W programie badania konsumpcji i zakupów warzyw, owoców i pieczarek. Debata o kreowaniu nawyków i edukacji żywieniowej z udziałem dr Krystiana Szudygi, Grzegorza Łapanowskiego i Kamili Boś. Bohaterem produktowym pieczarki, dynie i jabłka. Zapraszamy!

Zapraszamy tradycyjnie w ostatni czwartek miesiąca:
30 października 2025, godz. 10:00-11:15
30 października 2025, godz. 10:00-11:15
Agenda wrześniowego spotkania:
- Konsumpcja warzyw, owoców i pieczarek w październiku - prezentacja wyników monitoringu Kantar Polska
- Jak kupujemy warzywa, owoce i pieczarki? Co w miejscach ich zakupów jest najważniejsze? - premiera wyników badania
- Zdrowy talerz diabetyka - pełne rekomendacje żywieniowe, tradycyjnie w formie modnego talerza*, przypomnimy z okazji obchodów Światowego Dnia Cukrzycy, 14/11 (link) - dietetyk kliniczny Monika Stromkie-Złomaniec, Z kaloriami na pieńku
- Nowoczesna produkcja pieczarek - o walorach, wyzwaniach i zrównoważonym rozwoju - dr Krystian Szudyga, Prezes Stowarzyszenia Branży Grzybów Uprawnych, sbgu.com.pl
- Najpopularniejsza producentka o atrakcyjności pieczarek - Kamila Boś, prowadzi własne gospodarstwo, popularyzuje gatunek, jako uczestniczka programu Rolnik szuka żony, okrzyknięta Królową pieczarek @kamila.bos 👸🍄🟫
- Pieczarki - kulinarny must have - Grzegorz Łapanowski, kucharz, dziennikarz kulinarny , ekspert Pytanie na śniadanie. Autor wielu książek, programów i projektów edukacyjnych. Wieloletni juror w polskiej edycji Top Chef, właściciel Food Lab Studio, prezes - działającej na rzecz poprawy jakości żywienia dzieci w szkołach i przedszkolach - fundacji Szkoła na Widelcu
- Gdy spotkają się dynia, pieczarka i jabłko? - przepis na risotto z dynią i pieczarkami, w ramach cotygodniowej promocja wspólnego gotowania, Wiem i Jem z Moniką Hajduk, dietetyk kliniczny, dietetyk dziecięcy, Centrum Dietetyczne MonVita
- Debata: warzywa, owoce i pieczarki - wyzwania w budowaniu nawyków konsumenckich i doświadczenia edukacji żywieniowej - dr Krystian Szudyga, Grzegorz Łapanowski, Kamila Boś i Monika Hajduk, moderuje Kuba Antoszewski, Kantar Polska.
Warzywa, owoce, pieczarki - dobry początek
AgroWARMA 2025 - największe wydarzenie rolnicze Warmii i Mazur, po raz pierwszy w historii była miejscem spotkania producentów mleka i hodowców bydła z producentami warzyw i owoców. Okazją do rozmowy o wspólnej (talerz*) prezentacji producentów warzyw, mleka, mięsa i owoców.
Przedstawiciele wielu organizacji rolniczych mówili, że współpraca to dziś konieczność. Czas dzielenia minął, musimy się łączyć i dać konsumentom kompletną odpowiedź na pytanie: jak jeść? Mówią o tym Steckiewicz, Juniewicz, Piwowarczyk, Cygan, Boguta, Eggert, Hajduk w materiale: Branże ogrodnicza i mleczarska o wspólnej promocji
Producenci mleka przypomnieli ideę „talerza żywieniowego”. Tworzą go podstawowe produkty naszego rolnictwa - mleko, nabiał, mięso, warzywa i owoce. To warta promocji, realna alternatywa dla zalewu produktów o długich łańcuchach dostaw i wysoko przetworzonych. Więcej w materiale: Podstawowe produkty, Warmia i Mazury - oto powrót do natury!
Dietetycy przekonywali, że lokalność w odżywianiu to prosta droga do zdrowia i dobrostanu. To wątek ważny w kontekście zaproszeń do sadów i na plantacje. Nie cena powinna być kluczem do promowania samozbiorów. Więcej: Mniej przetworzone, bardziej lokalne i sezonowe - przepis na długowieczność!
AgroWARMA 2025 była świętem polskiego rolnictwa i okazją do uczczenia 50-lecia aronii w Polsce. Wspólny głos producentów mleka i owoców pokazuje, że polskie produkty mogą inspirować do zdrowszego stylu życia. Więcej: Polska aronia świętuje pół wieku. Toast wznosi branża mleczarska i dietetycy!
🍂🍁🍂🍁🍂
Jesienny talerz żywieniowy
Dni robią się coraz krótsze a pogoda coraz bardziej kapryśna. Sposób odżywiania i codzienny ruch ma znaczenie dla naszego samopoczucia, nastroju i odporności. Sprawdź co jeść jesienią by zaspokoić wszystkie potrzeby organizmu a przy tym wykorzystać sezonowość warzyw, owoców i walory pieczarek. Więcej w materiale: Jesienny talerz żywieniowy
Zapraszamy na spotkanie prasowe, do Państwa dyspozycji będą:
- dr Krystian Szudyga - Prezes Stowarzyszenia Branży Grzybów Uprawnych, lider branży, od lata zaangażowany w budowanie renomy i marki polskiego pieczarkarstwa - SBGU.com.pl
- Kamila Boś - producentka pieczarek, popularyzatorka gatunku, uczestniczka programu rolnik szuka żony, po którym dość powszechnie określana jest jako „Królowa pieczarek”. Przez media okrzyknięta jedną z najpiękniejszych uczestniczek wszystkich edycji, otrzymała rekordową liczbę listów od potencjalnych kandydatów na partnera. Wykorzystuje swoją popularność by powiedzieć: warzywa, owoce i pieczarki!
- Grzegorz Łapanowski - polski kucharz, dziennikarz kulinarny, ekspert Pytanie na śniadanie w TVP2. Autor wielu książek, programów i projektów edukacyjnych. Wieloletni juror w polskiej edycji Top Chef, właściciel Food Lab Studio, prezes - działającej na rzecz poprawy jakości żywienia dzieci w szkołach i przedszkolach - fundacji Szkoła na Widelcu
- Maciej Spychał, Sekretarz Stowarzyszenia Branży Grzybów Uprawnych, partner kampanii Moc Polskich Warzyw, członek ogrodniczego Core Teamu - SBGU.com.pl
- Monika Stromkie-Złomaniec - dietetyk kliniczny, ekspert projektów poprawiających nawyki żywieniowe Polaków. Autorka wielu artykułów z zakresu zdrowego odżywiania, współautorka książek. Uczy jak jeść zdrowo, sezonowo, smacznie i jak docenić rolę warzyw i owoców. Prowadzi poradnię dietetyczną Z kaloriami na pieńku
- Milena Nosek - dietetyczka kliniczna i psychodietetyczka, autorka książek, wykładowczyni dietetyki w sporcie i dietetyki klinicznej. Dietetyczka Polskiego Baletu Narodowego, współautorka książki „Żywienie tancerzy” i ebooka „Tutu. Poradnik Żywienia Tancerza”. Milena.Nosek.dietetyk
- Justyna Marszałkowska-Jakubik - dietetyczka, wykładowca akademicki. Związana z dietetyką od 2005 r. specjalizuje się w dietetyce klinicznej, szczególnie w dietoterapii Hashimoto i chorób nowotworowych. Zdrowonajedzeni.pl
- Monika Hajduk - dietetyk, dietetyk dziecięcy, absolwentka kierunku Dietetyka na WUM, członkini Polskiego Tow. Dietetyki, Polskiego Tow. Badań nad Otyłością oraz Polskiego Stowarzyszenia Dietetyków. Właścicielka poradni Monvita
- Marta Trząsalska - dietetyk, trener, promotorka zdrowia i medycyny stylu życia, m.in. w Pytanie na śniadanie. Studiuje pielęgniarstwo i otworzyła przewód doktorski nt. otyłości. Jest laureatką konkursu Polish Businesswomen Awards - Lider holistycznych terapii dietetycznych. Prowadziła klinikę leczenia chorób metabolicznych w Gdańsku tworząc interdyscyplinarne zespoły zajmujące się pacjentami otyłymi. Prowadzi indywidualną praktykę Dietetyka & Lifestyle
- Anna Wasilewska - tworzy zdrowy catering. Z wykształcenia jest socjolożką wsi i kultury, dyplomowaną specjalistka żywienia człowieka i absolwentką zielarstwa. Promotorka sezonowości, lokalności i dzikiej kuchni. Prowadzi kulinarne warsztaty i szkolenia pod marką Sokowirowka.com
- Małgorzata Jaszyk współkieruje firmą Nutracevit, która produkuje m.in. sok BIOHASKAP® Vitality, który rozsławił jagodę kamczacką. Na targach Biofach zdobył on tytuł Best New Product 2019 w kategorii napoje, pokonując 100 innych eko produktów z całego świata. Więcej na Biohaskap.com
- Paweł Eggert - biotechnolog, przetwórca, plantator, szkółkarz, hodowca, współtwórca pierwszej zarejestrowanej w Polsce odmiany aronii „Nero Eggert”. Więcej na Aronia Eggert
- Witold Boguta - Prezes Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw, lider prac zespołu ds. promocji roli owoców i warzyw w codziennym odżywianiu i jeden z inicjatorów powstania ogrodniczego Core Team'u
Kontakt w sprawie wyników badań i komunikatów:
- przedstawiciele mediów - kuba.antoszewski@kantar.com
- producenci i eksperci branżowi - biuro@grupyogrodnicze.pl
- komentarz do prezentowanych ostatnio rekomendacji żywieniowych - antyrakowych, zimowych, dla diabetyka, związanych z nadciśnieniem, mikrobiotą oraz menopauzą - Monika Stromkie-Złomaniec, dietetyk kliniczny - mail
Zaprasza Core Team, KZGPOiW oraz KANTAR Polska
#Fundusze Promocji
Opracowanie w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw zadania „CORE TEAM - promocja konsumpcji owoców i warzyw i forum współpracy sektora, V edycja”.
Projekt realizowany jest pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Kontakt:







