Mit 1 - polskie truskawki są coraz droższe
To ważne, mimo wzrostu kosztów produkcji i zbioru, polskie truskawki są dziś tańsze niż w ubiegłym roku. Stoi za tym wielki wysiłek producentów. Warto to zaznaczyć, bo z każdym dniem owoce będą dostępne w jeszcze niższej cenie. Sprzyja temu rosnąca podaż, ale i popyt
dodaje Albert Zwierzyński.
Ironia sprzedawcy, który chciał pokazać gdzie trzeba stawiać przecinek.
Mit 2 – polskie truskawki są tylko w czerwcu
Mit 3 – nie da się odróżnić polskiej truskawki od importowanej
Różnica jest też taka, że my zbieramy truskawkę czerwoną, taką jaka powinna być, jej smak pochodzi w 100% od słońca. Importowana zbierana jest „na blado”, żeby wytrzymała podróż. Dokładnie tak jak banany. Dlatego w Europie nie znamy smaku banana. Gdybyśmy pojechali tam gdzie one rosną poznalibyśmy smak, który przypomina miód rozpływający się w ustach. Warto przekazywać taką wiedzę
przypominają Aldona i Jarosław Radola, którzy prowadzą gospodarstwo szklarniowe, w którym uprawiają truskawki.
Mit 4 – egzotyczne owoce są tak samo wartościowe jak lokalne
Profesor Samochowiec, jeden z twórców polskiej fitoterapii, zawsze mówił, że powinniśmy spożywać takie zioła, które rosną w miejscu, w którym my żyjemy. Dlaczego? Ponieważ warzywa i owoce, które rosną w Polsce, są odpowiednie dla naszych bakterii. To rzadko używany argument. Warto zrozumieć tę logikę. Bakterie trawią błonnik, który znajduje się w warzywach i owocach. Bakterie, które są w naszej glebie i w naszych jelitach, to rodzaj symbiozy. My jesteśmy lepiej dostosowani do trawienia naszych warzyw i owoców, niż warzyw i owoców egzotycznych
mówi dr n. med. Igor Łoniewski, współpracownik Zakładu Biochemii i Żywienia Człowieka, Pomorskiej Akademii Medycznej w Szczecinie.
Obalamy mit 5 - najzdrowsze owoce pochodzą z daleka
W Polsce mamy fenomenalny klimat do uprawy owoców jagodowych. Jest to klimat kontynentalny, który cechują duże amplitudy temperatur dobowych i rocznych. Dni są u nas ciepłe, a noce jednak zimne. Im zawdzięczają truskawki swoje wybarwienie i dużą ilość wspomnianych polifenoli. To właśnie intensywna czerwień truskawki świadczy o ich dużej ilości. Jesteśmy wielkim producentem owoców jagodowych. Obok truskawek, borówki, malin, jeżyn, czarnej i czerwonej porzeczki, jagody kamczackiej, aronii, minikiwi, agrestu, rokitnika, derenia, świdośliwy. Tak wielu, tak wartościowych, owoców nie da się wyprodukować w innych częściach Europy
wyjaśnia Albert Zwierzyński.
Owoce jagodowe należą do najcenniejszych produktów spożywczych z punktu widzenia wartości odżywczych. Wyniki wielu badań przemawiają za upowszechnieniem zalecenia co do częstego spożywania owoców jagodowych, w tym truskawek jako elementu wszechstronnie wspierającego zdrowie i dobre samopoczucie
pisze dr Justyna Bylinowska, dietetyk, redaktor naczelna portalu Dietetycy.org.pl, autorka książki „Mity żywieniowe. Kłamstwa i półprawdy o tym, co jemy”.
Źródło: PolskieSuperowoce.pl
Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw kampanii „Czas na polskie superowoce! IV edycja."
Projekt jest realizowany pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
#PolishSuperFruits #PolskieSuperowoce #PołowaSukcesu #PolskaSmakuje