To danie roboczo możemy nazwać z ziemi włoskiej i polskiej, bo klasyczne, pochodzące z Kampanii, połączenie bazylii, mozzarelli i pomidorów wzbogaca tutaj dodatek najlepszych owoców jagodowych w Europie - polskich borówek i agrestu. Słodko-wytrawne, orzeźwiające i sycące - idealne na upalne lato, bo klimatowi naszego kraju już coraz bliższy do południowych Włoch.
![POLSKA_2001.png](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/5366/assets/291376/large-5081cafd24452ffb13101d82c68f8f31.png)
Jagodowe caprese z makaronem
50 g agrestu
400 g pomidorów
½ papryczki chili
1 czerwona cebula
1 łyżka octu malinowego
2 łyżki oliwy z oliwek
garść bazyli
garść mięty
sól i pieprz
200 g mini mozzarelli
zielone pesto
![Jagodowe caprese z makaronem (6).jpg](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/5366/assets/364351/large-b53264524888dac7227195268c7ffdb7.jpg)
Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw kampanii „Czas na polskie superowoce! Edycja III". Projekt realizowany jest pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
![pasek_logo.jpg](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/5366/assets/304919/large-492fc4e1329ba6ee6c1ca1f048d47804.jpg)