2. Organizatorem konkursu jest Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw. Realizację Konkurs nadzoruje agencja INSPIRE smarter branding.
3. W Konkursie mogą uczestniczyć osoby pełnoletnie posiadające pełną zdolność do czynności prawnych, będące producentami alkoholi oraz osoby związane z branżą jagodową w Polsce.
4. Konkurs odbywa się w Pałacu Mała Wieś, pod adresem Mała Wieś 40, 05-622 Belsk Duży, w dniu 3 października 2024 r. w godz. 13:00-17:00.
5. Konkurs przeprowadza komisja powołana przez organizatora.
6. Uczestnicy zgłaszając się do Konkursu akceptują jego regulamin oraz zobowiązują się uszanować wszelkie postanowienia Komisji.
7. Do konkursu zgłaszać można wina, nalewki oraz inne alkohole, do produkcji których użyto owoców jagodowych uprawianych w Polsce, które są lub nie są dostępne w sprzedaży komercyjnej.
8. Zgłoszenia przyjmowane drogą e-mailową (BerryFest@inspiresb.com) do 20 września 2024 roku.
9. Uczestnicy zgłaszający się do Konkursu zobowiązani są dostarczyć w dniu, w którym odbywa się Konkurs, przed jego rozpoczęciem, dwie próbki tego samego wina, nalewki lub innego zgłoszonego alkoholu, każdą o pojemności minimum 200 ml, dla każdego ze zgłaszanych do Konkursu wina, nalewki lub innego zgłoszonego alkoholu. Ilość zgłaszanych alkoholi do Konkursu przez jednego Uczestnika jest dowolna. Organizator gwarantuje udział w Konkursie 2 produktów zgłoszonych przez jednego Uczestnika. Jeśli procedura i terminy ich zgłoszenia będą prawidłowe.
10. Alkohole powinny być oznaczone w sposób jednoznacznie je identyfikujący za pomocą etykiety firmowej lub zawierającej następujące dane: a). rodzaj alkoholu, b). pochodzenie, czyli główny lub dominujący owoc jagodowy. Wskazane jest oznaczenie zawartości cukru – w kategoriach: wytrawna, półsłodka lub słodka.
11. Uczestnicy zgłaszający się do konkursu zobowiązani są wypełnić lub na miejscu podpisać Kartę Zgłoszenia oraz Oświadczenie (załącznik nr 1 i 2 - poniżej). W przypadku zgłaszania większej ilości alkoholi, do każdej z nich należy dołączyć osobną Kartę Zgłoszenia.
12. Członkowie Komisji dokonują degustacji zgłoszonych do Konkursu alkoholi, w obecności i kontakcie ze zgłaszający. Preferowana będzie formuła otwarta, umożliwiająca organizacje Konkursu w obecności producentów i dziennikarzy.
13. Zwycięzców wyłaniają obecni na konkursie Członkowie Komisji według zasad głosowania przyjętych przez Komisję na wniosek Przewodniczącego lub Vice Przewodniczącego. Przewodniczącym Komisji jest Łukasz Klesyk, Vice Przewodniczącymi Zbigniew Kmieć oraz Mikołaj Rey.
14. Wyniki Konkursu ogłaszane są przez przewodniczącego Komisji lub osobę przez niego wyznaczoną w dniu planowanego zakończenia Konkursu, nie później niż o godz. 20:00 - 3 października 2024 r.
15. Miejscem ogłoszenia wyników jest siedziba Pałac Mała Wieś oraz strona www.PolskieSuperowoce.pl
16. Uczestnicy Konkursu ubiegają się o tytuł „Grand Prix Berry Fest 2025” w kategoriach - produkcja profesjonalna i produkcja domowa. Ewentualne inne kategorie zostaną wybrane i określone przez Przewodniczącego i Wice Przewodniczących Komisji po zakończeniu zgłoszeń alkoholi.
17. Informacje związane z konkursem dostępne są na BerryFest.pl, pod mailem BerryFest@inspiresb (producenci) i akredytacja@inspiresb.com (media) oraz pod numerem +48 501 865 755.
18. Regulamin niniejszy wchodzi w życie z dniem jego ogłoszenia.
19. Zastrzegamy możliwość zmian w regulaminie.
Załącznik 1
Karta zgłoszenia
Pałac Mała Wieś, Belsk Duży, 3 październik 2024.
Adres:
Telefon kontaktowy:
Adres e-mailowy:
1 Wino, nalewka, okowita, ratafia, piwo rzemieślnicze, inne. Jeżeli nazwa alkoholu tego nie określa, prosimy podać jego podstawowe składniki.
2 Jagoda kamczacka, aronia, jeżyny, maliny, agrest, porzeczki, truskawki, borówki, minikiwi, rokitnik, dereń, żurawina, inne jagodowe.
3 Firma to producent dostarczający swoje produkty do podmiotów hurtowych, posiadające tzw. zezwolenie hurtowe lub sprzedający w miejscu wytworzenia (we własnej winnicy, winiarni, gospodarstwie), na bazie stosownego zezwolenia na sprzedaż napojów alkoholowych.
Osoba prywatna to amator, pasjonat lub plantator, który produkuje z własnych owoców i na własne potrzeby. Nie sprzedaje, nie mają stosownych zezwoleń, akcyzy etc. Ma jednak „w dłoni” swój produkt, który chce pokazać i o którym chce opowiedzieć.
4 Prosimy wybrać określenie, które najbardziej określa właściwości smakowe nalewki
Załącznik 2
Oświadczenia
Oświadczam, że zgłaszany do konkursu alkohol jest produktem wytworzonym na bazie wyrobów alkoholowych, nabytych w placówkach handlowych, uprawnionych do sprzedaży tychże wyrobów. Napój wytworzony został z zachowaniem prawidłowych zasad i warunków do wytwarzania i przechowywania produktów spożywczych. Nie zawiera też toksyn lub innych szkodliwych substancji (z wyłączeniem alkoholu).
Wyrażam zgodę na przetwarzanie danych osobowych na potrzeby zgłoszenia udziału w „Konkursie BERRY FEST 2025" oraz w zakresie określonym w regulaminie konkursu. Wyrażam zgodę na publikację imienia, nazwiska oraz wyników Konkursu „Berry Fest 2025” na stronach internetowych Organizatora oraz w materiałach opisujących konkurs. Administratorem danych osobowych jest Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw - Spółdzielnia Osób Prawnych, ul. Świętokrzyska 20, lok. 321, 00-002 Warszawa. Dane osobowe będą przetwarzane przez KZGPOiW w celach związanych z organizacją „BERRY FEST 2025”. Dane te będą przetwarzane w celu określonym powyżej przez czas niezbędny dla realizacji Konkursu, o ile wcześniej nie zostanie zgłoszony skuteczny sprzeciw. Podanie danych jest dobrowolne.