Według sondaży opinii publicznej, ulubionym owocem Polaków są truskawki. Tymczasem, rodzimi specjaliści ds. żywienia za najlepszy owoc uważają borówki! Dowiedz się dlaczego.
Borówki zapracowały na miano superowocu. Są nieocenione w zapobieganiu miażdżycy, cukrzycy, otyłości czy zespołowi metabolicznemu. Spowalniają procesy starzenia komórek, w tym mózgowych, działają przeciwwolnorodnikowo i ochronnie na struktury DNA. Są produktem niskoenergetycznym o wysokiej gęstości odżywczej, bogatym w aktywne związki o działaniu prozdrowotnym, wielokrotnie wykazanym w badaniach naukowych
- podsumowuje dr Justyna Bylinowska, dietetyk i redaktor naczelna portalu Dietetycy.org.pl.
Borówki, bogate w prozdrowotne związki roślinne, mogą poprawić zdrowie mózgu, oczu i serca, a także zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka. Spożywaj je regularnie
– zaleca Amerykański Instytut Badań nad Rakiem (American Institute for Cancer Research - AICR).
Głęboki, niebieski odcień borówek pochodzi od antocyjanów, czyli zawartych w tych owocach przeciwutleniaczy, które mogą pomóc chronić organizm nie tylko przed chorobami serca i rakiem, lecz także zmniejszać stany zapalne i wzmacniać funkcjonowanie układu immunologicznego. Badania sugerują również, że związki znajdujące się w borówkach mogą opóźniać skutki demencji naczyniowej i choroby Alzheimera
– czytamy na stronie Mayo Clinic.
Borówki są doskonałym źródłem wielu niezbędnych składników odżywczych, takich jak witaminy C i K czy manganu, a także dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Jednocześnie, borówki obfitują w fitozwiązki, takie jak np. flawonoidy, dzięki którym owoce te wykazują działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne
– czytamy na stronie internetowej Agricultural Research Service działającego w ramach amerykańskiego resortu rolnictwa (US Department of Agriculture – USDA).
Cudze chwalicie… czyli, jedzmy polskie sezonowe superowoce!
Antyoksydanty (przeciwutleniacze) to cząsteczki, które chronią komórki organizmu przed szkodliwymi wolnymi rodnikami. Wolne rodniki pochodzą ze źródeł zewnętrznych, takich jak np. dym papierosowy czy alkohol, lecz są one także wytwarzane naturalnie w organizmie w ramach metabolizmu. Zbyt wiele wolnych rodników w organizmie może powodować tzw. stres oksydacyjny, który skutkuje m.in. uszkodzeniami komórek, co z kolei może prowadzić do rozwoju chorób związanych z wiekiem, takich jak np. nowotwory, cukrzyca typu 2 czy choroby serca
– czytamy na stronie EUFIC.
Wiktor Szczepaniak, zdrowie.pap.pl
- American Institute for Cancer Research: „Blueberries increase antioxidant activity in the blood" - link
- Mayo Clinic: „The Power of Blueberries” - link
- USDA: „Blueberries and Health” - link
- Food Data Central: informacje o składzie i wartości odżywczej borówek - link
- EUFIC: „What Are Superfoods and Are They Really Super” - link
- „Raport jagodowy: konsumpcja superowoców”, opracowany na podstawie wyników badań sondażowych, dotyczących konsumpcji warzyw i owoców w Polsce, realizowanych przez firmę Kantar
- PAP: „Borówki ulubionym owocem dietetyków” - link
- PAP: „Ulubionymi owocami Polaków są truskawki, a warzywami pomidory” - link
- Gov.pl: „Owoce – Polska smakuje – Czas na polskie superowoce” - link
- Kompendium wiedzy o borówkach i innych owocach jagodowych ze strony internetowej kampanii „Czas na polskie superowoce”
Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw kampanii „Czas na polskie superowoce! Edycja III". Projekt jest realizowany pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
- Maliny – nie wiesz w jak wielu dolegliwościach mogą pomóc