Zapraszamy na spotkanie prasowe sektora ogrodniczego i Kantar Polska. Poznamy najpopularniejsze gatunki listopada, walory kiszonek, nagrodzone w konkursie „Złote Innowacje” przetwory jagodowe oraz jabłka odmiany Rubin. Wśród gości partnerzy udanej próby ustanowienia Rekordu Polski, w planie wręczenie certyfikatów i dyskusja na temat źródeł sukcesu.
Zapraszamy tradycyjnie w ostatni czwartek miesiąca:
28 listopada 2024, godz. 10:00-11:15
28 listopada 2024, godz. 10:00-11:15
Uwaga: Zapraszamy już dziś na świąteczne spotkanie prasowe, które odbędzie się 12 grudnia 2024, godz. 10:00-11:00. W grudniu nie będzie to ostatni czwartek :)
Wydarzenie miesiąca - Rekord Polski w jedzeniu jabłek
W ramach profilaktyki cukrzycy i promocji akcji „Jedno jabłko dziennie” 138 osób stworzyło „największą sztafetę jedzenia jabłek”. Degustowano 10 różnych odmian. Rekord ustanowiono 13 listopada w Centrum Dydaktycznym WUM. Partnerami wydarzenia byli Wydział Nauk o Zdrowiu WUM i polscy sadownicy. Patronat nad wydarzeniem objął Dziekan Wydziału Nauk o Zdrowiu WUM - prof. Mariusz Gujski.
- Zrobiliśmy dwie wielkie rzeczy. Ustanowiliśmy Rekord Polski w próbowaniu różnych odmian jabłek. A druga sprawa to to, że mówimy głośno o cukrzycy, o problemie, ale i o rozwiązaniu, które mamy w zasięgu ręki. Dobre odżywianie może być lekarstwem w profilaktyce cukrzycy. #1jabłko 🍎 #1jabłkoDziennie może czynić cuda. Cieszę się, bo emocje z tym związane są dla mnie ogromne i ważne - dr hab. n. o zdr. Beata Sińska, p.o. kierownika Zakład Żywienia Człowieka Wydział Nauk i Zdrowiu WUM. Więcej w materiale Największa sztafeta jedzenia jabłek
Agenda listopadowego śniadania prasowego spotkania:
- Najpopularniejsze gatunki listopada - sondaż omnibusowy Kantar Polska. Wyniki po konferencji dostępne na WczorajNaTalerzu.pl
- Rekomendacje żywieniowe na sezon zimowy wizualizowane talerzem żywieniowym - Monika Stromkie-Złomaniec, Core Team
- Kiszonki z polskich warzyw - pozycja obowiązkowa w zimowej diecie. O pozytywnym wpływie kiszonek na zdrowie i odporność opowie prof. dr hab. Ewelina Hallmann, Instytut Nauk o Żywieniu Człowieka SGGW, Katedra Żywności Funkcjonalnej i Ekologicznej.
- Mrożonki i przetwory z owoców jagodowych. Rozstrzygnięcia konkursu Złote innowacje FMCG Retail 2024 - sukces jagodowych. Szczegóły w materiale: Innowacyjne dżem, syrop, lody i wino!
- Powinniśmy jeść jedno jabłko dziennie. Jakiej odmiany? Zapraszamy na prezentacje odmiany grudnia - Rubin 🍎 Prezentuje dr Tomasz Lipa, Zakład Sadownictwa, Szkółkarstwa i Enologii UP w Lublinie, przewodniczący TRSK, trsk.org.pl
- Badania percepcji warzyw i owoców. Odpowiedź na pytanie: które gatunki, zdaniem Polaków, należałoby spożywać częściej, aby dbać o poziom cukru we krwi? - premiera wyników specjalnego sondażu, prezentują Dagmara Towarek, Magdalena Stefaniak, Kantar Polska
- Współpraca przy udanej próbie ustanowienia Rekordu Polski na „największą sztafetę jedzenia jabłek”. Wręczenie certyfikatów przedstawicielom SKNów, Zakładu Żywienia Człowieka WNoZ WUM oraz organizacji współtworzących kampanię Jedno jabłko dziennie
- Dyskusja o udanym połączeniu profilaktyki cukrzycy i promocji jabłek. „Kto codziennie jabłko zjada, tego lekarz rzadko bada”.
Partnerzy Rekordu Polski na „największą sztafetę jedzenia jabłek”
- Studenckie Koło Naukowe Żywienia Człowieka WUM
- Studenckie Koło Naukowe Żywienia Klinicznego WUM
- Studenckie Koło Naukowe Podstaw Pielęgniarstwa „Zacznij od podstaw” WUM
- Zakład Żywienia Człowieka Wydziału Nauk o Zdrowiu WUM
- Warszawski Uniwersytet Medyczny
- Stowarzyszenie Polskich Dystrybutorów Owoców i Warzyw „Unia Owocowa”
- Związek Sadowników Rzeczpospolitej Polskiej
- Stowarzyszenie Sady Grójeckie
- Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
- Studenci Wydziału Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu UP w Lublinie
- Towarzystwo Rozwoju Sadów Karłowych
Listopad miesiącem edukacji cukrzycowej i obalania mitów
Sądzimy, że cukrzyca jest chorobą zamożności, że chorują na nią tylko starsi. Klasyfikujemy owoce jako zbyt słodkie. Zapominamy, że zawarty w nich cukier prosty jest w towarzystwie ogromu składników bioaktywnych, witamin, składników mineralnych, no i przede wszystkim błonnika pokarmowego, który działa ochronnie.
Czas docenić rolę odżywiania, tym bardziej, że diabetyków obowiązują te same zasady, co osoby bez cukrzycy: mało tłuszczu, cukru i soli, dużo warzyw i owoców, które powinny stanowić #PołowaTegoCoJemy. Więcej: Zdrowy talerz diabetyka
Rekord Polski na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym - szczegóły
W ramach profilaktyki cukrzycy i promocji akcji „Jedno jabłko dziennie” 138 osób stworzyło „największą sztafetę jedzenia jabłek”. Degustowano 10 różnych odmian. Rekord ustanowiono 13 listopada 2024 r. w Centrum Dydaktycznym WUM. Partnerami wydarzenia byli Wydział Nauk o Zdrowiu WUM i polscy sadownicy.
Omawiano i degustowano jabłka odmian Szampion, Golden Delicious, Gala, Jonaprince, Pinova, Ligol, Lobo, Antonówka Zwykła, Malinowa Oberlandzka i Mutsu. Sztafetę stworzyli pracownicy Zakładu Żywienia Człowieka, studenci dietetyki oraz studenci Wydziału Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Pełna relacja tutaj
Do Państwa dyspozycji będą:
- prof. dr hab. Ewelina Hallmann, Instytut Nauk o Żywieniu Człowieka SGGW, Katedra Żywności Funkcjonalnej i Ekologicznej
- dr hab. n. o zdr. Beata Sińska - p.o. kierownika Zakładu Żywienia Człowieka Wydziału Nauk o Zdrowiu WUM
- dr Tomasz Lipa - sadownik, przewodniczący zarządu Towarzystwa Rozwoju Sadów Karłowych, członek Core Teamu trsk.org.pl
- Mirosław Łuska - Prezes Zrzeszenia Producentów Papryki RP, lider kampanii Moc Polskich Warzyw, Core Team ProducenciPapryki.pl
- Paweł Myziak - producent i promotor warzyw ciepłolubnych z południa Mazowsza, w Core Team członek zespołu ds. komunikacji roli warzyw i owoców w codziennym żywieniu - Połowa sukcesu
- Monika Hajduk - dietetyk, dietetyk dziecięcy, absolwentka kierunku Dietetyka na WUM, członkini Polskiego Towarzystwa Dietetyki, Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością oraz Polskiego Stowarzyszenia Dietetyków. Właścicielka poradni Monvita
- Marta Trząsalska – dietetyk, trener, promotorka zdrowia i medycyny stylu życia. Otworzyła przewód doktorski na temat otyłości. Studiuje pielęgniarstwo. Laureatka konkursu Polish Businesswomen Awards BusinessWoman&Life - Lider holistycznych terapii dietetycznych. Prowadziła klinikę leczenia chorób metabolicznych w Gdańsku tworząc interdyscyplinarne zespoły zajmujące się pacjentami otyłymi. Aktualnie prowadzi indywidualną praktykę Dietetyka & Lifestyle
- Monika Stromkie-Złomaniec - dietetyk kliniczny, ekspert projektów poprawiających nawyki żywieniowe Polaków. Autorka wielu artykułów z zakresu zdrowego odżywiania, współautorka książek. Uczy jak jeść zdrowo, sezonowo, smacznie i jak docenić rolę warzyw i owoców. Prowadzi poradnię dietetyczną Z kaloriami na pieńku
Idzie zima, spotkajmy ją w dobrym zdrowiu. Jak odżywiać się jesienią?
Jesienią warto skupić się na sezonowych warzywach i owocach, które są bogate w witaminy i minerały. Dobrym wyborem są papryka, dynie, buraki, marchew, kapusta oraz jabłka i gruszki. Można je spożywać w zupach i sałatkach. Sama dynia daje wiele opcji. Ważne jest też, aby uwzględnić produkty pełnoziarniste i orzechy, które dostarczą energii na chłodniejsze dni. Dobrze jest również przygotowywać dania, które rozgrzewają i pić herbaty z jabłkiem i żurawiną, o których wszystko już w najbliższy czwartek. Koniecznie sprawdź jak odżywiać się jesienią - link
_
Kontakt w sprawie wyników badań, nagrań i komunikatów:
- przedstawiciele mediów - kuba.antoszewski@kantar.com
- producenci i eksperci branżowi - biuro@grupyogrodnicze.pl
- komentarz do prezentowanych ostatnio rekomendacji żywieniowych na nadciśnienie oraz prezentowanych latem - mikrobiota oraz menopauza - Monika Stromkie-Złomaniec, dietetyk kliniczny - mail
Zaprasza KANTAR Polska, Core Team sektora ogrodniczego i KZGPOiW.
#Fundusze Promocji
Opracowanie w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw zadania „CORE TEAM - promocja konsumpcji owoców i warzyw i forum współpracy sektora, IV edycja”.
Projekt realizowany jest pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Kontakt: