Szybkie letnie pierwsze lub drugie śniadanie jest już na wyciągnięcie ręki. W maju truskawki i szparagi, które doskonale łączą się z truskawkami, odnotowały duży wzrost liczby konsymentów. Można przygotować je w kilka chwil, bo zielone szparagi nie wymagają obierania (wystarczy odciąć około 5 cm końcówki) i zacząć dzień z połową talerza warzyw i owoców. Poniżej porcja dla 1 osoby.
Szybkie truskawkowe szparagi z jajkiem
5-6 szparagów
5-6 pomidorków koktajlowych
szczypiorek
1 jajko
łyżka masła
1 łyżka miodu
kromka żytniego chleba
sól i pieprz
Trzy gatunki wypracowały w maju spektakularne wzrosty „rok do roku” - truskawki (57% konsumentów więcej), borówka (45%) oraz szparagi (o 44%). Więcej informacji na temat dynamiki konsumpcji owoców i warzyw w Polsce znajdziecie tutaj (Kantar na PolskieSuperowoce.pl / DLA HANDLU)
Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw kampanii „Czas na polskie superowoce! Edycja III". Projekt realizowany jest pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.