Czereśnie - pochodzenie ma znaczenie
Lipiec to nowy sierpień. W sierpniu polska czereśnia już nie będzie dostępna. Warto je jeść i o nich opowiadać. Przekazać wiedzę i sezonowe nawyki dzieciom. Swoimi doświadczeniami w rozwijaniu produkcji i promocji dzieli się Krzysztof Czarnecki, sadownik, wiceprezes Zwią...
Czytaj więcej
Prawidłowe odżywianie i codzienny ruch to najbardziej znany przepis na zdrowie. Bywa jednak, że ludzie aktywni i trenujący popełniają błędy. Dietetycy praktycy wymieniają tu zbyt małą ilość zjadanych warzyw i owoców, rezygnację z produktów zbożowych i tym samym zbyt duże spożycie białka. Co, ile i dlaczego jeść kiedy zaczynamy być aktywni? Odpowiedź już w czwartek. Zapraszamy!
Śródmiejska siedziba Kantar - laboratoria - link
Agenda lipcowego śniadania prasowego:
- Najpopularniejsze gatunki warzyw i owoców w lipcu - Dagmara Towarek, Kantar Polska. Wyniki monitoringu na WczorajNaTalerzu.pl
- Gatunki owoców i warzyw, które zdaniem Polaków pasują do osób regularnie podejmujących aktywność fizyczną lub uprawiających sport? - premiera wyników i komentarz do wcześniejszych sondaży - Magdalena Stefaniak, Kantar Polska
- Talerz żywieniowy dla osób uprawiających sport - rekomendacje żywieniowe wizualizowane w formie modnego talerza* - przypomni dietetyk kliniczny Monika Stromkie-Złomaniec, Z kaloriami na pieńku
- Polskie czereśnie - warto je jeść i o nich opowiadać, przekazać wiedzę i sezonowe nawyki dzieciom - swoimi doświadczeniami w rozwijaniu produkcji i promocji dzieli się Krzysztof Czarnecki, sadownik, wiceprezes Związku Sadowników RP.
- Trzy kolory radości, początek sezonu papryki - prezentacja sukcesów i najpopularniejszych odmian papryki - Paweł Myziak oraz Mirek Łuska ze Zrzeszenia Producentów Papryki RP
- Moc Polskich Warzyw na Beach Volley Tour Przysucha, 12-14 lipca - relacja z promocji warzyw podczas święta polskiej siatkówki. O promocji poprzez sport wspólny projekt Moc Polskich Warzyw
- Aronia - Agata Lewandowska, dietetyk i autorka 25 książek poradników dietetycznych, opowie o właściwościach aronii, kiedy warto ją stosować i jak wykorzystać potencjał leczniczy i kulinarny tych polskich superowoców, LewandowskaAgata.pl
- „Aronia. Uzdrawiająca moc” - przedpremierowa prezentacja pierwszych egzemplarzy książki Agaty Lewandowskiej (oficjalna premiera 31/07). Okazja do rozmów z autorką i dedykacji :)
- Ile to jest 400 gram, drogie dzieci? - podsumowanie doświadczeń realizacji warsztatów promujących rolę warzyw i owoców wśród dzieci - Maciej Dolata i Monika Hajduk, dietetyk kliniczny
- Dyskusja o tym jak budować świadomość roli owoców i warzyw w codziennym odżywianiu wśród dzieci i młodzieży: Agata Lewandowska - autorka poradników, Monika Hajduk - dietetyk kliniczny, dietetyk dziecięcy i twórca warsztatów oraz Paweł Myziak - organizator turniejów siatkówki, promotor współpracy ze światem sportu, w Core Team członek zespołu ds. komunikacji roli warzyw i owoców w żywieniu człowieka.
Kiedy zapytasz naukowców, jakie owoce są najzdrowsze na świecie, bez wahania wskażą nie egzotyczne jagody z Ameryki Południowej, tylko właśnie aronię. Te niepozorne i nadal niedoceniane owoce są źródłem ogromnych ilości składników prozdrowotnych, między innymi polifenoli. To dzięki nim aronia ma wiele pozytywnych właściwości dla zdrowia człowieka. Ochrona serca i układu krążenia, zapobieganie nowotworom, wspomaganie odporności i utrzymanie prawidłowej masy ciała to jedne z wielu supermocy tego wspaniałego owocu
Agata Lewandowska autorka książki „Aronia. Uzdrawiająca moc” oraz prezentowanych już „Dieta anti-aging. Przepisy na młodość” i „Polskie superfoods. Przepisy na cztery pory roku”.
Do Państwa dyspozycji będą nasi goście i eksperci:
- Agata Lewandowska – dietetyczka z kilkunastoletnim doświadczeniem, autorka 25 poczytnych poradników dietetycznych oraz licznych artykułów, w których promuje normalność w diecie - żywienie bez udziwnień i na miarę naszych możliwości. Pokazuje, że zdrowe odżywianie to codzienna troska o zdrowie, a spożywanie czerwonych i fioletowych owoców - borówek, truskawek, malin, jeżyn, aronii czy żurawiny - chroni przed chorobami serca i nowotworami. Absolwentka WUM, SGGW oraz psychodietetyki na Uniwersytecie SWPS. LewandowskaAgata.pl
- Monika Stromkie-Złomaniec - dietetyk kliniczny, ekspert programów i projektów poprawiających nawyki żywieniowe Polaków. Autorka wielu artykułów z zakresu zdrowego odżywiania, współautorka książek. Uczy jak jeść zdrowo, sezonowo, smacznie i jak docenić rolę warzyw i owoców. Prowadzi poradnię dietetyczną Z kaloriami na pieńku
- Justyna Marszałkowska-Jakubik - dietetyczka, wykładowca akademicki. Związana z dietetyką od 2005 r. specjalizuje się w dietetyce klinicznej, szczególnie w dietoterapii Hashimoto i chorób nowotworowych. Inicjatorka akcji prezentującej pomysły na #JagodoweCodziennie. Zdrowonajedzeni.pl
- Milena Nosek - dietetyk kliniczny, psychodietetyk. Absolwentka WUM. Wykładowca dietetyki w sporcie. Dietetyczka Polskiego Baletu Narodowego. Dietetyk z tytułem lidera w dziedzinie psychodietetyki Polish Business Woman Awards, autorka książki „Nie czas na wymówki - zdrowe odżywianie dla zabieganych” Milena.Nosek.dietetyk
- Monika Hajduk - dietetyk, dietetyk dziecięcy, absolwentka kierunku Dietetyka na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym, członkini Polskiego Towarzystwa Dietetyki, Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością oraz Polskiego Stowarzyszenia Dietetyków. Właścicielka poradni Monvita
- Marta Trząsalska – dietetyk, trener, promotorka zdrowia i medycyny stylu życia. Laureatka Polish Businesswomen Awards magazynu BusinessWoman&Life - Lider holistycznych terapii dietetycznych. Praktyka Dietetyka & Lifestyle
- Małgorzata Jaszyk - lek. med., eko plantatorka, przetwórca i promotor jagody kamczackiej. Więcej na Biohaskap.com
- Krzysztof Czarnecki - sadownik, członek zespołu ds. podniesienia konsumpcji jabłek Core Team, wiceprezes Związku Sadowników RP
- Witold Boguta - Prezes Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw, lider prac zespołu ds. promocji roli owoców i warzyw w codziennym odżywianiu i jeden z inicjatorów powstania ogrodniczego Core Teamu
- Mirosław Łuska - Prezes Zrzeszenia Producentów Papryki RP, lider kampanii Moc Polskich Warzyw, w Core Team w zespołach ds. Produkcji zrównoważonej oraz Zadaniowania badań i współpracy z nauką - ProducenciPapryki.pl
- Paweł Myziak - promotor współpracy ogrodników i sportowców, Zrzeszenia Producentów Papryki RP z ZAKSĄ Kędzierzyn-Koźle, Enea Czarni Radom czy ORLEN Beach Volley Tour PKO w Przysuchsze. W Core Team członek zespołu ds. komunikacji roli warzyw i owoców w codziennym żywieniu - Połowa sukcesu
Podsumowanie spotkania czerwcowego
Nakarm swoje „dobre” bakterie - pełne rekomendacje opracowane w formie modnego talerza żywieniowego
Mikrobiota jelitowa to wszystkie mikroorganizmy (bakterie, wirusy, archeony, eukariota i grzyby) zasiedlające przewód pokarmowy człowieka. Dzisiejszy stan wiedzy pozwala śmiało twierdzić, że stan mikrobioty jest podstawą naszego zdrowia. Rozregulowanie jej na skutek przy...
Czytaj więcej
Jak odżywiać się latem?
Wyciśnij z lata co najcenniejsze dla ciebie! To doskonały moment by poprawić nawyki żywieniowe, bo oferta różnokolorowych warzyw i owoców jest szeroka. Staraj się spędzać czas na świeżym powietrzu, wybierz się na wycieczkę. I koniecznie sprawdź jak odżywiać się latem!
Czytaj więcej
Kontakt w sprawie wyników badań, nagrań i komunikatów:
- przedstawiciele mediów - kuba.antoszewski@kantar.com
- producenci i eksperci branżowi - biuro@grupyogrodnicze.pl
- komentarz do prezentowanych ostatnio rekomendacji żywieniowych - mikrobiota (premiera 27/06), menopauza, rola warzyw i owoców w odżywianiu latem - Monika Stromkie-Złomaniec, dietetyk kliniczny - mail
#Fundusze Promocji
Opracowanie w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw zadania „CORE TEAM - promocja konsumpcji owoców i warzyw i forum współpracy sektora, IV edycja”.
Projekt realizowany jest pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju.
Kontakt: