Odkryją Państwo również, jak proste zmiany w diecie mogą przynieść długotrwałe korzyści dla zdrowia, zwiększyć naszą odporność, poprawić nastrój i energię, a nawet przeciwdziałać chronicznym chorobom. Zapraszam serdecznie!
- prof. Ewa Stachowska, Wasz profesor od żywienia!
Spotkanie prasowe: 28 marca 2024, godz. 10:00-11:15
(ostatni czwartek miesiąca)
(śródmiejska siedziba Kantar - laboratoria) - link
Agenda:
- Zdrowe żywienie i rola mikrobioty jelitowej w naszym życiu - wykład prof. Ewy Stachowskiej „profesora od żywienia” z Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie, kierującej Zakładem Żywienia Człowieka i Metabolomiki. Pani Profesor jest także członkiem komisji Ministerstwa Szkolnictwa Wyższego, pracującej nad tworzeniem nowych ram kształcenia studentów dietetyki. ProfesorStachowska
- Badania wpływu protestów rolników i prawdopodobnego wzrostu zainteresowania jakością żywności na decyzje zakupowe. Dowiemy się czy Polacy zamierzają kupować częściej niż dotychczas polskie owoce i warzywa? 🍎🫑🫐 - prezentacja wyników wiosennego sondażu Kantar Polska
- Reakcja społeczeństwa na protesty rolników i związana z tym, rosnąca dezinformacja o jakości żywności - dr Mirosław Korzeniowski, Prezes Stowarzyszenia Agroekoton, Core Team
- Polski pomidor – król wiosny. Dlaczego warto jeść polskie pomidory? - dr Justyna Bylinowska, dietetyk, redaktor naczelna Dietetycy.org.pl
- Polski pomidor - szanse i zagrożenia okiem producenta - Łukasz Gwizdała, Stow. Producentów Pomidorów i Ogórków pod Osłonami, w ramach kampanii Moc Polskich Warzyw
- „Dieta zdrowych jelit” - Agata Lewandowska i tym, w jaki sposób troszczyć się o swoją dobroczynną mikroflorę? Co jest zupełnie normalne, a co powinno cię zaniepokoić w pracy twojego przewodu pokarmowego? Ile błonnika jeść na co dzień i czy jego nadmiar może być szkodliwy? Książka zawiera również urozmaicone, ciekawe przepisy na posiłki odpowiednie w poszczególnych stanach i chorobach. Pozycje związane z tematem mikrobioty jelitowej, określanej jako nasz drugi mózg: „Dieta wzmacniająca odporność”, „Dieta dla mózgu”, „Detoks cukrowy”.
- Najpopularniejsze gatunki warzyw i owoców w marcu - Dagmara Towarek, Kantar Polska. Wyniki od lutego 2020 r. włącznie dostępne są na stronie WczorajNaTalerzu.pl
- Badania sezonu 2023 - raport Kantar Polska i Core Team, część 3/3 - Magdalena Stefaniak, ekspert Kantar Polska:
- Forma spożywania owoców i warzyw.
- Sezonowe owoce i warzywa, na które czekamy.
- Informacja o obchodach Dnia Zdrowia, 7/04
- prof. dr hab. n. med. Ewa Stachowska - specjalista biologii medycznej i nauk o żywieniu. Doświadczenie zawodowe zdobyła min w Instytucie Chemii Bioorganicznej (PAN, Poznań), Collegium Medicum (Uniwersytet Jagielloński, Kraków), Universidad de Navarra (Pamplona, Hiszpania), Strydehlyde University (Glasgow, UK). Zainteresowania zawodowe i naukowe dotyczą nowoczesnych rozwiązań w dietoprofilaktyce i dietoterapii min. wykorzystanie narzędzi genetycznych i molekularnych (z obszaru nutrigenetyki, epigenetyki, lipidometabolomiki) w indywidualizacji żywienia. Autorka ponad 140 prac impaktowanych z tzw Listy Filadelfijskiej. Kierownik Zakładu Żywienia Człowieka i Metabolomiki PUM. Członek European Lifestyle Medicine Organisation oraz Polskiego Towarzystwa Badań Żywieniowych. Twórca standardów żywienia dla osób z niealkoholową chorobą stłuszczeniową wątroby, twórca „polskiego” wariantu diety typu śródziemnomorskiego. Bada rolę żywienia w funkcjonowaniu bakterii jelitowych. Blog Dietetica, kanał na YouTube - ProfesorStachowska
