Jedzenie różni się nico od odżywiania. W odżywianiu poszukujemy dobrego smaku i walorów prozdrowotnych. Stąd warzywa w połączeniu ze świeżą, smaczną rybą – karpiem. Białkiem zwierzęcym najwyższej jakości, lekkostrawnym i bombą witaminową w postaci wielonienasyconych kwasów tłuszczowych Ω3 i Ω6, całkowicie przyswajalnych przez organizm. Bardzo smaczne danie, praktycznie całoroczne. Polecane również dla dzieci, ludzi na diecie i wszystkich, dla których ważne jest zdrowe.
- mówi Marian Tomala, hodowca i wieloletni członek władz Polskiego Towarzystwa Rybackiego.
Kiszone warzywa wspierają naszą odporność. Warto je jeść codziennie, ponieważ zawierają bogactwo probiotyków, witamin i minerałów. Jedzenie warzyw wcale nie musi być nudne! Kiszone rzodkiewki są idealnym przykładem, zaskakujący kwaśny smak i piękny różowy kolor, co szczególnie doceniają dzieci. Atrakcyjny i bardzo zdrowy element sałatki
- mówi Emilia Chmura z Gospodarstwa Rolnego Sznajder.
#PołowaTegoCoJemy #PołowaSukcesu
Źródło: Czas na polskie superowoce, Niwa Hodowla Roślin Jagodowych Sp. z o.o. i Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
Opracowanie informacji sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw kampanii „Czas na polskie superowoce!”.
Projekt jest realizowany pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Inne przepisy na Święta i Karnawał:
Świąteczny obiad. Dzwonek karpia pieczony w miodzie, surówka z kiszonej czerwonej kapusty z jabłkiem, pieczone ziemniaki, koperek. Wzmocnione sokiem jabłkowym z rokitnikiem. |
Karnawałowy talerz przystawek: carpaccio z kiszonych buraków ze świeżą pieczarką, smażone na maśle liście brukselki, cząstki kiszonej rzodkiewki, kuleczki z koziego sera w dwóch posypkach: szczypiorek i pestki dyni, roszponka, cykoria, olej rzepakowy, dwie grzanki z chleba pszennego na zakwasie. Wzmocnione pieczonym jabłkiem z orzechami i miodem. |
Zupa na kaca! Kapuśniakowy ramen, wegański z polskim kimchi, z makaronem gryczanym, pieczarkami i boczniakami, jajkiem, świeżym oregano. Sok z kiszonych ogórków. |
Danie uniwersalne na śniadanie / obiad / kolację: naleśnik z sokiem z buraków i błonnikiem z aronii, dżemem dyniowym i kruszoną fetą od polskiego producenta, z sałatami, kiełkami i kruszonymi orzechami laskowymi. Wzmocnione sokiem aroniowym lub jabłkiem. |