Bowle mają to do siebie, że wibrują od soczystych kolorów. Dlatego lato i sezon na owoce jagodowe to doskonały czas na ich przyrządzanie - można malować na talerzu wszystkimi odcieniami czerwieni, różów, fioletów i zieleni. A że jemy oczami, to trudno się będzie oderwać od takiej miski pełnej dobroci. Koloroterapia na talerzu i zdrowy, zbilansowany posiłek w jednym! Poniżej przepis na naprawdę dużego bowla, którym możecie dzielić się z bliskimi.
Letni bowl z owocami jagodowymi
1 porcja do dzielenia się
garść agrestu
garść czerwonych porzeczek
1 pomidor malinowy
1 ogórek szklarniowy
garść ugotowanego bobu
kilka podpłomyków
mieszanka po ½ łyżeczki kurkumy, tymianku, wędzonej papryki, soli i pieprzu
sezam
3 łyżki jogurtu naturalnego
gałązka mięty
oliwa
Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw kampanii „Czas na polskie superowoce! Edycja III". Projekt realizowany jest pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.