Niezwykle istotną przyczyną stresu oksydacyjnego jest również nieodpowiedni sposób odżywiania! Źródłem wolnych rodników w diecie jest nadmierna chemizacja, przetworzona żywność, produkty spleśniałe, żywność wędzona, grillowana, smażona i przypalona!
- szarego kolorytu skóry
- bardziej widocznych zmarszczek
- utraty jędrności i wiotkości skóry
- przebarwień skóry
- zmian skórnych w postaci wykwitów, grudek i krostek
- suchych, swędzących plam
- zaczerwień
- poszerzonych naczynek krwionośnych
- wrażliwości na dotyk i skłonności do podrażnień
- cieni pod oczami
- trudności w gojeniu się zmian skórnych
Antyoksydanty – antidotum na stres oksydacyjny!
Wartości potencjału antyoksydacyjnego wybranych owoców
Owoc - 100g | Wartość ORAC (umolTE/ 100g |
truskawki | 1540 |
maliny | 1220 |
borówka | 2400 |
czarna porzeczka | 7957 |
aronia | 15820 |
jeżyny | 2036 |
Polskie superowoce najbardziej skuteczne w zwalczaniu stresu oksydacyjnego!
Zobacz potencjał urodowy polskich superowoców - link do artykułu: "Uroda zaczyna się od jedzenia".
Stres oksydacyjny bardzo negatywnie wpływa na stan skóry. W codziennym życiu powinniśmy starać się jak najbardziej go unikać, by zachować młody wygląd na długie lata. Podstawą jest zbilansowana dieta, higieniczny tryb życia, odpowiednia pielęgnacja skóry, w tym unikanie opalania oraz aktywność fizyczna. Pomocne w tym działaniu okazują się polskie owoce jagodowe (truskawki, maliny, borówki i czarne porzeczki), które są pełne antyoksydantów, czyli składników młodości. Ich spożywanie opóźnia procesy starzenia i fotostarzenia, chroni przed szkodliwym działaniem promieniowania UV ale również przyspiesza przemianę materii. Dodatkowo można je również stosować na skórę w postaci świeżych kosmetyków.
- podkreśla Bożena Społowicz, kosmetolog SKIN COACH
Świeży kosmetyk - dobry patent!
Truskawkowy peeling do ciała na bazie kaszy gryczanej ze startą skórką z limonki Działanie: przeciwstarzeniowe, antyoksydacyjne, odbudowujące barierę ochronną skóry, wzmacniające naczynka, regenerujące, ujędrniające Składniki na jedną porcję peelingu: garść świeżych truskawek (opcjonalnie malin), 2 łyżki oleju z malin (opcjonalnie oleju migdałowego), 3 łyżki zmielonej kaszy gryczanej, 1 łyżeczka startej skórki z limonki Wykonanie: Truskawki rozgniatamy, łączymy z olejem i kaszą, dodajemy startą skórkę z limonki. Peeling wykonujemy na wilgotnej skórze masując dokładnie całe ciało zaczynając od stóp w górę. Następnie spłukujemy obficie wodą. Skórę balsamujemy masłem kosmetycznym (lub olejem migdałowym) z dodatkiem kilku kropli olejku z malin. Wykonujemy go zawsze na bieżąco, domowy peeling nie może być przechowywany dłużej niż 3-5 dni. |
Malinowa rozświetlająco-odmładzająca maska do twarzy z miodem Działanie: przeciwstarzeniowe, antyoksydacyjne, odmładzające, przeciwłojotokowe, przeciwtrądzikowe, tonizujące, przeciwzapalne, rozjaśniające Składniki na jedną porcję maseczki: garść świeżych malin, 2 łyżki jogurtu kokosowego, 1 łyżka miodu, 1 łyżka nasion lnu lub siemienia lnianego Wykonanie: Maliny umyć i rozgnieść widelcem lub tłuczkiem. Można odsączyć nadmiar soku, aby maseczka nie była zbyt rzadka. Dodać kolejno jogurt grecki, miód i nasiona lnu. Nakładać na oczyszczoną skórę twarz omijając okolice oczu. Przemasować delikatnie skórę kolistymi ruchami i pozostawić na 15 minut, a następnie spłukać letnią wodą. Termin ważności maseczki: maseczka wystarczy na 1 użycie. |
Polskie superowoce – najlepiej na surowo!
