![_.png](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/5366/assets/609450/large-4f04a7e45a8df76fbb252abd8083608a.png)
- pozwala poznać argumenty za i przeciw, zrozumieć oś sporu i ocenić argumentacje;
- poprawia standardy dialogu, uczy szacunku dla różnych punktów widzenia;
- łączy ludzi, nawet jeśli się z nimi nie zgadzamy, sprzyjają budowaniu wspólnoty;
- pomaga w nagłośnieniu omawianych kwestii, w tym przypadku integracji sektora.
![DEBATA Oksfordzka (3).jpg](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/5366/assets/609576/large-d56f1093e3ac5b39832bc8e7e19bc826.jpg)
Jakie mamy największe problemy w debacie publicznej? Słaba jakość dyskusji, słaba kultura dyskusji, zwracanie się ad personam (łac. „do osoby”), a nie w kontekście jej argumentacji. To wszystko są rzeczy, które znamy na co dzień, widzimy je w telewizji. Debata oksfordzka odwraca te tendencje, w niej skupiamy się na argumentach, na tym, co ktoś ma realnie do powiedzenia, w jaki sposób argumentuje swojej tezy. Taka debata wygląda lepiej, zwracamy się do siebie z kulturą, nie odwracamy się do tego, kto powiedział jakiś argument, koncentrujemy się na tym co powiedział. To robi różnice i jakość
mówi Jakub Kozłowski, trener wystąpień publicznych OneSpeech, wice prezes Krakowskiego Stowarzyszenia Mówców.
Spostrzeżenia uczestników Debaty
![DEBATA Oksfordzka (5).jpg](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/5366/assets/609577/large-7270a608a03c21cf62b1482d6fd0c84d.jpg)
![DEBATA Oksfordzka (6).jpg](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/5366/assets/609580/large-98827cb145b0ebe20c894403124bf948.jpg)
![pasek_core-team.jpg](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/5366/assets/609526/large-898abbfb7da145a6a98bb2bc2658850f.jpg)
„CORE TEAM - promocja konsumpcji owoców i warzyw i forum współpracy sektora, III edycja” to projekt realizowany przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw we współpracy z agencją INSPIRE smarter branding.
Zadanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.
Projekt pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.