Zapraszamy na pierwsze wiosenne śniadanie prasowe sektora ogrodniczego i pierwszy przegląd jabłek wpisanych do unijnego rejestru z Chronionym Oznaczeniem Geograficznym (ChOG). W programie monitoring marcowej konsumpcji i badania deklaracji konsumpcji w nadchodzącym sezonie.

27 marca 2025, godz. 10:00-11:15
Śródmiejska siedziba Kantar - laboratoria - link
Jabłka grójeckie i łąckie należą do najsmaczniejszych na świecie!
Zapraszamy na przegląd polskich jabłek wpisanych do unijnego rejestru jako Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG)
Agenda:
- Monitoring konsumpcji najpopularniejszych gatunków warzyw i owoców w marcu - prezentuje Kantar Polska
- Deklaracje częstszych zakupów w nadchodzącym sezonie. Protesty rolników z zeszłego roku oraz obecnie pojawiające się obawy producentów i konsumentów o importowanie do Polski produktów z krajów spoza UE (Mercosur, Ukraina), mogą wpływać na decyzje żywieniowe i zakupowe Polaków. Konsumenci w świetle takich informacji, mogą chcieć zwracać większą uwagę na jakość i pochodzenie żywności, chętniej poszukiwać żywności krajowej, lokalnej i sezonowej. Zapraszamy na prezentacje odpowiedzi na pytanie: czy Polacy zamierzają w nadchodzącym sezonie kupować częściej niż dotychczas, i które gatunki polskich owoców i warzyw?
- Wsparcie leczenia endometriozy - rekomendacja żywieniowa promowana z okazji obchodzonego w niedzielę 30/03 Dnia Endometriozy - Monika Stromkie-Złomaniec, dietetyk kliniczny, Z kaloriami na pieńku, ekspert Core Team
- Zapowiedź obchodów Światowego Dnia Zdrowia, 7/04 na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym z udziałem producentów warzyw, owoców jagodowych i jabłek
- Przegląd polskich jabłek wpisanych do unijnego rejestru jako Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG)
- Jabłko łąckie - owoce, miejsce, historia - prezentacja Barbara Klag, Prezes Zarządu Sądeckiej Grupy Producentów Owoców i Warzyw "Owoc Łącki" Sp. z o.o.
- Grójeckie - rodowód, oferta i korzyści z oznaczenia ChOG - prezentacja Magdalena Wrotek-Figarska, Dyrektor generalny Stowarzyszenie Sady Grójeckie
- Powinniśmy jeść #1jabłkoDziennie. Jakiej odmiany? Zapraszamy na prezentację odmiany, którą sadownicy promować będą w kwietniu - Boskoop 🍏 zaprezentuje dr Tomasz Lipa, Zakład Sadownictwa, Szkółkarstwa i Enologii UP w Lublinie, przewodniczący TRSK, trsk.org.pl
- Zapowiedź przeglądu najlepszych marek jagodowych – Branding Ovation 2025 BrandingOvation.pl
- Debata o tym, jak wykorzystać oznaczenia ChOG, tradycje wielu innych regionów sadowniczych oraz odmiany klubowe, do promocji konsumpcji jabłek w Polsce? Opinie i doświadczenia zaprezentują Barbara Klag, Magdalena Wrotek-Figarska i dr Tomasz Lipa. Zaprasza „Jedno jabłko dziennie” - projekt współtworzony przez wiele organizacji sadowniczych.
Zapraszamy!
- Monika Stromkie-Złomaniec - dietetyk kliniczny, ekspert projektów poprawiających nawyki żywieniowe Polaków. Autorka wielu artykułów z zakresu zdrowego odżywiania, współautorka książek. Uczy jak jeść zdrowo, sezonowo, smacznie i jak docenić rolę warzyw i owoców. Prowadzi poradnię dietetyczną Z kaloriami na pieńku
- Monika Hajduk - dietetyk, dietetyk dziecięcy, absolwentka kierunku Dietetyka na WUM, członkini Polskiego Tow. Dietetyki, Polskiego Tow. Badań nad Otyłością oraz Polskiego Stowarzyszenia Dietetyków. Właścicielka poradni Monvita
- Justyna Marszałkowska-Jakubik - dietetyczka, wykładowca akademicki. Związana z dietetyką od 2005 r. specjalizuje się w dietetyce klinicznej, szczególnie w dietoterapii Hashimoto i chorób nowotworowych. Zdrowonajedzeni.pl
- Anna Wasilewska - tworzy zdrowy catering. Z wykształcenia jest socjolożką wsi i kultury, dyplomowaną specjalistka żywienia człowieka i absolwentką zielarstwa. Promotorka sezonowości , lokalności i dzikiej kuchni. Prowadzi kulinarne warsztaty i szkolenia pod marką Sokowirowka.com
- Milena Nosek - dietetyczka kliniczna i psychodietetyczka, autorka książek, wykładowczyni dietetyki w sporcie i dietetyki klinicznej, dietetyczka tancerzy. Dietetyczka Polskiego Baletu Narodowego. Milena.Nosek.dietetyk
- Marta Trząsalska – dietetyk, trener, promotorka zdrowia i medycyny stylu życia. Laureatka Polish Businesswomen Awards BusinessWoman&Life: Lider holistycznych terapii dietetycznych. Prowadzi praktykę Dietetyka & Lifestyle
- Małgorzata Jaszyk współkieruje firmą Nutracevit, która produkuje m.in. sok BIOHASKAP® Vitality, który rozsławił jagodę kamczacką. Na targach Biofach zdobył on tytuł Best New Product 2019 w kategorii napoje, pokonując 100 innych eko produktów z całego świata. Więcej na Biohaskap.com
- Mirosław Łuska - Prezes Zarządu Zrzeszenia Producentów Papryki Rzeczypospolitej Polskiej, lider kampanii Moc Polskich Warzyw, Core Team ProducenciPapryki.pl
- Paweł Myziak - producent i promotor warzyw ciepłolubnych z południa Mazowsza, lider zespołu ekspertów Warzywnego Core Teamu, także członek zespołu ds. komunikacji roli warzyw i owoców w codziennym żywieniu - Połowa sukcesu
- dr Tomasz Lipa - sadownik, Zakład Sadownictwa, Szkółkarstwa i Enologii UP w Lublinie, Towarzystwo Rozwoju Sadów Karłowych, członek Core Teamu trsk.org.pl
- Witold Boguta - Prezes Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw, lider prac zespołu ds. promocji roli owoców i warzyw w codziennym odżywianiu i jeden z inicjatorów powstania ogrodniczego Core Team'u
Światowy Dzień Zdrowia - warzywa i owoce na WUM
- Studentki poznają aktualne doniesienia naukowe dotyczące żywienia w kontekście zdrowia metabolicznego, odporności i prewencji chorób przewlekłych
- Dowiedzą się, jak przekładać zalecenia dietetyczne na konkretne, proste i smaczne rozwiązania dla siebie i pacjentów.
- Otrzymają praktyczne wskazówki, które można wdrożyć od zaraz – zarówno w pracy, jak i w codziennym życiu.
- Jeżeli komuś zależy na zmniejszeniu lub utrzymaniu wagi, to czy aby osiągnąć swój cel, warto by zwiększył ilości jedzonych jabłek? - premiera wyników badania Kantar Polska
- Powinniśmy jeść #1jabłkoDziennie. Jakiej odmiany? Zapraszamy na prezentację odmiany, którą sadownicy polecają i specjalnie promować będą w maju: Red Delicious 🍎
- Pierwsze spotkanie sadowników promujących jabłka z wykorzystaniem tradycji regionu. Zapraszamy Lubelskie, Kaszubskie, Fajsławickie... Poznamy tradycje i przyszłość.
- Zapowiedź pierwszego przeglądu odmian klubowych, 29/05
- przedstawiciele mediów - kuba.antoszewski@kantar.com
- producenci i eksperci branżowi - biuro@grupyogrodnicze.pl
- komentarz do prezentowanych ostatnio rekomendacji żywieniowych - antyrakowych, zimowych, dla diabetyka, związanych z nadciśnieniem, mikrobiotą oraz menopauzą - Monika Stromkie-Złomaniec, dietetyk kliniczny - mail
Opracowanie w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw zadania „CORE TEAM - promocja konsumpcji owoców i warzyw i forum współpracy sektora, IV edycja”.
Projekt realizowany jest pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Kontakt: