Jesień to czas, kiedy nasze organizmy potrzebują wzmocnienia. Zamiast sięgać po suplementy, warto postawić na naturalne źródła witamin i antyoksydantów. Minikiwi - mały, gładki owoc, który można jeść w całości - jest prawdziwą bombą zdrowotną i jednym z najcenniejszych owoców jagodowych uprawianych w Polsce. O jego wyjątkowych właściwościach, różnorodnych odmianach i sposobach jedzenia opowiada prof. Piotr Latocha dendrolog, Instytut Nauk Ogrodniczych SGGW w Warszawie - naukowiec, który jako pierwszy „udomowił” ten gatunek. Rozmawia Monika Hajduk, dietetyk kliniczny, poradnia Monvita.

Monika Hajduk:
Panie Profesorze, mówi się, że minikiwi to „mała apteka” w przystępnej formie. Czy to rzeczywiście nasz polski superowoc?
Panie Profesorze, mówi się, że minikiwi to „mała apteka” w przystępnej formie. Czy to rzeczywiście nasz polski superowoc?
Prof. Piotr Latocha:
Można tak powiedzieć! Minikiwi jest około dziesięć razy mniejsze od tradycyjnego kiwi, ale ma wielką zaletę - nie trzeba go obierać, bo ma gładką, cienką skórkę. A to właśnie w skórce kryje się najwięcej związków bioaktywnych, m.in. polifenoli, które chronią miąższ przed czynnikami zewnętrznymi. Dzięki temu jedząc owoc w całości, dostarczamy sobie najwięcej dobra.
Można tak powiedzieć! Minikiwi jest około dziesięć razy mniejsze od tradycyjnego kiwi, ale ma wielką zaletę - nie trzeba go obierać, bo ma gładką, cienką skórkę. A to właśnie w skórce kryje się najwięcej związków bioaktywnych, m.in. polifenoli, które chronią miąższ przed czynnikami zewnętrznymi. Dzięki temu jedząc owoc w całości, dostarczamy sobie najwięcej dobra.

Monika Hajduk:
Jesień to czas przeziębień. Czy to dobry moment na jedzenie minikiwi?
Jesień to czas przeziębień. Czy to dobry moment na jedzenie minikiwi?
Prof. Piotr Latocha:
Idealny! Minikiwi pojawia się właśnie pod koniec lata, gdy zaczyna się jesienna plucha. Zamiast suplementów w tabletkach, możemy zjeść kilka owoców i dostarczyć organizmowi m.in. ogromne ilości witaminy C - nawet do 450 mg na 100 g owocu. To doskonały sposób na wzmocnienie odporności przed sezonem infekcji.
Idealny! Minikiwi pojawia się właśnie pod koniec lata, gdy zaczyna się jesienna plucha. Zamiast suplementów w tabletkach, możemy zjeść kilka owoców i dostarczyć organizmowi m.in. ogromne ilości witaminy C - nawet do 450 mg na 100 g owocu. To doskonały sposób na wzmocnienie odporności przed sezonem infekcji.
Monika Hajduk:
Widzimy tu na talerzyku owoce w różnych kolorach i kształtach. Ile odmian mamy w Polsce?
Widzimy tu na talerzyku owoce w różnych kolorach i kształtach. Ile odmian mamy w Polsce?
Prof. Piotr Latocha:
Mnóstwo! Minikiwi to bardzo zróżnicowany gatunek - owoce mogą być okrągłe, podłużne, całkowicie zielone lub czerwone, a nawet dwukolorowe. Ich smak też jest różny - od słodko-kwaśnego, przypominającego zielone kiwi, po miodowy, który dzieci szczególnie lubią.
Mnóstwo! Minikiwi to bardzo zróżnicowany gatunek - owoce mogą być okrągłe, podłużne, całkowicie zielone lub czerwone, a nawet dwukolorowe. Ich smak też jest różny - od słodko-kwaśnego, przypominającego zielone kiwi, po miodowy, który dzieci szczególnie lubią.
Monika Hajduk:
A jak najlepiej je jeść?
A jak najlepiej je jeść?
Prof. Piotr Latocha:
Najważniejsze - trzeba poczekać, aż owoce zmiękną. Wtedy są najsmaczniejsze i najzdrowsze. Twarde należy zostawić w temperaturze pokojowej, a dojrzewanie można przyspieszyć, wkładając je do torebki z jabłkiem. Gdy już będą miękkie - po prostu myjemy i jemy! To bardzo wygodna, zdrowa przekąska - idealna do lunchboxa dla dziecka czy jako deser po obiedzie.
Najważniejsze - trzeba poczekać, aż owoce zmiękną. Wtedy są najsmaczniejsze i najzdrowsze. Twarde należy zostawić w temperaturze pokojowej, a dojrzewanie można przyspieszyć, wkładając je do torebki z jabłkiem. Gdy już będą miękkie - po prostu myjemy i jemy! To bardzo wygodna, zdrowa przekąska - idealna do lunchboxa dla dziecka czy jako deser po obiedzie.
Monika Hajduk:
Minikiwi wspiera też układ pokarmowy, prawda?
Minikiwi wspiera też układ pokarmowy, prawda?
Prof. Piotr Latocha:
Tak, zawiera błonnik, pektyny, a także enzymy podobne do tych z ananasa, które ułatwiają trawienie, zwłaszcza posiłków mięsnych. Co więcej, w niektórych krajach z ekstraktu z minikiwi produkuje się leki poprawiające perystaltykę jelit po operacjach.
Tak, zawiera błonnik, pektyny, a także enzymy podobne do tych z ananasa, które ułatwiają trawienie, zwłaszcza posiłków mięsnych. Co więcej, w niektórych krajach z ekstraktu z minikiwi produkuje się leki poprawiające perystaltykę jelit po operacjach.
Monika Hajduk:
To rzeczywiście mała apteka w jednym owocu.
To rzeczywiście mała apteka w jednym owocu.
Prof. Piotr Latocha:
Dokładnie! Minikiwi to bogactwo witamin (A, C, K, B-kompleks), minerałów, 17 aminokwasów, polifenoli i karotenoidów, takich jak luteina czy beta-karoten. Wszystkie te związki działają synergicznie, wspierając zdrowie. A ponieważ roślina praktycznie nie choruje, w uprawie nie stosuje się chemicznej ochrony - mamy więc owoc naturalny, czysty i ekologiczny.
Dokładnie! Minikiwi to bogactwo witamin (A, C, K, B-kompleks), minerałów, 17 aminokwasów, polifenoli i karotenoidów, takich jak luteina czy beta-karoten. Wszystkie te związki działają synergicznie, wspierając zdrowie. A ponieważ roślina praktycznie nie choruje, w uprawie nie stosuje się chemicznej ochrony - mamy więc owoc naturalny, czysty i ekologiczny.
Puentą zachęcająca do zakupu:
Szukajmy minikiwi w sklepach, próbujmy różnych odmian, degustujmy i cieszmy się zdrowiem.
To mały owoc o wielkiej mocy - naturalny sposób na ograniczenie organizmu w sezonowym jesienny. Zjedz jedno, a ogólne znaczenie - polski superowoc jest w prosty sposób!
To mały owoc o wielkiej mocy - naturalny sposób na ograniczenie organizmu w sezonowym jesienny. Zjedz jedno, a ogólne znaczenie - polski superowoc jest w prosty sposób!
Rośnie popularność minikiwi
Konsumpcja owoców jagodowych rośnie od lat. Wzrosty dotyczą wszystkich kilkunastu gatunków monitorowanych przez Kantar Polska. Popularność i konsumpcja rosną ze względu na ich wysoką wartość odżywczą, właściwości prozdrowotne (np. działanie antyoksydacyjne), wygodę spożycia oraz rosnącą świadomość konsumentów na temat zdrowego stylu życia.
- Według obecnej wiedzy naukowej odpowiednią dietą można zapobiegać, a nawet cofać procesy chorobowe do niedawna uznawane jeszcze za nieuleczalne. To medycyna stylu życia, po prostu. A za nią stoją oni, producenci warzyw i owoców, przekonujący Polaków, że zdrowie zamknięte w tych kolorowych produktach jest na wyciągnięcie ręki, dosłownie. I do tego tak smaczne. Mają za sobą sztab nie tylko dietetyków, promotorów zdrowia, lekarzy czy dziennikarzy, ale także dziesiątki randomizowanych badań klinicznych opublikowanych w czasopismach naukowych, które potwierdzają, że moc zamknięta w tych kolorowych warzywach i owocach jest ogromna. Tym bardziej cieszmy się, bo Polscy jedzą coraz lepiej i coraz więcej owoców i warzyw - podsumowuje Monika Hajduk, dietetyk kliniczny, właścicielka poradni Monvita.
Polska jest pionierem uprawy i popularyzacji minikiwi. Od lat sukcesywnie rośnie jego popularność. 5 lat temu owoce minikiwi jadło 3,2 mln Polaków. W 2021 roku konsumentów było już 3,9 mln. Wiosną kolejnego roku Kantar zapytał o to, które mniej znane gatunki chcielibyśmy spróbować? Wśród najchętniej wskazywanych jest minikiwi. Chęć spróbowania minikiwi zadeklarowało wtedy 14% badanych, czyli 4.5 mln dorosłych Polaków. W rzeczywistości - w październiku 2022 roku - było ich już 5,2 mln (16%).
Ostatnie badania pokazały deklaracje konsumpcji na poziomie 18%, czyli blisko 7,4 mln konsumentów. Już niebawem poznamy wyniki tegorocznych badań. Kantar Polska ogłosi je 30 października br.. Jesteście ciekawi?

Dietetycy z minikiwi
Minikiwi jest oficjalnym owocem pierwszej edycji Konferencji Psychodietetyki Dziecięcej. To wydarzenie online, które odbędzie się 11 i 12 października 2025 r.. Konferencja nastawiona jest na interdyscyplinarną wiedzę praktyczną dla specjalistów psychodietetyki dziecięcej w Polsce - dietetyków, psychologów, psychodietetyków, terapeutów karmienia, logopedów, pedagogów i studentów. Jest dobrą okazją, by pokazać sukces i walory tego polskiego superowocu. Więcej o tym wydarzeniu na stronie Konferencja-psychodietetyki.pl
Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
- prof. Piotr Latocha, dendrolog, Instytut Nauk Ogrodniczych, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
- Monika Hajduk - dietetyk, dietetyk dziecięcy, członkini Polskiego Towarzystwa Medycyny Stylu Życia, Monvita
#Fundusze Promocji

Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez KZGPOiW kampanii „Czas na polskie superowoce! VII edycja".
Projekt jest realizowany pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Kontakt: