Program
- Prezentacje przykładów brandingu przetworów owoców jagodowych (10:00)
- Urszula Krassowska - Managing Director Kantar Public
- Monika Stromkie-Złomaniec - dietetyk kliniczny Z kaloriami na pieńku
- Uroczyste otwarcie spotkania i prezentacja idei Core Team -Prezes Witold Boguta, KZGPOiW (10:50)
- Prezentacja inicjatyw strategicznych – dr Mirosław Korzeniowski, Adam Paradowski, Paulina Kopeć, Maciej Majewski, Witold Boguta (11:00)
- Wystąpienia zaproszonych gości (12:00)
- Opinie uczestników prac w zespole jagodowym i jabłek - Dominika Kozarzewska, Jacek Pruszkowski (12:30)
- Koncert "Muzyczna uczta Jagiellonów" zespołu muzyki dawnej FLORIPARI Muzycy Wawelscy - uczta dla ucha i wspomnienie czasów rozwoju kultury i nauki, powszechnie nazwanych Złotym Wiekiem naszej historii (~13:00)
- Lunch. Menu z sezonowych polskich warzyw i owoców przygotowuje TopChef i Szef Kuchni Sebastian Olma, Hotel Pałac Mała Wieś i Restauracja Stara Wozownia
"Muzyczna uczta Jagiellonów" nawiąże do dworskich uroczystości i zabaw, opowiadając o rozkoszach podniebienia, ukazuje wspaniały dorobek polskiej kultury muzycznej i materialnej XVI wieku.
FLORIPARI Muzycy Wawelscy – zespół muzyki dawnej od 20 lat związany jest z Zamkiem Królewskim na Wawelu. Koncertuje na festiwalach w Polsce i za granicą przyczyniając się do rozpowszechniania muzyki polskiej XVI-XVIII wieku. Występował dla wielu liderów, koronowanych głów, szefów rządów i NATO.
Zakończenie planowane na godzinę 14:00.
Komunikat prasowy po zakończeniu prezentacji będzie dostępny na stronie Krajowego Związku Producentów Owoców i Warzyw - GrupyOgrodnicze.pl
Inspiracja dla tegorocznego menu
Zimne finger food w oparciu o warzywa i polskie owoce
- Marynowana cukinia z białym serem i orzechami
- Pieczony burak z jagodą kamczacką
- Kawior z bakłażana na toście z octem balsamicznym
- Naleśnik żytni z warzywami i pikantnym majonezem
- Tatar z pieczonego żółtego buraka z musztardą gorczycową
- Powidła marchewkowe z minikiwi na grzance
- Tarta z salsą pomidorowo paprykową
- Ciasto francuskie z pieczonymi warzywami i pieczarkami
- Mus z ciecierzycy z grillowaną papryką i pieczarkami
- Galaretka selerowa z pigwowcem i kolendrą
- Mix świeżych sałat z dressingami i minikiwi
- Tarta z kabaczkami, kolorową cukinią, marchwią i bakłażanem
- Tatar z pomidorów malinowych z grzankami razowymi i majonezem lubczykowym
- Carpaccio z pieczonego buraka z jagodą kamczacką, twarogiem i roszponką
- Marynowany twaróg w pesto bazyliowym z polskim dojrzewającym serem
- Sałatka z marynowanych warzyw i dressingu winegret
- Krem z pieczarek z tymiankiem i grzankami
- Lecho warzywne z kolorową papryką, cukinią i bakłażanem
- Grillowane warzywa z pomidorowym pesto i nasionami słonecznika
- Pierożki z dynia na palonym maśle z szałwią i kozim serem
- Zapiekane kalafiory pod sosem beszamelowym z serem pleśniowym
Oczekiwani goście
- Przedstawiciele mediów branżowych i informacyjnych
- Organizacje branżowe, wiodące grupy i firmy sektora - uczestnicy projektu Core Team
- Przedstawiciele Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi
- Przedstawiciele Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa
- Organizacje realizujące działania w ramach Funduszu Promocji Owoców i Warzyw
- Członkowie Komisji Zarządzającej FPOiW
Miejsce
Adres: Mała Wieś 40, 05-622 Belsk Duży
50 km od Warszawy / 50 min. jazdy.
Wprowadzenie
Prezes Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw
Projekt „CORE TEAM - promocja konsumpcji owoców i warzyw i forum współpracy sektora” realizowany jest dla Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw przez agencję strategiczną INSPIRE smarter branding. Za realizację badań odpowiada KANTAR Polska.
Komunikat prasowy dystrybuowany w ramach realizacji kampanii „Czas na polskie superowoce! Edycja III".
Oba zadania finansowane są ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw. Oba są realizowane jest pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
#PołowaSukcesu #PołowaTegoCoJemy #PolskaSmakuje #KupujŚwiadomie