Wśród najpopularniejszych gatunków maja Kantar wymienia pomidory, cebula i ogórki. W porównaniu do kwietnia najbardziej wzrosła ilość konsumentów cebuli dymki, pomidora, sałaty. W porównaniu do maja 2022 wzrosło spożycie cukinii (o 6 p.p.). Dane dotyczące konsumpcji kilkudziesięciu gatunków owoców i warzyw dostępne są na stronie WczorajNaTalerzu.pl
![polska smakuje_pasek (1).jpg](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/5366/assets/209764/large-64394d192700b187ac8dc45387d183f9.jpg)
Badanie zrealizował Kantar Public w ramach projektu „CORE TEAM - promocja konsumpcji owoców i warzyw i forum współpracy sektora, III edycja”. Projekt jest realizowany przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw.
Konsumpcja warzyw w maju
![2023_maj_badania_1920x1080-06.jpg](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/5366/assets/549414/large-434b06220f3d639582aeff5bf5ac37d3.jpg)
![Zrzut ekranu (2793).png](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/5366/assets/549467/large-dbb1e4779a9443bf15c8216182543784.png)
![https://wczorajnatalerzu.pl](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/5366/assets/501055/large-68638b565e4538fa79e395fae7bf0d87.png)
https://wczorajnatalerzu.pl
Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
Badanie zrealizowano w dniach 12-17 maja 2023 r., na reprezentatywnej próbie 1012 Polaków w wieku 15 lat i więcej. Wywiady bezpośrednie w domach respondentów (CAPI).
Kantar pyta respondentów o częstotliwość spożywania 21 gatunków w ostatnim tygodniu i o spożywanie warzyw, owoców i ich przetworów podczas poszczególnych posiłków w dniu poprzedzającym badanie.
![Badania konsumpcji Kantar 2021 (10).jpg](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/5366/assets/335916/large-b70c99ac7ddf1a6177d969b5556a2e0d.jpg)
Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw projektu „CORE TEAM - promocja konsumpcji owoców i warzyw i forum współpracy sektora, III edycja”.
Projekt jest realizowany pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.