PODSUMOWANIE
Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw kampanii „Czas na polskie superowoce!”. Celem kampanii jest promocja polskich superowoców. Borówek, malin, truskawek, czarnej porzeczki, mini-kiwi, jagody kamczackiej, aronii - owoców wyjątkowo bogatych w składniki aktywne szczególnie korzystne dla naszego zdrowia i urody. Jesteśmy jednym ze światowych liderów w produkcji i eksporcie tych superowoców. Łączymy siły, by promować nawyk codziennego spożywania filiżanki polskich superowoców gdy trwa na nie sezon w Polsce, czyli od maja do października.
Literatura:
1. Anna Nowak, Joanna Zielonka, Marcelina Turek, Adam Klimowicz; Wpływ przeciwutleniaczy zawartych w owocach na proces fotostarzenia się skóry; Postępy Fitoterapii 2/2014
2. Karpińska A., Gromadzka G. Stres oksydacyjny i naturalne mechanizmy antyoksydacyjne - znaczenie w procesie neurodegeneracji. Od mechanizmów molekularnych do strategii terapeutycznych. Postepy Hig Med Dosw (online), 2013; 67:43-53
3. Olędzki R, Znakowanie żywności pod względem wartości antyoksydacyjnej. Nauki inżynierskie i Technologie, 2010; 3(10):80-91
4. http:/www.izz.waw.pl/pl/zasady-prawidowego-ywienia (data wejścia:15.04.2019 r)
5. World Health Organization (WHO): http//www.who.int/elena/titles/fruit_vegetables_ncds/en [data wejścia: 15.04.2019 r.]
6. Halicka E. Aktualne zalecenia żywieniowo-zdrowotne dotyczące spożycia owoców i warzyw. Zdrowie Publ 2006; 116(1): 138—41
7. Gwóźdź E., Gębczyński P. Prozdrowotne właściwości warzyw I owoców oraz ich przetworów. Post Fitoter, 2015; (16)4: 268-271
8. Prior R.L Fruits and vegetables in the prevention ofcellular oxidative damage, Am J Clin Nutr, 2003; 78:570-578
9. Gheribi E. Związki polifenolowe w owocach i warzywach. Medycyna Ro dzinna
10. Matławska I, Farmakognozja. UM Poznań, 2005; 110-119
11. Szajdek A., Borowska J, Właściwości przeciwutleniające żywności pochodzenia roślinnego. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 2004; 4 (41): 5-28
12. Płocharski W., Groele B., Markowski J. Owoce, warzywa, soki - ich kaloryczność i wartość odżywcza na tle zapotrzebowania na energię i składniki odżywcze,2013; 3: 13-9
13. Wawrzyniak A., Krotki M., Stroparczyk B. Właściwości antyoksydacyjne owoców i warzyw. Medycyna Rodzinna, 2011; I: 19-23
14. Jarosz M, Normy żywienia dla populacji Polski. Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie, 2017; 361
15. Olędzki R. Potencjał antyoksydacyjny owoców i warzyw orazjego wpływ na zdrowie, Nauki Inżynierskie i Technologie, 2011
16. Cao G., Alessio H., Cutler R. Oxygen-radical absorbance capacity assay for antioxidants. Free Radic Biol Med. 1993 Mar
17. USDA Database - Nutrient Data Laboratory Beltsville Human Nutrition Rese- arch Center (ang,) [dostęp 15.04.2019 r
18. J.Borówka, winorośl i granatowiec- znane rośliny o aktywności przeciwutleniającej, Baraniak J., Kania M., Postępy fitoterapii, 1, 2015
19. Antyoksydanty a reaktywne formy tlenu, Puzanowska- Tarasiewicz H., Kuźmicka L., Tarasiewicz M., Bromat. Chem. Toksykol, 2010, 1, 9-14
21. Skin Coach. Twoja droga do pięknej i zdrowej skóry, Społowicz B.,2017
22. Biblia zdrowej cery. Skin doctor, Lenartowicz I., Chilli Books, 2018
23. Skóra. Fascynująca historia, Y.Adler, 2017
24. Fizjologia skóry. Teoria i praktyka, Z.D.Draelos, P.T.Pugliese, redakcja wydania polskiego, B.Pytrus, E.Chlebus