Codzienny ruch i prawidłowe odżywianie to najlepsza recepta na zachowanie zdrowia, sprawności fizycznej i umysłowej. Bywa jednak, że amatorzy sportu popełniają wiele błędów dietetycznych. Najczęstsze z nich to zbyt mała ilość zjadanych warzyw i owoców, rezygnacja z produktów zbożowych i tym samym zbyt duże spożycie białka. Co, ile i dlaczego jeść kiedy zaczynamy być aktywni? O tym w tekście poniżej - dietetyk Monika Stromkie-Złomaniec. W maju Kantar zapytał Polaków, które gatunki warzyw i owoców widzieliśmy na żywo, na plantacji w ogrodzie, i wiemy jak się je uprawia? Ten sondaż pomoże nam zapraszać na samozbiory i promować rolniczy handel detaliczny. Zapraszamy na pierwszą publikację wyników tych badań.
Data konferencji: 26 maja 2022, godz. 10:00-11:00
Miejsce: Plac Konesera 9, 03-736 Warszawa (siedziba Kantar Polska)
Agenda spotkania:
- Które z gatunków warzyw i owoców widzieliśmy na żywo na plantacji i wiemy jak się je uprawia? - majowy sondaż, który pomoże zapraszać na samozbiory - Agata Zadrożna, Kantar
- Talerz żywieniowy dla aktywnych - rekomendacje żywieniowe wizualizowane w formie coraz popularniejszego talerza* - Monika Stromkie-Złomaniec, dietetyk kliniczny, Core Team
- Narodowy Dzień Sportu 18/09 - zapowiedź współpracy sektora ogrodniczego przy promocji aktywnego stylu życia i faktu, iż warzywa i owoce powinny stanowić połowę tego co jemy.
- To nie sprint, to półmaraton - podsumowanie doświadczeń dotyczących tego, jak zacząć jeść więcej warzyw i owoców, i uczynić podstawą posiłku - Monika Stromkie-Złomaniec.
- Dieta w endometriozie i powiązania endometriozy z insulinoopornością, otyłością, problemami jelitowymi, w tym SIBO - Monika Stromkie-Złomaniec oraz Hanna Szpunar-Radkowska, autorka książki "Dieta w endometriozie"
- Monitoring konsumpcji najpopularniejszych warzyw i owoców za maj 2022 oraz prezentacja wskaźnika konsumpcji Wczoraj na talerzu - Agata Zadrożna, ekspert Kantar
- Truskawki i truskawkowe mity - link. Degustacja i informacja o tym jak przebiega sezon i kiedy rozpocznie się zbiór truskawki polowej - Albert Zwierzyński, praktyk w zakresie uprawy truskawek i roślin jagodowych, popularyzator wiedzy o walorach i odmianach, stały ekspert w Pytanie na Śniadanie
- Informacja o pracach Core Teamu - forum współpracy liderów i ekspertów sektora ogrodniczego. Co znaczy mądrze produkować żywność? - link. Minikiwi - sukces, który daje do myślenia całej jagodowej branży - link. Jaki model współpracy chcemy promować? - zapowiedź
Monika Stromkie-Złomaniec, dietetyk kliniczny, ekspert programów i projektów poprawiających nawyki żywieniowe Polaków. Autorka wielu artykułów z zakresu zdrowego odżywiania, współautorka książek. Prowadzi poradnię dietetyczną „Z kaloriami na pieńku”. Uczy jak jeść zdrowo, sezonowo, smacznie i jak docenić rolę warzyw i owoców.
Hanna Szpunar-Radkowska - dietetyk kliniczny, prowadzi formę dietoterapie.com oraz współtworzy Klinikę SIBO, która zajmuje się kompleksową opieką nad pacjentami z tym problemem. Jest autorką książki "Dieta w endometriozie", która ukazała się nakładem Wydawnictwa PZWL.
Zapraszamy serdecznie.
Informacje i kontakt w sprawie wyników badań i komunikatu prasowego:
- przedstawiciele mediów - kuba.antoszewski@kantar.com
- organizacje branżowe - biuro@grupyogrodnicze.pl
Zaprasza KZGPOiW, CORE TEAM i KANTAR.
Badania realizowane są przez Kantar dla Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw w ramach projektu „CORE TEAM - promocja konsumpcji owoców i warzyw i forum współpracy sektora”. Projekt realizowany jest we współpracy z agencją INSPIRE smarter branding i pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Zadanie finansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.