeliera i sędziego w konkursach winiarskich, Zbigniewa Kmiecia – eksperta ds. rolnictwa i produkcji spożywczej Związku Przedsiębiorców i Pracodawców RP oraz Mikołaja Reya – eksperta kulinarnego i entuzjasty wszystkiego co polskie. Wszyscy byli jurorami zakończonego niedawno festiwalu Berry Fest 2023.
Kogo przyciągnął Berry Fest?
- Spotkało się kilkadziesiąt osób, które są na różnym poziomie i w różny sposób zaangażowani są w produkcję, sprzedaż i promocję owoców jagodowych. Spotkały się osoby, które uważają, że owoce jagodowe mogą służyć do produkcji dobrych alkoholi i mogą dać przyjemność. Co więcej, spotkały się osoby, które uważają, że alkohole na bazie owoców jagodowych mogą odnieść sukces rynkowy i mogą przynieść dobrobyt ich producentom. Ale przede wszystkim mogą być elementem wizerunku polskiej sztuki kulinarnej, polskiego produktu regionalnego, polskiego produktu spożywczego, polskiego rolnictwa i jagodowego sadownictwa - mówi Zbigniew Kmieć, ekspert ds. rolnictwa i produkcji spożywczej Związku Przedsiębiorców i Pracodawców RP.
Są to działania pionierskie. Tu się jeszcze wszyscy wszystkiego uczymy. Owoce jagodowe przez setki lat były w głównym nurcie tego co się w Polsce uprawia i z czego się produkuje alkohol. Mam nadzieję, że zaczynają wracać w wielki stylu
dodaje Zbigniew Kmieć, juror Berry Fest 2023.
- To spotkanie było premierowe i unikatowe. Połączyli się producenci znakomitej żywności, plantatorzy polskich superowoców, z ludźmi, którzy z tych genialnych produktów tworzą alkohole. Mamy tu polską tradycję, gościnność, która jest wizytówką Polski. To wszystko jest za mało promowane. Dlatego tak cenna jest energia i know how, które Berry Fest połączył. Mamy potencjał, kierunek i chęć dążenia do lepszego jutra. Tak się buduje silną branżę - mówi Mikołaj Rey, ekspert kulinarny, smakosz, entuzjasta wyzwań gastronomicznych i sukcesów polskich producentów.
- Kluczowe znaczenie ma walor integracyjny. Produkty oparte na owocach jagodowych, w ogóle polskie wino owocowe i nalewki, traktowane są nieco stereotypowo. To jest segment rynku, który należałoby odczarować. Osobami, które mogą to zrobić jesteśmy my, branża HoReCa, branżę sommelierska. Jesteście na początku drogi, która polega na odnalezieniu swojej własnej tożsamości, dążeniu do ciągłej poprawy jakości produktu i wspólnej promocji – mówi Katarzyna Puk, juror Berry Fest 2023.
- Zarówno impreza, jak i ta wspaniała atmosfera integracji jest bardzo ważna w procesie odbudowy tradycji win owocowych w Polsce. Bardzo dziękujemy organizatorom i uczestnikom, mamy nadzieję na następne edycje Berry Fest w kolejnych latach - mówią Beata Iwańczyk i Marcin Bańcerowski, twórcy matki DiWine, zdobywcy złotego medalu i Grand Prix Berry Fest BEST 2023 za półwytrawne wino z czerwonej porzeczki.
Pierwszy przegląd przyciągnął producentów 28 win owocowych, nalewek i destylatów. Wszyscy producenci mówili o silnym trendzie wzrostowym dla wina i prawdziwym renesansie nalewek.
Więcej zdjęcia w galerii na https://bit.ly/BerryFest2023
Pełna lista nagrodzonych produktów i twórców
Grand Prix Berry Fest 2023 wśród producentów profesjonalnych - wino z czerwonej porzeczki półwytrawne – DiWine, Beata Iwańczyk i Marcin Bańcerowski
Grand Prix Berry Fest 2023 wśród alkoholi domowych - nalewka z polskiego minikiwi - Natalia i Karol Krześniak
Medale złote Berry Fest BEST 2023:
- Nalewka z polskiego minikiwi - Natalia i Karol Krześniak
- Geist z jeżyn - Krzysztof Kaczor
- Nalewka z maliny - Mariusz Trzeciak
- Wino z czerwonej porzeczki półwytrawne – DiWine, Beata Iwańczyk Marcin Bańcerowski
- Nalewka z derenia - Paweł Krawiec
- Nalewka z agrestu - Nalewkarnia Longinus, Rafał Dziliński
Medale srebrne Berry Fest BEST 2023:
- Wino wytrawne z jagody kamczackiej - Mariusz Sielach
- Nalewka z pigwowca - Paweł Krawiec
- Wino wytrawne z borówki wysokiej - Krzysztof Kaczor
- Nalewka z jagody kamczackiej - Andrzej Krupiński
- Nalewka z żurawiny z etykietą Fieldstone a Family Farm - autor Anna Burdzy
- Nalewka z jagody kamczackiej - Andrzej Krupiński
Medale brązowe Berry Fest BEST 2023:
- Wino z jagody kamczackiej półsłodkie – DiWine, Beata Iwańczyk Marcin Bańcerowski
- Wino z czarnej porzeczki słodkie - Krzysztof Kaczor
- Nalewka z derenia - Nalewkarnia Longinus, Rafał Dziliński
- Nalewka z aronii - Mariusz Trzeciak
- Wino z czarnej porzeczki półsłodka – DiWine, Beata Iwańczyk Marcin Bańcerowski
Źródło: INSPIRE smarter branding
Kontakt: