Podczas XII Kongresu Bezpieczeństwa Żywności, który odbył się 29 października br. w Warszawie, po raz pierwszy w historii wydarzenia w centrum debaty znalazła się żywność funkcjonalna. Głos zabrał w niej m.in. Sebastian Filipek-Kaźmierczak - Prezes Bio-Tech Agro Africa, przedsiębiorca i rolnik prowadzący ekologiczne gospodarstwo o powierzchni 180 ha, który od lat angażuje się w rozwój polskiej produkcji wysokiej jakości żywności.

Jesteśmy dopiero na początku rozmów o definicji żywności funkcjonalnej. To, co najważniejsze, to aby ta dyskusja była szeroka. Wszyscy powinni usiąść razem - środowisko naukowe, producenci, przetwórcy, a także Ministerstwo Rolnictwa i Ministerstwo Zdrowia. Nie mamy dziś definicji. Zachęcamy, aby wspólnie ją wypracować
mówił Sebastian Filipek-Kaźmierczak.
Polska szansą jakości, nie ceny
Mówimy o przyszłości polskiego rolnictwa. Produkcja żywności funkcjonalnej może dawać rolnikom marżowość rzędu 15-20%, a rynek wart dziś miliardy rośnie w skali globalnej. To realna szansa na odbudowę opłacalności produkcji w Polsce.
Oczekiwany głos producentów owoców jagodowych
Konieczność współpracy systemowej

Powinien powstać zespół, który połączy rolników, przetwórców, naukę oraz administrację. Jest wola współpracy - co wybrzmiało podczas Kongresu. Teraz czas na działanie. Wspólnie możemy stworzyć impuls rozwojowy, który wzmocni rolnictwo, przemysł spożywczy i zdrowie publiczne.
Pełna relacja z Kongresu tutaj

#Fundusze Promocji
Opracowanie w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw zadania „CORE TEAM - promocja konsumpcji owoców i warzyw i forum współpracy sektora, V edycja”.
Projekt realizowany jest pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Kontakt:

