Choroby układu krążenia: miażdżyca tętnic i nadciśnienie tętnicze to najczęstsze przyczyny przedwczesnych zgonów. Przeciwdziałanie im jest prostsze niż się wydaje. Panaceum znajdziemy w sadach i ogrodach, a nie w aptece. „Czarnym koniem” w zapobieganiu i leczeniu miażdżycy oraz nadciśnienia tętniczego jest… aronia. Jej małe, czarne owoce kryją w sobie niezliczone ilości związków aktywnych, witamin i składników mineralnych, a do tego zawierają niewiele cukru, którego tak się obawiamy.
- Po pierwsze polifenole i witaminy z aronii świetnie sobie radzą ze stresem oksydacyjnym (brakiem równowagi wolnych rodników i przeciwutleniaczy w organizmie), który w normalnych warunkach odpowiada za procesy starzenia się, a w stanach przewlekłych - uszkadza śródbłonek naczyń i przyczynia się do powstawania nadciśnienia tętniczego.
- Po drugie polifenole wpływają korzystnie na profil lipidowy zmniejszając stężenie cholesterolu całkowitego, cholesterolu LDL i trójglicerydów.
- Po trzecie antocyjany uszczelniają naczynia krwionośne i przy tym zapewniają naczyniom włosowatym lepszą elastyczność.
- Po czwarte ekstrakt antocyjanów aroniowych przeciwdziała zlepianiu się płytek krwi oraz zmniejsza ciśnienie krwi.
Monika Stromkie-Złomaniec, dietetyk kliniczny, prowadzi poradnię dietetyczną Z kaloriami na pieńku.
Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw kampanii „Czas na polskie superowoce!”.
Projekt jest realizowany pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.