Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw oraz KANTAR zapraszają na spotkanie prasowe inaugurujące „Narodowe badania konsumpcji warzyw i owoców”. 27 lutego 2020 o godz. 10:00, ul. Piękna 24/26a, piętro II, W-wa. Prosimy o potwierdzenie obecności.
Akredytacja dla mediów: kuba.antoszewski@kantar.com
Wyniki badania zrealizowanego pod koniec 2019 roku wskazują, że warzywa i owoce nie zajmują należnego im miejsca w diecie. Aż 3/4 Polaków nie wie ile warzyw i owoców powinno się spożywać. 1/3 nie wie, ale uważa, że je ich tyle, ile trzeba. W odpowiedzi na te wyzwania Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw zainicjował projekt kompleksowych badań konsumpcji. Zadanie finansowane jest ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.
Badania zrealizuje firma Kantar, z którą wspólnie zapraszamy.
Plan konferencji
- Prezentacja deklaracji spożycia warzyw i owoców w 2019 roku.
- Komentarz ekspertów Kantar i Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw.
- Gość specjalny: dr Justyna Bylinowska - Redaktor naczelna Dietetycy.org.pl
- Prezentacja wyników badań konsumpcji warzyw i owoców w lutym 2020 roku.
- Informacja na temat projektu „Narodowych badań konsumpcji warzyw i owoców”.
- Przewidywany czas do 1,5 godziny.
Wyniki badań spożycia warzyw i owoców w 2019 roku skomentują:
- Urszula Krassowska – Dyrektor Zarządzający Public Division, Kantar Polska
- Mateusz Galica - Creative House Director w Kantar, Prezes Polskiego Towarzystwa Badaczy Rynku i Opinii
- dr Justyna Bylinowska - Redaktor naczelna Dietetycy.org.pl
- Witold Boguta - Prezes Zarządu Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw
Wyniki konsumpcji warzyw i owoców w lutym – pierwszym miesiącu pomiaru – skomentują przedstawiciele producentów najczęściej spożywanych przez Polaków warzyw, owoców i przetworów:
- Maciej Majewski - Prezes Zarządu Stowarzyszenia Sady Grójeckie, Magdalena Wrotek-Figarska - przedstawiciel Stowarzyszenia Sady Grójeckie (jabłka)
- Tomasz Lipa – przewodniczący Zarządu Towarzystwa Rozwoju Sadów Karłowych
- Dominika Kozarzewska – Członek Zarządu Fundacji Promocji Polskiej Borówki oraz ekspert Stowarzyszenia Plantatorów Borówki Amerykańskiej (borówka)
- Mirosław Fucia – Przewodniczący Rady Nadzorczej KZGPOiW, prezes Zarządu Spółdzielni Producentów Warzyw i Owoców SIELEC (marchew, cebula)
- Robert Kociszewski, Członek Zarządu Stowarzyszenia Producentów Pomidorów i Ogórków pod Osłonami (pomidory, ogórki)
- Paweł Myziak - Wiceprezes Zarządu Zrzeszenia Producentów Papryki RP, Mariusz Tomczyk - Członek Zarządu Zrzeszenia Producentów Papryki RP (papryka)
- Julian Pawlak – Prezes Zarządu Stowarzyszenia Krajowa Unia Producentów Soków (soki)
- Barbara Groele – Sekretarz Generalna Stowarzyszenia Krajowa Unia Producentów Soków
- Piotr Nowak – członek władz Krajowego Zrzeszenia Plantatorów Aronii „Aronia Polska” (aronia)
- Andrzej Krupiński – Prezes Zarządu Stowarzyszenia Plantatorów Jagody Kamczackiej (kamczatka)
- Piotr Pasik – prezes Zarządu Krajowego Stowarzyszenia Producentów Wiśni (wiśnie)
- przedstawiciele Stowarzyszenia Producentów Owoców i Warzyw (suska sechlońska)
- Zbigniew Kacprzyk – Przewodniczący Rady Stowarzyszenia Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego, Krajowa Rada Przetwórstwa i Zamrażalnictwa Owoców i Warzyw (mrożonki)
- Emilia Ożarowska - Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych (ziemniaki)
- dr Krystian Szudyga – prezes Zarządu Stowarzyszenia Branży Grzybów Uprawnych, Barbara Olczakowska przedstawicielka Stowarzyszenia Branży Grzybów Uprawnych (pieczarki)
Zapraszamy na poczęstunek na bazie najpopularniejszych aktualnie owoców i warzyw.
Wszelkie dalsze informacje na temat „Narodowych badania konsumpcji warzyw i owoców” będziemy tagować i hasztagować: #NBKWiO #WczorajnaTalerzu #KANTAR #KZGPOiW #PolskaSmakuje.
Kontakt: