Oryginalna w kształcie, wytrawna w smaku i super zdrowa. Superowoc o udowodnionym wpływie na ciśnienie krwi, gospodarkę glukozową, mikrobiom i funkcje poznawcze. Coraz częściej wykorzystywana w kosmetyce i suplementach. Sprawdź, co mówi nauka i jak najlepiej wykorzystać jej potencjał? Właśnie zaczynają się jej zbiory.


- C3G (cyjanidyno-3-O-glukozyd) – najważniejszy antocyjan w jagodzie kamczackiej,
- kwas chlorogenowy – dominujący kwas fenolowy o właściwościach przeciwzapalnych,
- oraz flawonoidy takie jak kwercetyna, luteolina i katechiny – wspierające odporność, krążenie i ochronę komórek przed stresem oksydacyjnym.


Naturalny doping dla sportowców
Kamczatka jako superowoc



Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez KZGPOiW kampanii „Czas na polskie superowoce! VII edycja".
Projekt jest realizowany pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Wyniki na podstawie „Narodowych badań konsumpcji warzyw i owoców” realizowanych przez Kantar Polska we współpracy z agencją INSPIRE smarter branding dla Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw. Wywiady bezpośrednie w domach respondentów (CAPI), reprezentatywna próba 1010 Polaków w wieku 15 lat i więcej. Projekt finansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.
- Monitoring konsumpcji owoców i ich przetworów – czerwiec i lipiec 2020 – 2024 r.
- Badanie zrealizowane 14-19 marzec 2025 r. Myśląc o tym i o własnych preferencjach, czy zamierza Pan(i) w nadchodzącym sezonie kupować częściej niż dotychczas, poszczególne gatunki polskich owoców i warzyw?
- Jagoda kamczacka - patent na długowieczność. W Azji znana od wieków, w Polsce dopiero zyskuje rozgłos. Gdy inne owoce dopiero zaczynają kwitnąć, ona już dojrzewa. Jagoda kamczacka (haskap) to idealny dowód na to jak wielka siła tkwi w naturze. Jej wyjątkowa wartość odżywcza, antyoksydacyjna i terapeutyczna sprawia, że zasługuje na stałe miejsce wśród superjagód. Mamy najwięcej jej plantacji na świecie, to zatem kolejny „polski superowoce”. Poznaj jej potwierdzone badaniami walory i dowiedz się, jak korzystać z jej siły przez cały rok?
- Jagoda kamczacka dołącza do jagodowej sztafety. Jagoda kamczacka – nazywana haskapem – to jeden z najbardziej zyskujących na popularności, uprawianych w Polsce, superowoców. Działa przeciwzapalnie, wspiera serce, mózg, wątrobę i odporność. A wszystko to dzięki wyjątkowo wysokiej zawartości polifenoli i irydoidów. Sprawdź, dlaczego warto jeść ją codziennie? Szczególnie, gdy zależy Ci na tym, by żyć długo i czuć się młodo. Zacznij od małych kroków – wystarczy filiżanka dziennie. To właśnie idea #JagodoweCodziennie - dołącz do naszego jagodowego wyzwania.
- Młodsza borówka? To jagoda kamczacka - owoc przyszłość! Zimno, susza, promieniowanie UV? Dla jagody kamczackiej to codzienność – i właśnie dzięki temu wykształciła jedną z najsilniejszych naturalnych broni przeciw chorobom. Zawarte w niej związki czynne działają jak tarcza ochronna dla Twojego ciała: od komórek skóry, przez serce, aż po mózg. Dowiedz się, co kryje się w tych niewielkich, ciemnych owocach, które rozpoczynają sezon na jagodową sztafetę?
- Jagoda kamczacka - owocowa viagra, czy tylko z wyglądu? Zanim sięgniesz po syntetyczne suplementy, sprawdź, co może dać Ci natura. Haskap to jagoda, która zwiększa wydolność, przyspiesza regenerację, poprawia krążenie i redukuje stan zapalny. Działa już godzinę po spożyciu i jest w pełni legalna - dlatego coraz częściej pojawia się w diecie sportowców i osób aktywnych fizycznie. To właśnie ona w maju dołącza do jagodowej sztafety – naturalnej oferty sezonowych superowoców, które warto wprowadzić do codziennego menu. Truskawka, agrest i jagoda kamczacka - odkryj owoce, które wspierają naszą formę i urodę od środka.