Pampuchy, buchty, kluski na parze, parowańce - w różnych częściach Polski mają różne nazwy, ale z pewnością wszystkim kojarzą się z domową kuchnią mamy czy babci. Mogą być podawane z różnymi dodatkami - ascetycznie ze śmietaną, cukrem i cynamonem, na wytrawnie z mięsem i surówką lub w zdrowszej wersji zatopione w musie z owoców jagodowych. Niewiele więcej trzeba, a obiad na słodko lub deser przepełniony polskimi superfoods gotowy!
![POLSKA_2001.png](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/5366/assets/291376/large-5081cafd24452ffb13101d82c68f8f31.png)
Mus z owoców jagodowych z pampuchami
3 porcje
½ szkl. porzeczki czarnej
½ szkl. szklanka jeżyn
2 łyżki cukru1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki zimnej wody
6 pampuchów
4 łyżki kwaśnej śmietanymięta
![Mus z owoców jagodowych z pampuchami stylizowane_ (3).jpg](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/5366/assets/364512/large-f3342d0aedfa133b46643bc9291f34e2.jpg)
Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw kampanii „Czas na polskie superowoce! Edycja III". Projekt realizowany jest pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
![pasek_logo.jpg](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/5366/assets/304919/large-492fc4e1329ba6ee6c1ca1f048d47804.jpg)