Do udziału niezbędna jest akredytacja (szczegóły poniżej)
Program
- 11:00 Owoce jagodowe a rosnący rynek alkoholu w Polsce - zagadnienia prawne, ekonomiczne i marketingowe - Zbigniew Kmieć, ekspert Związku Przedsiębiorców i Pracodawców do spraw rolnictwa i produkcji spożywczej
- 11:30 Jak budować markę wina? - Marcin Bańcerowski współtwórca marki DiWine
- 12:00 Nalewki z owoców jagodowych na polskim stole - prezentacja warsztatowa Master Class - historia nalewek i historia połączeń kulinarnych. Uczestnicy spróbują 7 nalewek - dereń, agrest, malina, porzeczka, truskawka, jeżyna i rokitnik - każdej w połączeniu z różnymi rodzajami zimnych przekąsek. Prowadzący wyjaśnią zasady dobierania alkoholu do potraw oraz ustalania kolejności serwowanych alkoholi - Zbigniew Kmieć i Łukasz Klesyk
- 14:00 Przegląd alkoholi z owoców jagodowych – ocena ekspertów i promocja producentów
- 18:00 Wręczenie medali i Grand Prix Berry Fest 2023
Nagrody
Eksperci, którzy będą wspierać jagodowców
Łukasz Klesyk
Zbigniew Kmieć
Katarzyna Puk
Dla kogo jest Berry Fest?
- Firmy to producenci dostarczający swoje produkty do podmiotów hurtowych, posiadające tzw. zezwolenie hurtowe lub sprzedający w miejscu wytworzenia (we własnej winnicy, winiarni, gospodarstwie), na bazie stosownego zezwolenia na sprzedaż napojów alkoholowych.
- Osoby prywatne to amatorzy, pasjonaci lub plantatorzy, którzy często produkują z własnych owoców i na własne potrzeby. Nie sprzedają, nie mają stosownych zezwoleń, akcyzy, banderol etc. Mają jednak „w dłoni” swój produkt, który chcą pokazać i o którym chcą opowiedzieć.
Jak dołączyć do Berry Fest?
Formularz zgłoszeniowy
- Imię i nazwisko, adres, telefon, e-mail
- Nazwa zgłaszanego alkoholu – wino / nalewka / inne
- Jaki jest w nim wiodący owoc jagodowy?
- Czy produkt jest dostępny w sprzedaży komercyjnej? – firma / osoba prywatna
- Właściwości smakowe alkoholu - wytrawne / słodkie / półsłodkie
- Czy przewidujcie ustawienie swoich produktów na obrzeżach sali, w której będą odbywać się wykłady i sam konkurs? - Opcja 1. Stolik koktajlowy / Opcja 2. Stolik 2x1 m / opcja 3. Własne stoisko
Pierwsze opinie
Berry Fest jest inicjatywą, której ewidentnie brakowało. Traktujemy to wydarzenie jako platformę komunikacji i możliwość wymiany doświadczeń z całym środowiskiem. To także doskonała okazja do „otwarcia” nowych możliwości biznesowych dla branży HoReCa. Mamy cały mnóstwo pomysłów, które chętnie przy tej okazji skonsultujemy
mówi Jarosław Czarnecki, Nalewkarnia Longinus.
Obserwujemy zainteresowanie tematyką alkoholi w środowisku plantatorów. Dużo ludzi robi je z pasji i coraz więcej komercyjnie. Chcemy ich wszystkich spotkać. Używając metafory owocowej - branża dojrzała już do tego
mówi Witold Boguta, Prezes Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw, lider projektu „Czas na polskie superowoce!”, inicjator projektu "Core Team".
Prawdziwym wyzwaniem jest stworzenie marek. Opowiedzenie o tym co się robi, gdzie, jak i dlaczego właśnie w ten niepowtarzalny sposób. Produkcja win owocowych i nalewek potrzebuje wsparcia. W ramach projektu „Czas na polskie superowoce!” stworzyliśmy zespół ekspertów. Zapraszamy by 3 października w Pałacu Mała Wieś skorzystać z ich ogromnego doświadczenia i życzliwości. Celem Berry Fest jest pomoc pionierom, przedsiębiorcom, którzy aby odnieść indywidualne sukcesy muszą wspólnie budować rynek - podsumowuje Maciej Dolata, partner INSPIRE smarter branding, agencji strategicznej wspierającej działania sektora ogrodniczego. Koordynator projektów - Połowa sukcesu, Core Team, Innovation Conference - integrujących działania promocyjne i angażujących liderów w rozwój sektora.