Wśród najpopularniejszych gatunków jagodnych czerwca Kantar Polska wymienia truskawki, maliny i borówki. W porównaniu do czerwca 2023 roku najbardziej wzrosło spożycie malin, borówki, czarnej porzeczki i jej przetworów oraz jagody kamczackiej. W skali 3 lat dużym wzrostem „czerwiec do czerwca” mogą pochwalić się jagoda kamczacka, maliny, borówki i przetwory z czarnej porzeczki. Wymienione gatunki w okresie 2021-2024 podwoiły ilość konsumentów.

Badania konsumpcji dostarczają wielu pretekstów do tego by promować walory poszczególnych gatunków.
Badania finansowane są ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw. Regularnie dostarczają informacji na temat liczby konsumentów i częstotliwości konsumpcji poszczególnych gatunków. Dane dotyczące konsumpcji kilkudziesięciu gatunków dostępne są na WczorajNaTalerzu.pl
Konsumpcja superowoców w czerwcu

Wzrost liczby konsumentów owoców „czerwiec 2024 do czerwca 2023”





https://wczorajnatalerzu.pl
Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
Badanie zrealizowano w dniach 14-19 czerwca 2024 r., na reprezentatywnej próbie 1015 Polaków w wieku 15 lat i więcej. Wywiady bezpośrednie w domach respondentów (CAPI).
Kantar pyta respondentów o częstotliwość spożywania 20 gatunków w ostatnim tygodniu i o spożywanie warzyw, owoców i ich przetworów podczas poszczególnych posiłków w dniu poprzedzającym badanie.

#Fundusze Promocji
Opracowanie w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw zadania „CORE TEAM - promocja konsumpcji owoców i warzyw i forum współpracy sektora, IV edycja”.