3/4 Polaków wie, że warzywa i owoce pomagają utrzymać poziom cukru we krwi - wynika z badania Kantar Polska. Wśród owoców o najlepszej percepcji dominują jabłka, borówki, truskawki, żurawina, malina i jagoda kamczacka. Wśród warzyw czosnek, kapusta, papryka, cebula, sałata, brokuły, kalafior, brukselka i fasolka szparagowa.
Jakie gatunki należy częściej spożywać, aby dbać o poziom cukru we krwi?
Owoce i warzywa podczas poszczególnych posiłków
Spożycie owoców i warzyw na dany posiłek, wśród osób go spożywających, nie różnicuje się znacząco miesiąc do miesiąca (listopad do października 2024, brak różnic +/- 5 pp.). Warto zwrócić jednak uwagę na niewielki wzrost wskazań dla II śniadania również w tej grupie (o 4 pp.).
Czy warzywa i owoce stanowią też połowę Twoich posiłków?
„Wczoraj na talerzu” jest to syntetyczny wskaźnik obrazujący sposób odżywiania się badanych. Przyjmuje on wartości od 0 pkt. (dla osoby, która poprzedniego dnia nie jadła warzyw i owoców w ogóle) do 100 pkt. (dla osoby, u której we wszystkich posiłkach warzywa i owoce stanowiły co najmniej połowę).
Wskaźnik powstaje na podstawie odpowiedzi na dwa pytania: Czy warzywa i owoce były obecne w wszystkich posiłkach? Czy warzywa i owoce stanowiły co najmniej połowę spożywanej żywności?
Badanie Kantar Polska zostało zrealizowane metodą wywiadów bezpośrednich w domach respondentów (CAPI) w dniach 8-14 listopad 2024 r. na reprezentatywnej próbie Polaków w wieku 15 lat i więcej (N=1015).
Kantar regularnie pyta respondentów o częstotliwość spożywania 21 gatunków owoców i warzyw w ostatnim tygodniu i o spożywanie warzyw, owoców i ich przetworów podczas poszczególnych posiłków w dniu poprzedzającym badanie.
Badanie jest realizowane w ramach projektu CORE TEAM. Jest finansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw. Stale aktualizowane dane na temat demografii konsumentów kilkudziesięciu gatunków są publicznie dostępne na WczorajNaTalerzu.pl
Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw projektu „CORE TEAM -promocja konsumpcji owoców i warzyw i forum współpracy sektora, IV edycja”.
Projekt jest realizowany pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
- Producenci obalają mit fruktozy
- Badania obalają mit fruktozy
- Fruktoza krzepi
Kontakt: