Dobra dostępność truskawek, malin, porzeczek, borówek czy jagód, możliwość współpracy z plantatorami, a przede wszystkim lokalny charakter i rozpoznawalny przez konsumentów smak owoców, powoduje nieustanny wzrost udziału owoców jagodowych w ogólnej grupie dodatków do piw rzemieślniczych.
![JAGODOWE w PIWIE (2).png](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/5366/assets/229463/large-00dced505fca87adeca32da9b12d5f42.png)
![JAGODOWE w PIWIE (1).png](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/5366/assets/229464/large-20e6ccccca86b2dbee3a74e950da5cd2.png)
Wzrost w ciągu roku
Czołówka polskich browarów
Style z dodatkiem owoców
Lokalność jest dziś wartością samą w sobie. Jednak dla producentów owoców jagodowych i polskich piwowarów rzemieślniczych jest ona też szansą na eksport. Owoce jagodowe są charakterystyczne dla naszego klimatu. Duże amplitudy temperatur, rocznych i dziennych, dają im intensywny smak i kolor. Nigdzie też na świecie nie produkuje się ich tak wiele. Cieszy fakt, że kraft docenia to bogactwo
mówi Witold Boguta, Prezes Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw.
Jagodowe piwa rzemieślnicze promuje Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw wraz ze Stowarzyszeniem Plantatorów Truskawki, Stowarzyszeniem Plantatorów Borówki Amerykańskiej, Krajowym Stowarzyszeniem Plantatorów Czarnych Porzeczek, Stowarzyszeniem Plantatorów MiniKiwi. Projekt jest realizowanu we współpracy z Krajowym Zrzeszeniem Plantatorów Aronii ARONIA POLSKA, Stowarzyszeniem Plantatorów Jagody Kamczackiej, przy wsparciu Fundacji Promocji Polskiej Borówki.
#craftbeer #localbeer #PolishSuperFruits #PolandTastesGood
Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw kampanii „Czas na polskie superowoce!”.
Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw