Lato się kończy, a na naszym jagodowym śniadaniu nie podawaliśmy jeszcze takiej śniadaniowej klasyki, jaką są kanapki. Zatem na koniec sezonu serwujemy podwójnie podkręcone aronią kromki z domową szynką w aroniowej marynacie oraz aroniowym majonezem, a drugą połowę talerza wypełniamy warzywami wyraźnie pasującymi już do złotej polskiej jesieni. Taki talerz to bomba witamin na najbliższe miesiące i pożywny start na każdy dzień.
![POLSKA_2001.png](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/5366/assets/291376/large-5081cafd24452ffb13101d82c68f8f31.png)
Kanapka z aroniową szynką
500 g szynki wieprzowej
4 łyżki oleju1 szalotka
3 ząbki czosnku
1/2 papryczki chilli
1/2 jabłka
sól i pieprz
3 łyżki octu jabłkowego
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
1/2 marchewki
1/2 cukinii
1/2 ogórka
3 kolorowe pomidorki
2 łyżki majonezu
½ łyżeczki błonnika z aronii
2 kromki ulubionego chleba
![Kanapka z aroniową szynką (3).jpg](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/5366/assets/364256/large-ea7cfbe6182f26961086de8a94fad957.jpg)
Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw kampanii „Czas na polskie superowoce! Edycja III". Projekt realizowany jest pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
![pasek_logo.jpg](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/5366/assets/304919/large-492fc4e1329ba6ee6c1ca1f048d47804.jpg)