- dr Justyna Bylinowska - wykładowca akademicki i szkoleniowiec. Autor licznych artykułów w prasie branżowej oraz naukowej. Redaktor naczelna portalu Dietetycy.org.pl
- Monika Stromkie-Złomaniec - dietetyk kliniczny, ekspert programów i projektów poprawiających nawyki żywieniowe Polaków. Autorka wielu artykułów z zakresu zdrowego odżywiania, współautorka książek. Uczy jak jeść zdrowo, sezonowo, smacznie i jak docenić rolę warzyw i owoców. Prowadzi poradnię dietetyczną Z kaloriami na pieńku
- Milena Nosek - dietetyk kliniczny, psychodietetyk. Absolwentka WUM. Wykładowca dietetyki w sporcie. Dietetyczka Polskiego Baletu Narodowego. Dietetyk z tytułem lidera w dziedzinie psychodietetyki Polish Business Woman Awards, autorka książki „Nie czas na wymówki - zdrowe odżywianie dla zabieganych” Milena.Nosek.dietetyk
- Justyna Marszałkowska-Jakubik - dietetyczka, wykładowca akademicki. Związana z dietetyką od 2005 r. specjalizuje się w dietetyce klinicznej, szczególnie w dietoterapii Hashimoto i chorób nowotworowych. Inicjatorka akcji prezentującej pomysły na #JagodoweCodziennie. Zdrowonajedzeni.pl
- Agata Lewandowska - absolwentka dietetyki na WUM i SGGW i psychodietetyki na SWPS. Autorka 25 publikacji książkowych oraz licznych artykułów, w których promuje normalność w diecie - żywienie bez udziwnień i na miarę indywidualnych możliwości. Pokazuje, że zdrowe odżywianie to codzienna troska o zdrowie. LewandowskaAgata.pl
- Marta Trząsalska – dietetyk, trener, promotorka zdrowia i medycyny stylu życia. Studiuje pielęgniarstwo i otworzyła przewód doktorski nt. otyłości. Jest laureatką konkursu Polish Businesswomen Awards BusinessWoman&Life - Lider holistycznych terapii dietetycznych - Dietetyka & Lifestyle
- Łukasz Gwizdała - Stowarzyszenie Producentów Pomidorów i Ogórków pod Osłonami, kampania Moc Polskich Warzyw
- Paweł Myziak - wice Prezes Zrzeszenia Producentów Papryki RP, w Core Team członek zespołu ds. komunikacja roli warzyw i owoców w żywieniu człowieka - Połowa sukcesu
- Mirosław Łuska - Prezes Zrzeszenia Producentów Papryki RP, lider kampanii Moc Polskich Warzyw, w Core Team w zespołach ds. Produkcji zrównoważonej oraz Zadaniowania badań i współpracy z nauką - ProducenciPapryki.pl
- Witold Boguta - Prezes Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw, lider prac zespołu ds. promocji roli owoców i warzyw w codziennym odżywianiu i jeden z inicjatorów powstania ogrodniczego Core Team'u
Wprowadzenie już 27 marca
- Dominika Kozarzewska, prezeska Grupy Producentów Polskie Jagody, koordynator prac Jagodowego Core Teamu
- Mirosław Łuska, prezes Zrzeszenia Producentów Papryki RP, członek zespołów Core Team ds. Zrównoważonego rozwoju oraz Zadaniowania badań i współpracy z nauką
- dr Michał Hołdaj, Instytut Ogrodnictwa - PIB Skierniewice
- Maciej Majewski, prezes FreshMazovia, w Core Team lider zespołu ds. promocji postaw i dobrych praktyk produkcyjnych i handlowych.
Światowy Dzień Zdrowia już 7 kwietnia
- przedstawiciele mediów - kuba.antoszewski@kantar.com
- producenci i eksperci branżowi - biuro@grupyogrodnicze.pl
- komentarz do wiosennych rekomendacji żywieniowych, tematu spolszczenia diety śródziemnomorskiej, roli warzyw i owoców w codziennym odżywianiu - Monika Stromkie-Złomaniec, dietetyk kliniczny, ekspert Core Team - mail
https://wczorajnatalerzu.pl
Badania realizowane są przez Kantar dla Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw w ramach projektu „CORE TEAM - promocja konsumpcji owoców i warzyw i forum współpracy sektora, III edycja”. Projekt ten realizowany jest we współpracy z agencją INSPIRE smarter branding.
Zadanie finansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.
Kontakt: